Prima pagină » Sanatate » Cancer ovarian – simptome. Cum să depistezi la timp boala?

Cancer ovarian – simptome. Cum să depistezi la timp boala?

17 mart. 2023, 13:00,
în Sanatate

Un cancer ovarian se face simțit prin diverse simptome. Boala reprezintă de fapt o tumoare malignă care se dezvoltă din celulele epiteliale ale gonadei feminine. Cancerul ovarian este unul dintre tipurile de tumori maligne care, în cele mai multe cazuri, sunt depistate într-un stadiu tardiv. Etapele inițiale ale oncogenezei sunt adesea asimptomatice.

De exemplu, creșterile maligne ale ovarelor, în 75% din cazuri, sunt diagnosticate în stadiile 3 – 4, când nu este întotdeauna posibil să se obțină un rezultat terapeutic adecvat. Controalele preventive sunt, prin urmare, foarte importante pentru femeile cu risc ridicat de cancer. Factorii predispozanți pot include un istoric de tumori ale sistemului reproducător, obezitatea și diabet zaharat de tip 2.

Cancer ovarian simptome. Stadiile bolii

Cancerul ovarian se poate dezvolta la orice vârstă, atât la fetele tinere, cât și la pacientele de peste 80 de ani. Cu toate acestea, categoria cea mai vulnerabilă este reprezentată de femeile cu vârste cuprinse între 40-60 de ani.

Depistarea timpurie a cancerului ovarian face posibilă miza pe o vindecare completă. În majoritatea cazurilor, în prima etapă, este suficientă doar o intervenție chirurgicală radicală. În stadiul I, tumora se află în interiorul ovarelor, nu există afectare a ganglionilor limfatici și nu există metastaze. Din punct de vedere prognostic, leziunea unui singur ovar este mai favorabilă, dar în stadiul I pot fi implicate ambele ovare.

În stadiul 2, tumora afectează nu numai gonadele, ci se răspândește și în interiorul pelvisului mic. Poate fi detectată implicarea uterului, a trompelor uterine sau a altor țesuturi pelviene. În stadiul 3, pe lângă tumoră, aceasta s-a răspândit și la ganglionii limfatici. Pot fi afectați ganglionii limfatici intraperitoneali, retroperitoneali, iliaci, lombari și sacrali.

Simptomele cancerului ovarian. Primele semne

Stadiul 4 este atunci când sunt identificate metastazele. Acestea pot apărea sub forma afectării pleurei, a organelor parenchimatoase și a ganglionilor limfatici la distanță, în afara cavității abdominale.

Primele semne ale cancerului ovarian nu sunt foarte specifice. Pot fi observate semne precum scăderea poftei de mâncare, sațietate rapidă la mâncare, arsuri la stomac, eructații, balonare, slăbiciune generală, ușoară creștere a temperaturii corpului și tulburări menstruale.

De asemenea, femeile pot simți urinare rapidă și incomodă, dureri de intensitate variabilă, care în majoritatea cazurilor nu sunt clar localizate și sedimentare accelerată a eritrocitelor, determinată de o hemogramă.

Alte simptome provocate de tumoare. Când este necesară o ecografie de screening?

Ulterior, se alătură alte simptome și semne ale cancerului ovarian. Printre acestea se numără pierderea în greutate, abdomen mărit, dificultăți de respirație, o tumoare palpabilă, care este palpabilă prin peretele abdominal anterior ca o masă noduroasă și densă.

Ascita, o acumulare de lichid în abdomen, este o caracteristică frecventă a tumorii maligne ovariene. Acest simptom este un indiciu că procesul de cancer este avansat. Dacă pacienta suspectează o altă cauză a ascitei, se recomandă o ecografie de screening a organelor pelvine pentru a exclude un posibil cancer ovarian.

Astfel, un cancer ovarian nu are simptome specifice. Prin urmare, în cazul în care există orice modificare a stării de bine care nu poate fi explicată prin cauze „standard”, se recomandă un consult cu un ginecolog și o ecografie de screening pentru a exclude o masă în zona pelviană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *