Prima pagină » Local » Cancerul este ereditar? Dr. Mihai Marinca explică: „Aceste boli ne pot afecta chiar în absența unor factori de risc cunoscuți” – VIDEO

Cancerul este ereditar? Dr. Mihai Marinca explică: „Aceste boli ne pot afecta chiar în absența unor factori de risc cunoscuți” – VIDEO

11 nov. 2022, 10:13,
în Local

Dr. Mihai Marinca, medic primar la Institutul Regional de Oncologie, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre cancer și a explicat de ce această boală nu este neapărat ereditară. În ce constă afecțiunea și ce simptomatologie prezintă?

Cancerul este, fără doar și poate, o boală nemiloasă, care ucide anual milioane de oameni. Din punct de vedere clinic, cancerul constituie un grup mare de boli, care variază prin modalitatea de debut, rata de creștere, diagnostic, detectibilitate, potențial de invazie, metastazare, răspuns la tratament și pronostic. De asemenea, termenul de cancer este folosit pentru a defini afecțiuni maligne, în care celulele anormale se multiplică într-un ritm necontrolat și continuu, fiind capabil să invadeze țesuturile sănătoase din jur. Aceste celule anormale pot să provină din orice țesut al organismului și pot să apară oriunde în corp. Există peste 200 de boli maligne cauzate de această înmulțire necontrolată.

Cancerul este ereditar? Dr. Mihai Marinca: „Aceste boli ne pot afecta chiar dacă nu avem cazuri în familie”

Medicul Mihai Marinca a precizat că afecțiunile maligne pot apărea la orice persoană, chiar în absența unor factori de risc cunoscuți, chiar dacă nu are astfel de cazuri în familie și chiar dacă are un stil de viață sănătos și echilibrat.

„Aceste boli ne pot afecta chiar în absența unor factori de risc cunoscuți, ne pot afecta, chiar dacă nu avem, din fericire, cazuri în familie, ne pot afecta chiar dacă avem un stil de viață considerat din punct de vedere sănătos. Și dacă conștientizăm, de asemenea, că prezentarea precoce, în absența unor simptome, poate să facă diferența, practic, fără a fi dramatic, între viață și moarte.”, a explicat medicul Mihai Marinca, pentru BZI LIVE.

Cancerul poate fi ereditar, însă nu este o regulă. Potrivit medicului, moștenirea bolii propriu-zise este de aproximativ 5%, însă ceea ce poate fi moștenită într-o proporție mult mai mare este predispoziția.

„Poate fi ereditară, dar procentajul nu este mare, în ciuda părerii generale. Ereditatea înseamnă moștenirea bolii. Moștenirea bolii propriu-zise este undeva de 5%. Ceea ce putem moșteni într-o proporție mult mai mare este predispoziția, adică unele mutații, unele din ele mai importante, altele doar destabilizatoare pentru ADN, care ne predispun mai mult la această boală, dacă se adaugă un factor de risc în plus sau mai mulți.”, a completat medicul.

Dr. Mihai Marinca: „Este o boală mută”

Cancerul este, dacă ne referim la modul de evoluție din punct de vedere biologic, o afecțiune mută. Odată apărută în corp, ea încearcă să supraviețuiască, chiar dacă. în această luptă, omoară gazda.

„Dacă ținem cont de modul de evoluție din punct de vedere biologic, cred că putem să spunem că e o boală mută. În general, conceptul este că se pornește de la o celulă sau un grup foarte mic de celule, care suferă modificările genetice și, în timp, poate să dobândească niște capacități, pe care alte celule nu le au, un fel de supercelule. Capătă posibilitatea de a face orice în organism și au și o voință de a supraviețui extraordinară. De asta este și greu de tratat această boală, de asta este atât de agresivă. Pentru că, de fapt, ceea ce încearcă ea este doar să supraviețuiască. Și nu-i pasă dacă prin această încercare de supraviețuire își omoară gazda.”, a mai spus medicul.

Simptomele cancerului nu apar în momentul de debut al bolii. În momentul în care acestea par, este considerată cam ultima treime din istoria naturală, în absența unui tratament adecvat.

„În general, apariția simptomelor este considerată cam ultima treime din istoria naturală, în absența tratamentului acestei boli.”, a declarat medicul Mihai Marinca, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`