Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Cancerul de vezica urinara. Factori de risc, diagnostic si modalitati de tratament
Cancerul de vezica urinara. Factori de risc, diagnostic si modalitati de tratament

Cancerul de vezica urinara. Factori de risc, diagnostic si modalitati de tratament

25 aug. 2011, 14:41,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:6004;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Cancerul de vezica urinara este al saselea tip de cancer ca frecventa din SUA, iar incidenta creste o data cu varsta. Potrivit specialistilor, sansa de diagnostic mai precoce este de 2,5 ori mai mare la barbati decat la femei, iar mortalitatea determinata de varsta a scazut in cazul ambelor sexe, in ultimii 30 de ani. Iata care sunt factorii de risc

  1. Fumatul. De departe, cel mai cunoscut factor de risc din mediul inconjurator, in randul intregii populatii, este fumatul. Indivizii care fumeaza sunt expusi unui risc de a avea cancer de vezica urinara de 4 pana la 7 ori mai mare decat cei care nu au fumat niciodata. Riscul se reduce o data cu intreruperea fumatului, dar o scadere semnificativa a incidentei se observa doar dupa 5-7 ani de la renuntarea la fumat. Chiar si dupa 10 ani riscul ca o persoana sa dezvolte cancer de vezica urinara este totusi aproape dublu fata de cel la care este expus un individ care nu a fumat niciodata. Printre substantele chimice implicate in cancerul de vezica urinara indus de fumat se numara aminodifenilul si metabolitii sai. Este posibil ca enzime mostenite si inductibile sa fie importante in activarea si detoxificarea aminodifenilului si a altor cauzatori ai carcinoamelor de vezica urinara.
  2. Substante chimice. O varietate de factori de expunere industriala au fost implicate ca factori de risc in dezvoltarea cancerului de vezica urinara, in primul rand aminele aromatice, prezente in fabricarea vopselelor, a benzidinei si a derivatilor ei. Ocupatiile care s-au raportat a fi asociate cu un risc crescut de dezvoltare a unui cancer de vezica urinara le includ pe acelea care implica chimicale organice, cum ar fi curatatoria uscata de hartie, muncitorii din industria incaltamintei.
  3. Interventii de transplant. Primitorii unui transplant renal par sa prezinte o incidenta crescuta a cancerului de vezica urinara.
  4. Ereditatea. Cu toate ca au fost raportate ocazional tumori existente la membrii familiei, nu exista dovezi conform carora dezvoltarea cancerului de vezica urinara ar fi mostenita. 

Diagnosticul si prognostic. Aproximativ 85% dintre cancerele de vezica urinara sunt diagnosticate deoarece cauzeaza o hematurie (prezenta sangelui in urina) microscopica sau vizibila. Foarte putine cancere de vezica urinara sunt detectate datorita unei descoperiri accidentale, in timpul unei cistoscopii efectuate pentru detectarea altei boli. Cel mai adesea, aceasta se intampla in timpul evaluarii unei tumori prostatice suspecte, benigne sau maligne. Diagnosticul final, de certitudine, este pus de biopsia din tumora. 
Aproximativ 70-80% dintre pacientii cu cancer de vezica urinara recent diagnosticati prezinta tumori superficiale la nivelul vezicii urinare. Cei care prezinta un cancer de vezica urinara superficial, neinvaziv, se pot vindeca adesea, iar cei cu o tumora deja invaziva pot fi vindecati uneori prin interventie chirurgicala, iradiere sau o combinatie de modalitati care includ si chimioterapia. Studiile au demonstrat ca unii pacienti cu metastaze la distanta au dobandit o remisie completa pe termen lung, urmand tratamentul care combina diferite tipuri de chimioterapie.

Factorii majori de prognostic in carcinomul vezicii urinare sunt profunzimea invaziei in peretele vezicii urinare si gradul de diferentiere celulara a tumorii. Majoritatea tumorilor superficiale sunt bine diferentiate. Pacientii ale caror tumori sunt mai putin diferentiate, mai extinse, multiple si asociate cu carcinomul in situ (TIS), in alte regiuni ale mucoasei vezicii urinare, sunt expusi unui risc mai mare de reaparitie a bolii si de dezvoltare a cancerului invaziv. TIS poate exista pentru perioade variate de timp. Pacientii cu stadiul TIS prezinta un risc de aproximativ 20% de recidiva a bolii in urmatorii cinci ani.

Metode de tratament. Interventia chirurgicala transuretrala, medicatia administrata direct in vezica si indepartarea partiala a vezicii urinare – cistectomia, au fost utilizate in tratamentul pacientilor cu tumori superficiale si fiecare metoda poate fi asociata cu o rata a supravietuirii de cinci ani de 55-80% dintre pacientii tratati.

Tumorile invazive, care se limiteaza la muschiul vezicii urinare aflat in stare patologica dupa cistectomia radicala, sunt asociate, in aproximativ 75% din cazuri, cu o rata de cinci ani de supravietuire. Pacientii cu mai multe tumori invazive adanci supravietuiesc pana la cinci ani, in 20% pana la 40% din cazuri, dupa o cistectomie radicala. Cand pacientul prezinta o tumora extinsa, care invadeaza organele pelvine sau metastazeaza la nivelul nodulilor limfatici sau in pozitii mai indepartate, supravietuirea la cinci ani este putin probabila, dar o ameliorare considerabila a simptomelor poate fi obtinuta. Prelungirea ratei supravietuirii la majoritatea pacientilor cu cancer superficial s-a obtinut cu ajutorul rezectiei transuretrale (TUR), la care s-a adaugat sau nu chimioterapia intravezicala. Totusi tratamentul nu este posibil pentru majoritatea pacientilor care sufera de tumori invazive adanci si pentru majoritatea pacientilor care prezinta metastaze regionale sau la distanta.

In America de Nord, tratamentul standard al pacientilor cu cancer invaziv de vezica urinara este cistectomia radicala (extirparea completa a vezicii urinare) si deviatia urinara. O alta posibilitate de tratament include TUR si rezectia partiala, la care se adauga sau nu radioterapia, combinarea chimioterapiei cu radioterapia sau una dintre ele, urmata de cistectomia recuperatoare atunci cand aceasta este necesara in cazul unui esec local. Tehnicile reconstructive, care utilizeaza rezervoare de depozitare a urinei, de presiune scazuta de la nivelul intestinului subtire si gros, elimina nevoia de dispozitive de scurgere si, in cazul unor pacienti de sex barbatesc, permit golirea vezicii urinare prin intermediul uretrei. Acestea au fost realizate pentru a imbunatati calitatea vietii pacientilor care necesita o cistectomie.

Apa de la robinet favorizeaza cancerul de vezica 

13 alimente care pot agresa vezica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`