Prima pagină » Sanatate » Cancer osos – manifestări, stadii și factori de risc

Cancer osos – manifestări, stadii și factori de risc

18 aug. 2024, 15:00,
în Sanatate

Cancerul osos are manifestări ce nu trebuie ignorate. Acest tip de cancer este o afecțiune destul de rară care se întâlnește mai des la copii și tineri decât la adulți.  

Cancerul osos este termenul medical generic pentru mai multe tipuri de cancer care se dezvoltă la nivelul oaselor. Medicul va da tratamentul în funcție de stadiul în care se află boala. Află tot ce trebuie să știi despre cancer osos, inclusiv manifestări și factori de risc. 

Cancer osos manifestări 

Această afecțiune are simptome neplăcute, printre care: dureri osoase (asemănătoare celor din fibromialgie), inflamarea și sensibilitatea în apropierea zonei afectate, os slăbit, care se poate fractura ușor, oboseală, pierdere în greutate neintenționată, insomnii. 

Trebuie să consulți un medic dacă: apar și dispar, se agravează noaptea sau analgezicele nu ajută. Acesta va localiza tumoarea și zonele în care s-a răspândit și va oferi un tratament în funcție de stadiul în care se află boala. Stadiile:  

stadiul I: tumoarea nu este mare, celulele canceroase sunt localizate. 

stadiul II: celulele canceroase sunt încă localizate, dar tumoarea a crescut. 

stadiul III: tumoarea s-a dezvoltat și cancerul s-a răspândit în alte zone ale aceluiași os. 

stadiul IV: cancerul s-a răspândit de la os în alte zone ale corpului (plămâni, ficat). 

Până în prezent, nu se cunosc cauzele cancerului osos. Totuși, se presupune că acesta ar apărea din cauza factorilor ereditari sau din cauza expunerii anterioare la radiații. Deși nu se cunosc cauzele, printre factorii de risc sunt: sindrom genetic moștenit (există sindroame rare care se transmit genetic), boala Paget a osului (este mai frecventă la adulți, crește riscul de apariție a cancerului osos mai târziu), radioterapia pentru cancer (expunerea la doze mari de radiații, din cele folosite pentru tratarea cancerului, crește riscul de cancer osos în viitor). 

Cum prevenim apariția bolii? 

Este important, în primul rând, să identificăm factorii de risc (boli genetice, istoricul familial de cancer osos, istoricul personal de cancer, radioterapia administrata anterior sau transplantul de celule stem) pentru a ști dacă ne aflăm în categoria oamenilor predispuși la boală. Chiar și așa, neavând o cauză bine-cunoscută, orice este supus riscului.  

Deși prevenția nu asigură că boala nu se poate dezvolta, reduce riscul însă. Astfel, un stil de viață sănătos, sport zilnic, dieta care să conțină fructe și legume crude, pește, cereale au un efect pozitiv asupra sistemului imunitar și pot preveni îmbolnăvirea.  

De asemenea, controlul greutății este foarte important în prevenția oricărui tip de cancer. Dietele bogate în alimente cu indice glicemic mare, dietele foarte restrictive pe termen lung, dietele prea bogate în carne roșie, consumul de alcool, fumatul, dietele bogate în alimente procesate sunt asociate cu o mai mare rată de apariție a bolii canceroase. 

Expunerea excesivă la radiații, inclusiv radioterapia, poate crește riscul de cancer osos. Este important să limitezi expunerea la radiații inutile și să discuți cu medicul despre riscurile asociate dacă ai nevoie de radioterapie. Unele substanțe chimice, cum ar fi cele utilizate în anumite industrii, pot fi asociate cu un risc crescut de cancer. Dacă lucrezi într-un mediu cu substanțe toxice, asigură-te că iei măsuri de protecție adecvate. 

Astfel, recunoașterea timpurie a cancerului osos și a manifestărilor asociate, cum ar fi durerea persistentă, umflăturile și fracturile inexplicabile, este esențială pentru un diagnostic și tratament prompt. Acordând atenție acestor simptome și consultând un specialist la nevoie, poți îmbunătăți considerabil șansele de recuperare și calitatea vieții. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`