Prima pagină » International » Canalul Suez din Egipt este blocat de o navă portacontainer imensă! Europa nu se mai poate aproviziona cu mărfuri
Canalul Suez din Egipt este blocat de o navă portacontainer imensă! Europa nu se mai poate aproviziona cu mărfuri

Canalul Suez din Egipt este blocat de o navă portacontainer imensă! Europa nu se mai poate aproviziona cu mărfuri

24 mart. 2021, 14:44,
George Cristian în International

Zeci de nave sunt blocate după ce o navă portacontainer uriașă a fost încastrată peste Canalul Suez al Egiptului, una dintre cele mai aglomerate rute comerciale din lume. Bărcile de salvare lucrează pentru a elibera nava de 400 m lungime (1312 ft), care a fost lovită de un vânt puternic.

Egiptul spune că a redeschis canalul mai vechi pentru a devia traficul, pe fondul temerilor că ar putea rămâne blocat zile întregi. Incidentul a creat deja cozi lungi pe căile navigabile, oprind alte zeci de nave să treacă.

Procent mare din comerţul global trece prin Canalul Suez

Aproximativ 12% din comerțul global trece prin Canalul Suez, care leagă Marea Mediterană de Marea Roșie și oferă cea mai scurtă legătură maritimă între Asia și Europa.

The Ever Give, înregistrat în Panama, se îndrepta spre orașul port Rotterdam din Olanda din China și trecea spre nord prin canal în drumul său spre Marea Mediterană.

Nava de 200.000 de tone, construită în 2018 și operată de compania taiwaneză de transport Evergreen Marine, s-a prăbușit și a fost depusă lateral peste căi navigabile la ora locală 07:40 (05:40 GMT), marți. La o lungime de 400 m – lungimea a patru terenuri de fotbal – și o lățime de 59 m, nava a blocat calea altor nave care sunt acum prinse în linii în ambele direcții.

Nava ar fi fost lovită de un vânt puternic

Evergreen Marine a spus că nava a fost „suspectată că a fost lovită de un vânt puternic brusc, provocând devierea acesteia

Compania care administrează nava-container, Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM), a confirmat miercuri că „tot echipajul este în siguranță și contabilizat”, fără raportări de răniți. Autoritatea Canalului Suez (SCA) a declarat că lucrează la reflotarea navei uriașe, folosind unități de salvare și remorcare. Președintele său, amiralul Osama Rabie, a mai spus că au redeschis o porțiune mai veche a canalului pentru a ușura blocajul traficului maritim cauzat de incident.

Excavatorii lucrează, de asemenea, la sol pentru a încerca să elibereze nava, care este încastrată în partea laterală a malului canalului. Dr. Sal Mercogliano, istoric maritim cu sediul în statul american Carolina de Nord, a declarat pentru BBC că astfel de incidente sunt rare, dar ar putea avea „ramificații uriașe pentru comerțul global”.

Canalul Suez – Cel mai lung canal maritim din lume

Canalul Suez este cel mai lung canal maritim (161 km), care leagă Marea Mediterană cu Marea Rosie. Stabate istmul cu acelaşi nume de la contactul continentelor african şi asiatic. A fost construit în perioada 1858 – 1869, lucrările fiind dirijate de vicontele Ferdinand de Lesseps (1805- 1894), diplomat şi om de afaceri francez.

În cei peste 10 ani în care au durat lucrările, au fost excavaţi cca 74 de milioane m3 de pământ, fiind folosiţi anual cca 60 000 de lucrători egipteni; au fost înregistrate multe vicitme omeneşti din cauza condiţiilor grele de lucru, climei aride şi epidemiilor. Suez a fost inaugurat la 17 noiembrie 1869. Din 1887 navigaţia prin canal se face şi noaptea.

În medie, aproape 50 de nave pe zi trec de-a lungul canalului, deși uneori numărul poate fi mult mai mare decât acesta – reprezentând aproximativ 12% din comerțul mondial. Este deosebit de important  în transportul de  petrol și gaze naturale lichefiate, permițând transferurilor să ajungă din Orientul Mijlociu în Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *