Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Cancer și obezitate: IMC și forma corpului combinate ar prezice mai bine riscul
Cancer și obezitate: IMC și forma corpului combinate ar prezice mai bine riscul

Cancer și obezitate: IMC și forma corpului combinate ar prezice mai bine riscul

14 mai 2021, 06:12,
BZI.ro, în Sanatate

Un nou studiu prezentat la un congres științific raportează că ar trebui efectuată și luată în considerare o măsurare a formei corpului, pe lângă indicele de masă corporală (IMC), pentru a determina mai bine riscul de cancer legat de obezitate.

Obezitatea crește riscul apariției unor tipuri de cancer, dar pentru a măsura acest risc, ar fi mai bine să nu vă bazați doar pe indicele de masă corporală (IMC). În orice caz, acest lucru sugerează un nou studiu științific, prezentat la Congresul european privind obezitatea (ECO), a cărui ediție din 2021 a avut loc recent online.

Adesea criticată, măsurarea IMC este o măsură a construcției unei persoane din greutatea și înălțimea ei. Dar nu distinge mușchiul de grăsime și nici nu ia în considerare distribuția grăsimii corporale, sexul sau vârsta unui individ. În schimb, măsurarea taliei oferă o idee despre o posibilă acumulare de supraponderalitate și grăsime în abdomen, dar nu ia în considerare dimensiunea. Acesta este motivul pentru care comunitatea științifică și medicală lucrează pentru a găsi criterii mai adecvate și mai cuprinzătoare, noteaza Sante Magazine.

Un indice de formă a corpului pentru a ține cont de mai mulți factori

Într-un nou studiu, cercetătorii de la Universitatea din Glasgow și Universitatea din Newcastle (Marea Britanie) au dezvoltat un „indice de formă corporală”, numit ABSI în limba engleză, care ia în considerare vârsta, sexul, greutatea, înălțimea și circumferința taliei unui individual. Echipa a combinat date de la 442.614 participanți (vârsta medie de 56 de ani) de la UK Biobank și a durat în medie 8 ani, timp în care 36.961 de persoane au fost diagnosticate cu cancer.

Participanții au fost împărțiți în trei grupuri pe baza formei corpului lor pentru a găsi posibile asociații cu riscul de 24 de tipuri diferite de cancer; și să examineze ABSI și IMC ca predictori ai riscului de cancer. Vârsta, sexul, etnia, nivelul veniturilor, consumul de alcool și tutun, dieta, activitatea fizică și sedentarismul au fost luate în considerare ca posibili factori de părtinire.

Verdict: ABS a fost asociat cu un risc crescut de trei tipuri de cancer. Participanții cu cel mai mare ABSI au fost cu 38% mai predispuși să dezvolte cancer la ficat, aveau 40% mai multe șanse de a dezvolta cancer pulmonar și au avut un risc crescut de 17% de cancer al intestinului, comparativ cu participanții cu cel mai mic ABSI, indiferent de IMC.

Dar cercetătorii au descoperit că contabilizarea ABS combinată cu IMC a fost și mai bună în ceea ce privește contabilizarea riscului de cancer. ABSI ridicat combinat cu IMC ridicat au fost legate de un risc crescut de șapte tipuri diferite de cancer (uterin, esofagian, ficat, stomac, rinichi, intestin, sân). Astfel, participanții cu cel mai mare ABSI și, de asemenea, supraponderali sau obezi în ceea ce privește IMC-ul lor (IMC mai mare de 25 kg / m2) au fost de două ori mai susceptibili de a dezvolta cancer uterin decât cei cu cel mai mare IMC.

Pentru autori, aceste rezultate sugerează să depășească calculul IMC atunci când vine vorba de estimarea riscului de cancer legat de obezitate. Cu toate acestea, „oricare ar fi metoda pe care o folosiți, supraponderalitatea sau obezitatea este principala cauză a cancerului prevenibil după fumat”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Carlos Celis-Morales, într-o declarație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *