Prima pagină » International » Cancerul testicular. Care sunt simptomele și cine este cel mai expus riscului
Cancerul testicular. Care sunt simptomele și cine este cel mai expus riscului

Cancerul testicular. Care sunt simptomele și cine este cel mai expus riscului

04 nov. 2024, 21:15,
Redacția BZI în International

Dacă este descoperit într-un stadiu incipient, cancerul testicular se vindecă în peste 90% din cazuri doar cu intervenții chirurgicale, informează Corriere della Sera.

„Tumoarea testiculului este subtilă”, spune Nicola Nicolai, director de Urologie Oncologică la Fondazione IRCCS Istituto Nazionale per lo studio e la cura dei Tumori di Milano.

„Rareori doare, deși acest lucru este posibil. Cea mai frecventă manifestare este apariția unui nodul sau a unei zone cu o consistență diferită, mai dură, care deformează profilul testiculului. Uneori, întregul testicul crește în volum, sau se micșorează. Este important să acordați atenție schimbărilor pe care le observați la nivelul testiculului și să solicitați evaluare medicală atunci când „ceva nu vi se pare în regulă”, precizează medicul.

Afecțiuni care ar putea influența apariția

Conform celor mai recente statistici, 93% dintre pacienți sunt în viață la 5 ani după diagnostic și 96% la 10 ani. Prognosticul este foarte bun chiar și atunci când boala este într-un stadiu avansat și este încă unul dintre cele mai curabile tipuri de cancer.

Sunt unele afecțiuni care, conform studiilor, ar putea influența apariția cancerului de acest tip.

„Cauzele nu sunt cunoscute în totalitate și cel mai probabil sunt ascunse în etapele foarte timpurii ale vieții fetale”, explică Nicolai, care este și șeful Structurii de Tumori Peniene și Testiculare a INT Milano.

„Este adevărat, totuși, că unele afecțiuni reprezintă un factor de risc, cum ar fiistoria testiculului reținerea sau testiculul mobil (testiculul care nu coboară sau care s-a chinuit să coboare în copilăria timpurie) sau un testicul mic. Să fie clar că majoritatea bărbaților cu aceste afecțiuni nu vor avea o tumoare, dar dacă aveți o astfel de afecțiune, trebuie să fiți atenți. La fel ar trebui să facă oricine care a avut un frate diagnosticat cu această boală”, explică el.

Ce teste sunt necesare pentru un diagnostic precoce?

„Autopalparea testiculului este o tehnică care poate fi utilizată cu ușurință”, subliniază expertul. Aceasta presupune pur și simplu observarea testiculului și palparea acestuia, eventual cu scrotul (sacul care învelește testiculele) relaxat, ceea ce se obține cu ușurință după o baie sau un duș fierbinte.

Testiculul trebuie masat ușor începând de la partea cea mai înaltă, unde există în mod normal o mică umflătură moale, care se numește epididim. Se coboară ușor apreciind toate laturile și marginile testiculului. Dacă apreciați o fulgerare în aceste zone, de o consistență diferită, chiar dacă nu doare, trebuie să mergeți la un specialist.

El spune că acest tip de cancer se tratează cu chirurgie, chimioterapie și, mai rar în zilele noastre, radioterapie.

„O extirpare a testiculului (operația se numește orchiectomie) este adecvată și suficientă în foarte multe cazuri, urmată de o perioadă de observație: așa-numitul follow-up, care este util pentru diagnosticarea precoce a eventualelor recidive”, explică Nicolai.

”În unele situații (o minoritate), nu este necesară extirparea întregului testicul. Atunci când acest lucru este necesar, se poate plasa o proteză care simulează ca formă, dimensiune și consistență un testicul normal: nu este o procedură care crește riscurile și permite persoanei să se prezinte lumii sale cu o integritate utilă din punct de vedere social și psihologic.

Chirurgia este, de asemenea, indicată și posibilă pentru eliminarea ganglionilor limfatici măriți de boală înretroperitoneu, un spațiu anatomic adânc în abdomen, unde tumoarea se poate răspândi.

Această operație are complexitatea sa și poate fi utilizată în locul chimioterapiei în formele incipiente de boală metastatică sau după chimioterapie pentru îndepărtarea neoplaziei reziduale. În multe cazuri se poate face cuo tehnică minim invazivă (laparoscopică), cu beneficii considerabile pentru pacient”, explică medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024