Ratele de supraviețuire pot oferi o idee despre ce procent din persoanele cu același tip și stadiu de cancer mai sunt în viață după o anumită perioadă de timp din momentul în care au fost diagnosticate. Ele nu îți pot spune care este durata de viață în cancerul la ficat, dar pot să îți ofere o înțelegere mai bună asupra situației, și cât de probabil este ca tratamentul tău să fie un succes.
Ține cont că ratele de supraviețuire sunt simple estimări și se bazează adesea pe statisticile anterioare ale numărului de persoane care a avut un anumit tip de cancer, însă nu pot prezice ce se va întâmpla în cazuri individuale. Aceste statistici pot fi confuze și te pot determina să îți pui și mai multe întrebări. Este recomandat să discuți cu un medic pentru a afla dacă aceste statistici se aplică și în cazul tău individual.
Cancer la ficat. Durata de viață și rata relativă de supraviețuire la 5 ani
O rată relativă de supraviețuire compară persoanele cu același tip și stadiu de cancer cu persoanele din populația generală. De exemplu, dacă rata relativă de supraviețuire la 5 ani pentru un stadiu specific al cancerului de ficat este de 30%, înseamnă că persoanele care au acel tip de cancer au, în medie, aproximativ 30% șanse să trăiască cel puțin 5 ani după diagnosticare, în comparație cu persoanele care nu au respectivul tip de cancer.
Societatea Americană de Cancer (ACS) se bazează pe informații din baza de date de Supraveghere și Epidemiologie (SEER), menținută de Institutul Național de Cancer (NCI), pentru a furniza statistici legate de supraviețuire în cazul diferitelor tipuri de cancer.
Baza de date SEER urmărește ratele relative de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul de ficat în Statele Unite, în funcție de cât de mult s-a extins cancerul. Totuși, baza de date SEER nu grupează cancerele în etapele AJCC TNM (etapa 1, etapa 2, etapa 3, etc.). În schimb, le grupează în etape localizate, regionale și îndepărtate.
Astfel, în etapa localizată nu există semne că cancerul s-a extins în afara ficatului. În etapa regională, cancerul s-a extins în afara ficatului către structuri învecinate sau noduri limfatice. În etapa îndepărtată, cancerul s-a extins în părți îndepărtate ale corpului, cum ar fi plămânii sau oasele.
Înțelegerea cifrelor și a de unde provin datele furnizate
Aceste cifre se bazează pe studiul persoanelor diagnosticate cu cancer de ficat (cancerul ductului biliar intrahepatic) între 2012 și 2018.
În general, ratele de supraviețuire sunt mai mari pentru persoanele care sunt supuse unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea tumorii, indiferent de stadiu. De exemplu, studiile au arătat că pacienții cu tumori mici, rezecabile (îndepărtabile) care nu au ciroză sau alte probleme grave de sănătate au șanse mari să se recupereze dacă tumoarea este îndepărtata. Pentru persoanele cu cancer de ficat în stadiul incipient care au un transplant de ficat, rata de supraviețuire pe 5 ani este între 60% și 70%.
Persoanele diagnosticate în prezent cu cancer de ficat ar putea avea o perspectivă mai bună decât arată aceste cifre. Tratamentele se îmbunătățesc în mod continuu, iar aceste cifre se bazează pe persoane care au fost diagnosticate și tratate cu cel puțin 5 ani înainte. Aceste cifre se aplică doar cancerului în stadiu incipient. Ele nu se aplică în cazul în care ulterior cancerul crește, se extinde sau revine după tratament.
Aceste cifre nu iau în considerare toate aspectele pentru a estima durata de viață în cazul cancerului la ficat. Ratele de supraviețuire sunt grupate în funcție de cât de mult s-a extins cancerul, dar vârsta, starea generală de sănătate, modul în care cancerul răspunde la tratament și alți factori, ar putea cântări, de asemenea, în perspectiva evoluției bolii.