Prima pagină » International » Cancelarul german Olaf Scholz, declarație comună de presă cu președintele american, Joe Biden
Cancelarul german Olaf Scholz, declarație comună de presă cu președintele american, Joe Biden

Cancelarul german Olaf Scholz, declarație comună de presă cu președintele american, Joe Biden

07 feb. 2022, 23:59,
în International

Cancelarul german, Olaf Scholz, s-a întâlnit luni cu omologul său american, Joe Biden, în urma tensiunilor dintre Rusia și Ucraina. Biden a asigurat că în cazul unei invazii rusești, statele NATO vor impune sancțiuni inclusiv asupra gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania.

Discuția celor doi are loc în contextul în care Germania a ezitat să adopte o poziție fermă împotriva activităților militare rusești de la granița cu Ucraina. Olaf Scholz a refuzat să se refere la soarta gazoductului dintre Rusia și Germania, dar a punctat faptul că Rusia se va confrunta cu sancțiuni grave dacă aceasta invadează Ucraina.

„Este important să rămâne ferm în fața Rusiei și să facem tot ce ne stă în puteri (pentru a detensiona situația, n.r.). Dacă există o agresiune militară împotriva Ucrainei, Rusia va plăti un preț dur”, a transmis Scholz în timpul conferinței de presă de la Washington.

Biden a afirmat că are încredere totală în Germania când vine vorba de cooperarea celor două țări în contextul crizei din Ucraina.

„În ceea ce privește ajutarea Ucrainei, Germania a fost prima când a venit vorba de acordarea de ajutor economic acesteia. În ceea ce privește presa americană ce susține că Germania nu e de încredere, le transmit că Germania este de încredere, nu am nicio îndoială cu privire la acest lucru.

Dacă Rusia invadează Ucraina, Nord Stream 2 nu se va întâmpla”, a transmis Biden reporterilor în timpul conferinței de la Casa Albă.

Olaf Scholz, criticat pentru lipsa de implicare a Germaniei în conflictul dintre Ucraina și Rusia

Olaf Scholz este criticat pentru lipsa de implicare fermă a Germaniei în rezolvarea tensiunilor declanșate de prezența rusă la granița Ucrainei. După Plecarea Angelei Merkel, ofensiva diplomatică a Europei a fost preluată de Emmanuel Macron.

Cancelarul german a fost criticat în repetate rânduri pentru felul ezitant în care acesta abordează tensiunile actuale dintre Ucraina și Rusia. Luna trecută, Scholz a promis că va trimite 5.000 de căști de protecție armatei ucrainene.

Anunțul acestuia a stârnit tensiuni în rândul diplomaților ucraineni, care au criticat anunțul venit din partea Guvernului german.

Săptămâna trecută, premierul britanic, Boris Johnson, aflat în vizită la Kiev, a anunțat că Marea Britanie va oferi Ucrainei £88 milioane pentru a consolida lupta împotriva corupției și a reduce dependența de sectorul energetic al Rusiei. Luna trecută, Regatul Unit a trimis armament anti-tanc în semn de sprijin față de forțele terestre Ucrainene, aflate mobilizate la graniță.

Principalul motiv pentru care Germania evită să adopte aceeași poziție fermă cu cea preluată de restul statelor NATO este dependența acesteia față de gazele naturale rusești.

Gazoductul Nord Stream 2, o nouă conductă de gaz ce leagă Germania de Rusia, se află în prezent în topul sancțiunilor vizate de Occident. În cazul unui conflict între Rusia și Ucraina, aceasta ar putea prelua fluxul de gaze dinspre Rusia către Europa fără a fi nevoie ca acesta să fie nevoie să tranziteze Ucraina.

 

Cursă nebună pentru achiziția de apartamente noi, indiferent de preț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`