Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Cancer hepatic: un risc de zece ori mai mare la persoanele cu hemocromatoză
Cancer hepatic: un risc de zece ori mai mare la persoanele cu hemocromatoză

Cancer hepatic: un risc de zece ori mai mare la persoanele cu hemocromatoză

27 nov. 2020, 09:40,
în Sanatate

Potrivit unui nou studiu, persoanele cu hemocromatoză, o boală genetică caracterizată prin hiperabsorbția fierului, au un risc de zece ori mai mare să dezvolte cancer la ficat.

Hemocromatoza, această boală genetică care are ca rezultat hiperabsorbția intestinală a fierului și care provoacă depozite de fier în organism, distrugând treptat organele, este asociată cu un risc crescut de cancer la ficat.

Cel putin asta raportează cercetătorii de la Universitatea din Exeter (Regatul Unit) într-un nou studiu publicat pe 24 noiembrie în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA).

Echipa de cercetare a analizat datele de sănătate de la 2.890 de bărbați și femei cu hemocromatoză sau purtători ai predispoziției genetice la această boală (și anume: două copii ale genei defecte pentru hemocromatoză, numită HFE C282Y homozigotă), oferite de British Biobank. Participanții aveau între 40 și 70 de ani la începutul studiului. În total, 21 din cei 1.294 de bărbați urmăriți cu hemocromatoză au dezvoltat cancer la ficat și 14 au murit din cauza acestuia. Zece dintre ei nu au fost diagnosticați cu hemocromatoză atunci când au fost diagnosticați cu cancer la ficat. Cu toate acestea, la femei, rezultatele nu au fost semnificative.

Risc de zece ori mai mare de cancer hepatic la persoanele cu hemocromatoză

Verificând datele, oamenii de știință au calculat că 7,2% dintre bărbații cu hemocromatoză sau cel puțin purtători ai predispoziției genetice ar dezvolta cancer la ficat până la vârsta de 75 de ani, comparativ cu 0,6% dintre bărbații din populatia generala. Riscul de deces cauzat de cancer la ficat este de 19,5% la bărbații cu hemocromatoză, comparativ cu 15,1% la bărbații din populația generală.

Pentru cercetători, aceste rezultate încurajează puternic implementarea unor teste generalizate timpurii pentru hemocromatoză. Mai ales că această boală genetică este cea mai frecventă în Occident, care crește de asemenea și riscul de diabet, artrită și durere cronică.

„Genele defecte pentru hemocromatoză sunt relativ frecvente la persoanele de origine europeană și provoacă boli care pun viața în pericol, cum ar fi cancerul hepatic. Din păcate, hemocromatoza este adesea diagnosticată prea târziu. Diagnosticarea anterioară ar putea preveni atât de multe boli inutile”, a precizat dr. Janice Atkins, cercetător la Universitatea din Exeter și primul autor al studiului, potrivit Sante Magazine.

Persoanele care au un membru al familiei diagnosticat cu hemocromatoză sunt îndemnate să fie diagnosticate cu un test de sânge, chiar și fără simptome. Deoarece boala este deja foarte avansată atunci când apar simptome, care pot fi, de altfel, confundate cu cele ale altor patologii sau legate de bătrânețe. Simptomele variază foarte mult de la persoană la persoană, unii pacienți având semne mici sau deloc de boală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`