Cancelarul german Olaf Scholz a lansat sâmbătă un nou apel la reformarea Uniunii Europene, pentru a permite aderarea de noi membri, relatează DPA şi Reuters.
Într-un discurs susţinut în cadrul Congresului Socialiştilor Europeni, care are loc la Berlin, Scholz a mai spus că principiul conform căruia este nevoie de unanimitate pentru deciziile legate de politica externă şi politica fiscală ar trebui abandonat treptat, dar a recunoscut că pentru asta va fi nevoie de o mare putere de convingere, informează Agerpres.
„Însă o spun clar: dacă aspiraţia noastră este o Europă geopolitică, atunci deciziile luate cu o majoritate sunt un câştig, nu o pierdere de suveranitate”, a declarat cancelarul german în faţa delegaţilor Partidului Socialiştilor Europeni (PES).
Uniunea Europeană îşi va respecta promisiunea în privinţa ţărilor care au primit statutul de candidate, printre acestea numărându-se mai multe state din Balcani, Ucraina şi Republica Moldova, a spus el.
„O Uniune Europeană cu 27, 30, 36 de state şi cu peste 500 de milioane de cetăţeni liberi şi egali poate avea o greutate şi mai mare în lume”, a declarat Scholz.
„Susţin extinderea UE. O extindere a UE spre Est este un câştig pentru noi toţi”, a mai afirmat el.
Cu toate acestea, este important ca îngrijorările ţărilor mai mici să nu fie ignorate, a atras atenţia cancelarul german.
„În viitor trebuie ascultate îngrijorările fiecărei ţări. Orice altceva ar fi o trădare a ideii europene”, a subliniat el.
De la preluarea funcţiei de cancelar, Sholz a făcut din extinderea UE pentru a include Balcanii şi alte state o prioritate a politicii sale externe. Subiectul a căpătat o urgenţă şi mai mare după invazia rusă din Ucraina, care a devenit ţară candidată la UE la începutul verii.
Ideea de majoritate e ok, altfel apar derapaje gen Ungaria pt deciziile UE si astfel nu pot fi luate, deoarece acum este chestia cu unanimitate de voturi.
Asa e si cu Olanda acum, toti din UE vor Romania si Bulgaria in spatiu Schengen, Olanda nu.
Sa nu ne amagim. Obiectivul sunt banii si puterea. Germania vrea ca Europa sa fie o piata sigura pentru produsele ei. Piata sigura = piata fara concurenta, fara contigentare. De ce tocmai acuma? Pentru ca produsele germane devin necompetitive din cauza pretului ridicat al energiei. Si Germania trebuie sa le vanda undeva. Singurul loc unde le poate vinde este o piata sigura, fara concurenta.