Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Cancer de san: o mai bună alegere a contracepției ar putea reduce riscul
Cancer de san: o mai bună alegere a contracepției ar putea reduce riscul

Cancer de san: o mai bună alegere a contracepției ar putea reduce riscul

01 iun. 2021, 16:40,
BZI.ro, în Sanatate

Potrivit unui nou studiu științific, poate fi influențat riscul de cancer mamar în funcție de tipul de contracepție pe care îl alege femeia.

Un nou studiu științific realizat de Institutul Federal Elvețian de Tehnologie (sau EPFL, cu sediul în Elveția) indică faptul că cancerul de sân hormonal dependent poate fi prevenit prin alegeri mai informate cu privire la compoziția contraceptivelor. Cu alte cuvinte, ați putea reduce sau crește riscul de cancer mamar în funcție de contracepția pe care o alegeți.

Se știe că contraceptivele hormonale, cum ar fi pilula sau implantul, cresc ușor riscul de cancer mamar dependent de hormoni. O echipă EPFL a analizat îndeaproape diferitele efecte biologice ale diferitelor progestine în contraceptivele hormonale asupra țesutului mamar – în special asupra epiteliului mamar. Studiul a fost publicat pe 27 mai 2021 în revista EMBO Molecular Medicine.

„Deși știm cât de diferite formule contraceptive afectează sistemul cardiovascular, știm puțin despre efectele lor asupra sânului”, a spus profesorul Cathrin Brisken, co-autor al studiului, potrivit Sante Magazine.

„Așadar, am dezvoltat noi abordări pentru a compara cele mai utilizate progestine în diferite contraceptive hormonale și am fost surprinși să constatăm că unele dintre ele stimulează proliferarea celulară în sân – în timp ce altele nu”, a adăugat ea.

Pentru a testa efectele anumitor progestine asupra celulelor epiteliului mamar, cercetătorii au lucrat in vitro, în laborator, asupra glandelor mamare ale șoarecilor unde au altoit celule epiteliale din sânii umani.

Echipa a realizat că ceea ce distinge progestativele stimulante de progestanele inofensive erau proprietățile lor androgenice – un termen pentru substanțele legate de caracteristicile masculine (părul corpului, masa musculară etc.). Anumite progestine au într-adevăr proprietăți androgenice și acționează ca testosteronul.

Cercetătorii au descoperit că progestinii androgeni duc la producerea proteinei Rankl, care joacă un rol important în proliferarea celulară în epiteliul mamar. Cu modificări care sunt asociate cu leziuni precoce și premaligne, conform autorilor. Un efect care nu a fost observat la progestine anti-androgeni.

Pe baza acestor rezultate, oamenii de știință cred că progestinele cu activitate anti-androgenă pot fi o opțiune mai sigură atunci când vine vorba de riscul de cancer mamar.

„Poate fi posibil să se prevină cancerul de sân asociat cu contracepția făcând alegeri mai informate, ținând cont de structura moleculară a unui contraceptiv”, a concluzionat Cathrin Brisken.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *