Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Cancerul gâtului: simptome
Cancerul gâtului: simptome

Cancerul gâtului: simptome

04 oct. 2020, 13:11,
în Sanatate

În funcție de localizare și de gradul său de evoluție, prognosticul cancerului de gât la 5 ani este foarte variabil. Prin urmare, tratamentul precoce este esențial. Iata care sunt cauzele si simptomele cancerului de gat!

Cancerul gâtului poate afecta toate tracturile aerodigestive superioare, adică cavitățile nazale, cavitatea bucală (limbă, palat, gingii, buze), amigdalele, corzile vocale și epiglotă.

Cancerul de gât este denumit mai frecvent în medicină cancerul tractului aerodigestiv superior. De obicei afectează laringele și faringele. Frecvența sa de apariție este strâns corelată cu durata expunerii și cantitatea de tutun și alcool consumate.

Simptomele cancerului gâtului

Majoritatea cancerelor de gât se dezvoltă din leziuni precanceroase care au rămas nedetectate. Leucoplakia, fibroza submucoasă orală, eritroplakia sau eritroleucoplacia reprezintă cele mai frecvente afecțiuni precanceroase ale gurii. Dificultatea detectării precoce a cancerizării acestor leziuni constă în faptul că procesul rămâne asimptomatic mult timp. Doar câteva simptome pot aparea:

  • schimbarea tonului vocii, tuse,
  • respirație dificilă, înghițire dureroasă,
  • dureri de ureche, dureri în gât, limfadenopatie
  • Acest cancer afectează înghițirea, vorbirea și respirația. Persistența neobișnuită în timp (mai mult de 3 săptămâni) a acestor simptome clasice este cea care ar trebui, la pacienții cu risc, să crească suspiciunea de cancer.

Nodul în gât

Un nodul este o masă mică, rotunjită, care se formează de obicei chiar sub piele. Ele pot fi localizate în special în tiroidă sau pe corzile vocale. În acest caz, vorbim adesea despre „nodulii cântărețului”, deoarece afectează frecvent interpreții profesioniști. Acesta este cazul și în alte profesii în care vocea este foarte solicitată, cum ar fi profesorii, avocații etc. În marea majoritate a cazurilor, nodulul este complet benign.

Factori de risc

Fumatul este principalul factor de risc pentru cancerul de gât. În asociere cu consumul excesiv de alcool, tutunul este deosebit de periculos pentru căile respiratorii superioare. Cu toate acestea, alți factori externi pot fi responsabili pentru proliferarea celulelor canceroase. Acesta este în special cazul infecției cu virusul papilomului uman (HPV).

Acest virus cu transmitere sexuală poate induce cancere ale orofaringelui (amigdalele, palatul moale, baza limbii). De asemenea, putem cita expunerea prelungită la substanțe toxice, boala de reflux gastroesofagian și deficiența nutrițională. Aceste tipuri de cancer afectează mai mult bărbații decât femeile și sunt diagnosticate cel mai adesea de la vârsta de 50 de ani.

Diagnostic

Dacă se suspectează cancerul tractului aero-digestiv superior, se efectuează o endoscopie a acestei zone a corpului sub anestezie generală. Un tub rigid este introdus în gât pentru a explora căile respiratorii și tractul digestiv și a îndepărta țesutul suspect pentru analiză (biopsie).

Diagnosticul de cancer se stabilește dacă celulele canceroase se găsesc în probe. În caz de cancer dovedit, sunt necesare alte examinări pentru a evalua amploarea bolii: scanare cervico-facială, scaner toracic, RMN, scanare PET.

Tratamentul cancerului de gât va fi decis de o echipă medicală multidisciplinară (chirurg ORL, anestezist, radioterapeut, radiolog, oncolog) în funcție de natura patologiei și stadiul de dezvoltare al acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`