Cancer de piele. Câte metastaze există și cum are loc evoluția bolii?

21 sept. 2023, 13:00,
BZI.ro, în Sanatate

Când discutăm despre cancer de piele și metastaze, este important să știm că nu toate tipurile de cancer de piele au un risc înalt de metastaze. Cele mai frecvente tipuri de cancer de piele sunt carcinomul bazocelular și carcinomul cu celule scuamoase, care de obicei au un risc scăzut de metastaze și se limitează la piele și țesuturile adiacente. Cu toate acestea, melanomul, un alt tip de cancer de piele, poate avea un risc mai mare de metastaze și poate afecta organele interne.

Melanomul este cel mai agresiv tip de cancer de piele și are potențialul de a se răspândi la alte părți ale corpului prin metastaze. Metastazele melanomului pot afecta adesea ganglionii limfatici și alte organe, cum ar fi ficatul, plămânii, creierul sau oasele.

Cancer de piele. Factorii de risc pentru dezvoltarea metastazelor

Factorii de risc pentru dezvoltarea metastazelor la melanom includ grosimea tumorii primare (cu cât este mai gros melanomul, cu atât este mai mare riscul de metastaze), ulcerarea tumorii primare, prezența în ganglionii limfatici și prezența metastazelor la distanță în momentul diagnosticului.

Tratamentul pentru melanom depinde de stadiul la care a fost diagnosticat și de localizarea metastazelor. Tratamentele pot include intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea tumorilor primare și a ganglionilor limfatici afectați, radioterapie, chimioterapie, terapie țintită sau imunoterapie. După tratamentul pentru melanom, este importantă supravegherea regulată a pacientului pentru a detecta orice recidivă sau apariție a altor metastaze.

Este esențial să fie diagnosticat și tratat în stadii incipiente pentru a îmbunătăți prognosticul și pentru a reduce riscul de metastaze. Dacă aveți un melanom sau oricare alt tip de cancer de piele sau sunteți la risc, consultați un medic dermatolog pentru evaluare și sfaturi privind prevenirea și monitorizarea cancerului de piele. Este important să vă protejați pielea de expunerea excesivă la soare și să fiți conștienți de orice schimbare a alunițelor sau a petelor de pe piele, deoarece acestea pot fi semne ale unor probleme mai grave.

Din ce cauza apare cancerul de piele? Cum acesta poate fi tratat

Multe persoane cunosc deja faptul că, de cele mai multe ori, cancerul de piele este cauzat de expunerea excesivă la soare fără aplicarea unei creme de protecție. Cancerul de piele apare atunci când celulele pielii suferă mutații genetice care duc la o creștere anormală și necontrolată a acestora. Există mai multe tipuri de cancer de piele, dar cele mai comune forme includ carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase și melanomul.

Expunerea prelungită și repetată la radiații UV de la soare sau din surse artificiale, cum ar fi solarul, este un factor de risc major pentru cancerul de piele. Aceasta poate duce la mutații în ADN-ul celulelor pielii și la dezvoltarea cancerului. De asemenea, persoanele cu un istoric familial de cancer de piele, în special de melanom, au un risc crescut de a dezvolta această afecțiune.

Persoanele cu piele deschisă la culoare, ochi albaștri sau păr blond sau roșu au un risc crescut de a dezvolta cancer de piele, deoarece au mai puțin pigment protector (melanină) în piele. Expunerea la arsuri solare în trecut crește riscul de a dezvolta cancer de piele.

Îndepărtarea chirurgicală a tumorii sau a țesutului afectat este o opțiune de tratament frecventă pentru cancerul de piele aflat în diferite metastaze. Aceasta poate implica excizia tumorii sau chiar îndepărtarea unei părți a pielii, în funcție de dimensiunea și localizarea cancerului. Radioterapia utilizează radiații pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a încetini creșterea lor. Este adesea utilizată pentru cancerul de piele în zone dificil de tratat chirurgical sau pentru tratarea unor forme mai avansate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *