Cu toate că la începutul bolii nu sunt prezente simptome, cancerul pulmonar în ultima fază poate fi identificat prin răgușeală, tuse persistentă sau expectorație cu sânge. Acesta poate fi identificat cu precădere la persoanele fumătoare sau la cele ce s-au lăsat de fumat. Boala provoacă cele mai multe decese.
În funcție de tipul cancerului și de momentul în care a fost descoperit, rata de avansarea variază. Mai mult de atât, unele persoane pot scăpa cu viață dacă urmează tratamentul și identifică afecțiunea la timp.
Cancer pulmonar ultima fază: simptome și cauze
Cancerul pulmonar este responsabil de aproximativ 1,6 milioane de decese pe an. Acesta este mult mai răspândit decât cancerul la sân, cel de colon și cel de prostată, la un loc, în întreaga lume. În rândul bărbaților, este al doilea cel mai întâlnit tip de cancer și al treilea, în rândul femeilor. Acesta este frecvent depistat la persoanele de peste 65 ani și un procent mai mic de 2 la sută la cei cu vârsta mai mică de 45 ani. Cancerul pulmonar se manifestă cu precădere atunci când este deja într-un stadiu mult prea avansat. Printre cauzele cele mai întâlnite se număra fumatul. Acesta este principalul motiv la peste 80 la sută din persoane. Dintre cei ce au fost diagnosticați cu cancer pulmonar, 15 la sută nu au fumat niciodată, 40 la sută sunt fumători activi, iar 45 la sută sunt persoane ce s-au lăsat de fumat.
De asemenea, poluarea aerului din mediul urban, polunții interiori și radioterapia din zona toracelui pot fi factori de risc în apariția bolii. Consumul de alcool în exces și o dietă săracă în fructe și legume poate influența apariția bolii. Simptomele cancerului pulmonar sunt destul de greu de detectat. Din această cauză, boala se descoperă destul de târziu. Nu sunt prezente simptome în stadiile incipiente. Cancerul pulmonar în ultima faza poate fi depistat prin răgușeală, tuse persistentă, expectorație cu sânge, dificultate în respirație, oboseală și pierderea inexplicabilă a greutății.
În cât timp avansează cancerul pulmonar?
Este cunoscut faptul că boala avansează destul de repede. În cazul în care nu este descoperit la timp și nu este tratat, simptomele acestuia se accentuează. Persoana începe să scadă în greutate, nu mai are poftă de mâncare și îi este afectată starea generală. Boala evoluează de la câteva luni, până la un an. De asemenea, există și cazuri în care afecțiunea se poate dezvolta mai lent. Totodată, există și cazuri în care oamenii pot avea anumite complicații ce pot duce brusc la moarte. Tratamentul chirurgical și cel oncologic poate îmbunătăți starea pacientului, iar rata de supraviețuire poate fi crescută cu câțiva ani. De asemenea, cu cât este descoperit mai repede, persoanele au o rată de supraviețuire mult mai mare.
Sunt două tipuri de cancer pulmonar: cu celule mici și fără celule mici. Clasificarea este bazată pe aspectul microscopic al celulelor tumorale. De aceea, cele două tipuri se răspândesc, se dezvoltă și se tratează în mod diferit. Spre exemplu, cancerul cu celule mici, apare doar la persoanele fumătoare și este mai puțin frecvent. Cel cu celule mari, poate fi de asemenea de mai multe tipuri carcinom scuamos, adenocarcinom și carcinom cu celule mari. În funcție de locația afecțiunii, cancerul pulmonar poate fi primar sau secundar.
Cele mai frecvente simptome ale cancerului pulmonar în ultima fază sunt expectorația cu sânge, pierderea în greutate și dificultatea în respirație.