Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Un cancerigen găsit în cartofii prăjiți, chipsuri și prăjituri

Un cancerigen găsit în cartofii prăjiți, chipsuri și prăjituri

24 nov. 2019, 19:00,
în Sanatate

Cancerigenul din cartofi și prăjituri. Asociațiile europene de consumatori avertizează despre prezența acrilamidei în cartofii prăjiți, chipsuri și biscuiți. Această substanță este clasificată drept cancerigen și genotoxic pentru om de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA),

Acrilamida este clasificată cancerigenă și genotoxică pentru om

Prezența acrilamidei în anumite produse alimentare de consum nu este nouă. Această substanță, formată în mod natural în timpul gătirii la temperaturi ridicate ale alimentelor bogate în amidon și asparagină, un aminoacid, cum ar fi cartofii și cerealele, a fost deja pusa la zid din cauza toxicității sale.

Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), „acest compus este probabil cancerigen și genotoxic pentru om, iar consumul său trebuie redus la minimum”. Reglementările pentru reducerea prezenței sale în alimente au fost adoptate în Europa, iar începând cu 11 aprilie 2018, producătorii de produse agroalimentare trebuie sa respecte „nivelurile de referință” pentru a diminua formarea acrilamidei.

Cancerigenul din cartofi și prăjituri. Legislația privind prezența acrilamidei în alimente ar trebui consolidată

Asociațiile europene de consumatori au dorit să știe dacă această legislație a fost respectată de producători. Au cernut 500 de produse comercializate în Europa, chipsuri, biscuiți sau cereale, iar raportul lor este clar: „reglementarea nu merge suficient de departe”.

Dacă nivelurile sunt respectate pentru cerealele pentru micul dejun sau cafea, este diferit pentru biscuiții industriali, „cu o treime din eșantioane cu conținut de acrilamidă care atinge sau depășeste valorile recomandate”. 13% din mâncarea pentru bebeluși, aproape 8% din chipsuri și 3% din cartofii prăjiți nu ar respecta încă standardele recomandate. Astfel, asociațiile „îndeamnă” Comisia Europeană să consolideze textele în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024