Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Cancerul vezicii urinare: simptome și cauze
Cancerul vezicii urinare: simptome și cauze

Cancerul vezicii urinare: simptome și cauze

19 oct. 2020, 19:41,
în Sanatate

Cancerul vezicii urinare, adesea diagnosticat în jurul vârstei de 70 de ani, afectează bărbații mai frecvent decât femeile.

Foarte rar înainte de 40 de ani, cancerul vezicii urinare este de aproximativ 4 ori mai frecvent la bărbați decât la femei. Cel mai adesea se dezvoltă in căptușeala vezicii urinare, pe epiteliul urotelial, de unde și denumirea de carcinom urotelial. Există două tipuri de cancer al vezicii urinare:

  • superficial, adică limitat la mucoasa vezicii urinare
  • invaziv, ajungând la un strat de țesut mai adânc în vezică, numit muscularis. Acesta este mai violent și necesită un tratament mult mai greu.

Simptome: sânge în urină, arsuri, dureri de spate

Principalul simptom al cancerului de vezică urinară este prezența sângelui în urină (hematurie), care poate fi roz sau roșu închis în funcție de intensitatea sângerării. Hematuria macroscopică (vizibilă cu ochiul liber) relevă cancerul vezicii urinare în 80% din cazuri. Alte simptome care pot fi prezente variază de la arsuri urinare la dureri de spate si la infecții recurente ale tractului urinar sau spasme ale vezicii urinare.

Cauzele cancerului de vezica urinara

La fel ca în majoritatea cazurilor de cancer, este dificil să se determine cauzele cancerului la vezică. Pe de altă parte, putem identifica principalii factori de risc.

Primul factor este fumatul, care este responsabil pentru 30 până la 40% din cazurile de cancer al vezicii urinare.

Expunerea prelungită la anumite substanțe în cadrul unei activități profesionale (textile, coloranți, vopsele, cauciuc etc.) ar fi, de asemenea, implicată în apariția acesteia.

Anumite medicamente chimioterapice utilizate pentru tratarea unui alt cancer pot crește riscul de a dezvolta ulterior cancerul vezicii urinare.

Diagnostic

În caz de suspiciune, prima examinare propusă de medic este analiza urinei. Dacă se detectează celule anormale, este esențial să se localizeze tumoarea care poate fi găsită în orice nivel al tractului urinar, de la rinichi până la uretra. Sunt apoi posibile trei examinări:

  • cistoscopie, care permite explorarea vezicii urinare folosind un cistoscop. Se ia de obicei un eșantion dintr-un fragment de țesut.
  • examinarea microscopică a țesuturilor îndepărtate, pentru a confirma diagnosticul și a stabili gradul de malignitate al cancerului și stadiul acestuia (gradul de extindere a bolii).
  • urografie intravenoasă, care identifică orice anomalii ale tractului urinar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`