Prima pagină » Sanatate » Cancer de colon – poze. Din ce cauze apare tumora?

Cancer de colon – poze. Din ce cauze apare tumora?

16 mart. 2023, 11:07,
în Sanatate

Cancerul de colon exact ca în poze reprezintă un grup de cancere în care se formează o tumoare malignă la nivelul mucoasei intestinului distal. În funcție de frecvența diagnosticării, cancerul colorectal se situează pe primul loc în rândul cancerelor maligne gastrointestinale și pe locul doi sau trei în structura generală a cancerelor.

În fiecare an, tumorile maligne ale intestinului gros sunt diagnosticate la mai mult de 600.000 de persoane. Iar la 60-70% dintre pacienți sunt depistate stadii tardive ale bolii. Cancerul colorectal este diagnosticat mai frecvent la pacienții cu vârsta de peste 50 de ani. Raportul între sexe este de 1:1,5, bărbații sunt mai des afectați. Cancerul colorectal este rezultatul unei transformări maligne a epiteliului intestinal. Tumora apare cel mai frecvent în colonul descendent. Mecanismul neoplaziei nu este înțeles. Se crede că inflamația cronică, contactul cu substanțe cancerigene și prezența polipilor în intestin contribuie la dezvoltarea bolii.

Cancer de colon – poze. Primele semne ale bolii

Cancerul intestinal se poate dezvolta timp îndelungat fără manifestări clinice. Primele semne ale bolii sunt, de obicei, sângerările intestinale, care determină schimbarea culorii scaunului. În cazul în care tumora este localizată la începutul colonului, scaunul poate fi închis la culoare deoarece sângele s-a amestecat cu conținutul intestinal și s-a oxidat în timpul scaunului.

În cazul în care tumora este localizată în colonul descendent sau în rect, în scaun vor apărea sânge stacojiu sau cheaguri. În unele cazuri, sângerarea trece neobservată, iar primul indiciu al bolii este prezența anemiei la testul general de sânge. Din punct de vedere clinic, afecțiunea se manifestă prin amețeli, slăbiciune, somnolență, dificultăți de respirație.

În stadii avansate, cancerul de colon se caracterizează prin simptome precum dureri abdominale cronice, flatulență, disconfort după mese, instabilitate a scaunelor, impulsuri dureroase de a merge la toaletă, durere la defecație și tenesme.

Tumorile exofitice mari pot bloca parțial sau complet lumenul intestinului, provocând constipație sau obstrucție. În acest din urmă caz, apar dureri abdominale acute, constipație, gemete pronunțate și balonare.

Prin ce se caracterizează ultimele stadii ale cancerului? Ce simte pacientul?

Ultimele stadii ale cancerului se caracterizează prin apariția simptomelor datorate disfuncției altor organe interne, determinate de localizarea metastazelor. De obicei, pacientul pierde mult în greutate și are un aspect hâtru. Se dezvoltă adesea un sindrom de intoxicație, caracterizat prin slăbiciune, somnolență, greață persistentă, lipsa poftei de mâncare, febră și alte simptome.

Cauzele exacte ale cancerului intestinal sunt necunoscute. Formarea unei tumori maligne are loc sub efectul combinat al mai multor factori declanșatori, care includ predispoziția ereditară, vârsta, boli inflamatorii cronice ale intestinului, excrescențe benigne la nivelul intestinului gros și dietă dezechilibrată.

Tendința de a deveni constipat cu afecțiunile de mai sus crește semnificativ riscul de cancer colorectal. Tratamentul cancerului colorectal implică îndepărtarea chirurgicală a părții bolnave a intestinului cu o mică marjă de țesut sănătos, adică marginile rezecției trebuie să fie păstrate curate. Dacă țesuturile și ganglionii limfatici înconjurători sunt implicați, ceea ce se stabilește în stadiul preoperator, aceștia sunt, de asemenea, îndepărtați. Tratamentul chirurgical poate fi completat cu chimioterapie și radioterapie, în funcție de localizarea tumorii.

În cazul în care un cancer de colon exact ca în poze nu este inoperabil, se folosesc metode de tratament conservator. Dacă starea pacientului permite, se efectuează o intervenție chirurgicală paliativă pentru a reduce dimensiunea tumorii, pentru a încetini invazia celulelor maligne în structurile înconjurătoare. Acesta este folosit pentru a elimina metastazele și pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacientului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`