Cancerul de col uterin ia amploare! Peste 2.000 de ieșence au fost testate gratuit în cadrul caravanei Oncoprev

09 iun. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

Peste 2 mii de ieșence au fost testate gratuit în cadrul caravanei Oncoprev Iași. De la debutul proiectului, 15 femei au fost depistate pozitiv în urma testărilor. Caravana continuă până în anul 2023, iar începând cu luna iunie 2022, testările gratuite vor putea fi făcute și în cadrul Centrului de Screening și Diagnostic în Bolile Oncologice din Iași

De la începutul derulării proiectului de screening cu fonduri nerambursabile au fost efectuate: 13.027 teste dintre care 2.288 de teste pentru femei din județul Iași. Din numărul total de teste, 961 de femei au fost depistate HPV pozitiv, 267 de femei au fost depistate pozitiv în urma testului Babeș-Papanicolau. S-au efectuat în cadrul caravanei 150 de colposcopii și 104 biopsii. Cincisprezece femei au fost diagnosticate cu cancer.

„Până la finalul anului 2022 estimăm un număr de 5.000 de paciente care vor fi testate în cadrul programului de screening Oncoprev. Importanța acestui proiect constă atât în depistarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, cât și a cancerului de col uterin. Numai în primele patru luni din 2022 au fost diagnosticate, în cadrul screeningului de cancer de col uterin, în regiunea de Nord-Est, 10 femei cu cancer de col uterin. Proiectul se adresează în special femeilor din zone defavorizate, din mediul rural, zone greu aceesibile, unde accesul la serviciile medicale este limitat”, a precizat dr. Flavius Ovidiu Iordache, manager al proiectului ONCOPREV.

Testările gratuite pentru cancerul de col uterin se pot face acum și în cadrul Centrului de Screening  nu doar la caravana Oncoprev Iași

Începând cu luna iunie 2022, testările gratuite vor putea fi făcute și în cadrul Centrului de Screening și Diagnostic în Bolile Oncologice din Iași, din strada Sărăriei, nr. 177 A. Institutul Regional de Oncologie Iași pune la dispoziție două Unități mobile de screening care se deplasează în teren împreună cu o echipă medicală, pentru testare gratuită, în Regiunea Nord-Est. Femeile trebuie să prezinte doar un act  de identitate, fără bilet de trimitere de la medicul de familie.

„Pentru o bună desfășurare a proiectului, avem nevoie de sprijinul medicilor de familie din localitățile unde se vor desfășura activitățile de screening prin informarea, explicarea  importanței screeningului de cancer de col uterin și convocarea la testările gratuite. Putem veni în sprijinul acestora cu materiale promoționale pentru mediatizare, iar serviciile prestate sunt remunerate. Să nu uităm că  Romania are una dintre cele mai mari rate de mortalitate prin cancer de col uterin din Europa”, a declarat dr. Flavius Ovidiu Iordache, manager al proiectului ONCOPREV.

Calendarul deplasărilor este anunțat lunar pe pagina de Facebook a Institutului, https://facebook.IROIASI.

Campania de testare gratută va continua până în anul 2023

Institutul Regional de Oncologie Iași, împreună cu Fundația Enable, derulează proiectul „ONCOPREV”  – „Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin”, Cod SMIS: 136665,  proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Scopul proiectului, pentru anii 2020-2023, este testarea a 170.000 de femei, din care 30.000  pentru Babeș-Papanicolau – segment 25-29 ani  și 140.000 pentru testare HPV – segment 30-64 ani. Dintre acestea, minim 91.000 de femei aparțin grupurilor vulnerabile din Regiunea Nord-Est (Iași, Vaslui, Bacău, Neamț, Botoșani, Suceava).

Cine poate beneficia de testare gratuită?

Beneficiarii acestui proiect este populația feminină cu vârsta cuprinsă între 25-64 ani care îndeplinește următoarele condiții: indiferent de statutul de asigurat al femeii; care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; asimptomatice; fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterînsă nu fi participat în acest program de screening in ultimii 5 ani.

Nu sunt eligibile femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin; prezintă histerectomie totală pentru afecţiuni benigne; au diagnostic stabilit de cancer de col uterin; au diagnostic stabilit pentru alte forme de cancer genital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *