Cancer de piele exact ca în imagini este unul dintre cele mai frecvente afecțiuni. Aceasta este o patologie de natură malignă, care reprezintă o transformare atipică a celulelor epiteliale cu o posibilă creștere excesivă în țesut moale. Acest tip de cancer reprezintă aproximativ o zecime din toate cazurile de cancer din țară. Afectează atât bărbații, cât și femeile, iar grupul de risc este alcătuit din pacienții vârstnici cu vârsta de 65 de ani și peste.
Principala cauză a cancerului de piele este considerată de către oncologi ca fiind expunerea excesivă la razele UV. Acest lucru poate fi dovedit de localizarea tumorii. În aproximativ 90% din cazuri, celulele transformate se dezvoltă pe față, gât sau mâini, adică în zonele cele mai expuse la soare. Factorii de risc includ expunerea prelungită și regulată la lumina directă a soarelui și tipul de piele deschisă, cu o producție minimă de melanină. De asemenea, contactul frecvent al pielii cu compuși chimici cancerigeni, combustibili și lubrifianți, arsenic, gudron, fum de tutun contribuie la dezvoltarea bolii. Multe persoane suferă de această boală din cauza unor arsuri termice sau radioactive la nivelul pielii și din cauza anumitor boli de piele, în care celulele afectate se pot transforma în timp în celule maligne.
Cancer de piele imagini. Aspectul erupțiilor cutanate
Simptomele externe ale cancerului de piele sunt destul de variate și depind de tipul specific al bolii. Patologia constă în renașterea epiteliului scuamos, adică straturile superioare ale pielii formate din celule scuamoase. Neoplasmul apare oriunde pe corp sub forma unei pete roșii, acoperite cu solzi tari, și sângerează ușor. Umflăturile și convexele sunt adesea dureroase la atingere.
Carcinomul bazocelular reprezintă mai mult de jumătate din toate manifestările de cancer de piele. Tumora are aspectul unei răni deschise sau al unei umflături de lungă durată, cu o culoare mai închisă decât cea a pielii normale. Tumora poate provoca mâncărimi sau este dureroasă la atingere.
Melanomul de obicei se dezvoltă pe față, trunchi sau picioare și este cel mai malign tip de patologie. În mod obișnuit, neoplasmul este semnalat printr-o schimbare bruscă a culorii sau a dimensiunii aluniței sau a unei părți a acesteia, prin supurație, durere sau mâncărime.
Adenocarcinomul, de obicei, apare în zonele de piele unde există un număr mare de glande sudoripare sau sebacee, la subraț sau sub sâni. Pe piele va apărea o mică papulă, care treptat, foarte încet, se va mări.
Când trebuie să mergi de urgență la un medic pentru examinare?
Este bine să știi că boala se mai poate manifesta din cauza formării cicatricilor după leziuni ale pielii și din cauza predispoziției ereditară. Patologiile care prezintă riscul ca celulele pielii să se transforme în neoplasme canceroase se numesc precanceroase. Acest grup include diferite tipuri de nevi, keratoame senile, ulcere trofice și inflamații infecțioase cronice.
Astfel, trebuie să mergeți de urgență la un medic pentru examinare dacă prezentați următoarele semne de cancer de piele. Astfel, în cazul în care pe pielea a apărut o pată roșie, o placă lucioasă sau un nod dur de culoare galben-cenușie pe piele trebuie să vizitezi un dermatolog cât mai urgent.
În cazul în care se manifesta mâncărimea, furnicăturile, disconfortul ulterior nu trebuie să mai aștepți mult până să contactezi un medic specialist. De asemenea, o mică rană în mijlocul leziunii, uneori cu sângerare sau crustă semnalează manifestarea cancerului de piele.
În cazul în care observi simptome caracteristice cancerului de piele exact ca în imagini trebuie să consulți un specialist. Dacă nu este tratat, neoplasmul se va adânci, pătrunzând în țesutul moale și distrugându-l. În funcție de localizare, tumora poate afecta organele vizuale sau auditive sau țesutul cerebral.