Cancerul mamar nu doare! Cancerul mamar nu doare decât în faze avansate. Cancerul de sân este cel mai frecvent diagnosticat cancer la femei și cel mai mortal. Acest cancer poate afecta și bărbații, dar într-o proporție foarte mică (mai puțin de 1% din toate cazurile).
Această patologie se dezvoltă din celulele glandei mamare: vorbim de adenocarcinom. „O celulă a glandei mamare se schimbă brusc și crește anarhic; celulele rezultate proliferează fără a se opri și pot migra în alte părți ale corpului. Acestea sunt metastaze, care pot ajunge în oase, organe precum ficatul sau plămânii”, explică profesorul Jean-Yves Pierga, șeful departamentului de oncologie medicală al Institutului Curie din Franta. Aceste celule se dezvoltă din epiteliu care aliniază canalele de lapte (în care circulă laptele).
Cancerul mamar nu doare!
„Principalele semne pe care le poţi identifica chiar şi singură, în timpul autoexaminării lunare, sunt: 1. nodul palpabil nedureros cu suprafaţa neregulată, dură (cel mai frecvent), de obicei fixat, imobil, uneori mobil (mai ales iniţial); 2. creşterea asimetrică a consistenţei sânului în totalitate sau într-o anumita zonă; 3. deformări ale unui sân; 4. scurgeri mamelonare (mai ales cele unilaterale, spontane, hemoragice sau incolore); 5. retracţia pielii la nivelul unei mici zone a sânului; 6. roşeaţă sau ulceraţie tegumentară; 7. retracţia recentă a unui mamelon; 8. roşeaţă sau ulceraţie a mamelonului; 9. adenopatii (formaţiuni) axilare nedureroase; 10. durere în punct fix (foarte rar)”, recomanda dr. Claudia Teodorescu, medic primar radiologie cu competenţe în senologie imagistică, potrivit clicksanatate.ro.
Metodele de examinare ale sânilor pentru femeile cu risc obişnuit sunt urmatoarele: a) autoexaminare lunară, după menstruaţie, la femei peste 20 ani; b) ecografie mamară – bianual pentru pacientele 20-30ani; c) ecografie mamară, anual pentru pacientele 30-40 ani; d) mamografie, bianual, pentru femeile peste 40 ani, completată, dacă este cazul (dacă sânii au structură densă sau se evidenţiază modificări), de ecografie mamară; e) ecografie mamară în anul în care nu se efectuează mamografie; f) examen de rezonanţă magnetică – în cazuri selectate, după mamografie şi ecografie mamară.