Prima pagină » Sanatate » Cancer la plămâni: Cum îți dai seama că te-ai îmbolnăvi

Cancer la plămâni: Cum îți dai seama că te-ai îmbolnăvi

28 oct. 2021, 10:47,
BZI.ro, în Sanatate

Cancerul la plămâni este una dintre cele mai grave consecințe ale fumatului. Cancerul pulmonar evoluează mult timp fără simptome. În dezvoltarea acestui tip de cancer pot fi afectate organele învecinate precum inima, vasele sânge sau coaste. De asemenea, celulele pot migra la distanță, în alte organe precum creierul, ficatul sau oase, provocând metastaze.

Majoritatea cazurilor de cancer la plămân sunt provocate de către fumat. Nu sunt foarte mulți fumători care fac cancer, însă, statisticile arată că aproximativ 85% dintre persoanele bolnave de cancer pulmonar sunt fumători.

colaj o femeie bolnava de cancer ce priveste spre o radiografie pulomnara și grafica cu plamani afectati de cancer

Cancerul la plămâni poate fi transmis pe cale genetică

Primele simptome că ai cancer la plămâni

În general, cancerul pulmonar nu provoacă simptome în faza incipientă. Acestea încep să

apară în momentul când boala ajunge în fază mai avansată. Primul simptom care avertizează că plămânii tăi au nevoie de o consultație la medic este tusea. Începi să tușești într-un mod neobișnuit ce nu dispare de la sine.

Unele persoane încep să tușească cu sânge. Cantitatea de sânge eliminată din plămâni este mica, însă este un simptom foarte vizibil că plămânii tăi sunt afectați. Alături de tusea anormală începi să ai și dificultăți la respirare, dureri în zona pieptului și pierderi inexplicabile în greutate.

grafica persoana care fumeaza si i se vad plamanii bolnavi

Riscul de a dezvolta cancer pulmonar crește cu numărul de țigări fumate zilnic

Majoritatea cazurilor de cancer la plămân sunt provocate și favorizate de fumat. Acest viciu dăunează celulelor ce formează țesutul exterior al plămânilor. Substanțele cancerigene din fumul de țigară inhalat, în timpul fumatului, schimbă aproape imediat proprietățile acestora.

Riscul de a dezvolta cancer pulmonar crește cu numărul de țigări fumate zilnic. Persoanele care renunță la fumat chiar și după câțiva ani de fumat, pot scădea riscul de a dezvolta cancer la plămâni.

Persoanele care nu au fumat niciodată pot avea cancer pulmonar. În aceste cazuri este foarte dificil de stabilit o cauză clară a apariției acestei afecțiuni.

grafica diferenta dintr-un plaman sanatos si unul afectat de tigari

Expunerea la fumatul pasiv, crește riscul de a dezvolta cancer la plămâni

Alți factori de risc care predispun dezvoltarea cancerului pulmonar

La fel ca și fumatul, expunerea la fumatul pasiv crește riscul de a dezvolta cancer la plămâni. Chiar dacă nu fumezi, prezinți un risc de a te îmbolnăvi din cauza faptului că ești expus fumului de țigară.

Un factor de risc care predispune la apariția cancerului pulmonar este radioterapia în antecedente. Persoanele care au fost supuse unor ședințe de radioterapie pentru a trata alte cancere din corp au un risc mai mare în fața cancerului pulmonar.

Proprietățile radioactive care pot ajunge în aerul respirat prin degradarea uraniului în sol, roci sau ape, reprezintă la fel o cauză a apariției cancerului la plămâni. Atât expunerea la substanțe chimice cât și expunerea la azbest pot crește riscul de a dezvolta această afecțiune.

Cancerul la plămâni poate fi transmis pe cale genetică. Dacă ai avut antecedente familiale de cancer pulmonar ești predispus să te îmbolnăvești.

grafic medic care analizeaza o radiografie pulmonara

Cancerul pulmonar nu provoacă simptome în faza incipientă

Cum previi apariția cancerului pulmonar

Pentru a reuși să previi sau să scazi riscul de a te îmbolnăvi este nevoie de respectarea unui regim alimentar bogat în vitamine. Consumul de fructe și legume, care conțin vitaminele A și C, te vor ajuta să previi apariția cancerului pulmonar.

Renunțarea la fumat este o metodă de a reuși să previi cancerul la plămâni. Specialiștii spun că riscul asociat fumatului dispare în 4 ani pentru cei care au fumat un pachet pe zi și în 10 ani pentru cei care au fumat mai mult de două pachete pe zi. Cel mai mare risc de a se îmbolnăvi o au persoanele care au fumat o perioadă de cel puțin 20 de ani.

Alte obiceiuri care te vor ajuta să eviți cancerul la plămâni sunt efectuarea exercițiilor fizice moderate cât mai des. De asemenea, evitarea expunerii pasive la fumul de țigară și evaluarea medicală periodică sunt de ajutor în evitarea cancerului pulmonar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *