Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Canabisul provoaca daune inimii, plămânilor și vaselor de sânge
Canabisul provoaca daune inimii, plămânilor și vaselor de sânge

Canabisul provoaca daune inimii, plămânilor și vaselor de sânge

13 aug. 2020, 11:38,
în Sanatate

Canabisul imbolnaveste inima si plamanii. Oamenii de știință de la American Heart Association avertizează asupra pericolului canabisului pentru inima și sistemul sanguin.

Cercetatorii spun că utilizarea canabisului, fie că este recreativ sau terapeutic, dăunează sănătății cardiovasculare.

„Asociația Americană a Inimii recomandă oamenilor să nu fumeze sau sa inhaleze produse de canabis, din cauza potențialelor daune aduse inimii, plămânilor și vaselor de sânge”, spune dr. Rose Marie Robertson, director științific asociat și medic la American Heart Association (AHA).

Specialiștii au descoperit că utilizarea de marijuana are potențialul de a interfera cu medicamente, inclusiv antidepresive, antipsihotice, antiaritmice sau statine, sau chiar declanșează evenimente cardiovasculare potențial grave, cum ar fi accident vascular cerebral, atacuri de cord.

Canabisul imbolnaveste inima si plamanii

Utilizarea canabisului sub toate formele poate duce la tahicardie, ritm cardiac crescut sau aritmie cardiacă în decurs de o oră. Persoanele care suferă deja de patologii cardiovasculare sunt și mai vulnerabile. Este vorba despre tetrahidrocannabinolul sau THC, o moleculă psihoactivă din canabis, care provoacă aceste efecte asupra funcției inimii. Tetrahidrocannabinolul poate, de asemenea, să crească nevoia inimii de oxigen, să perturbe pereții arterei și să contribuie la creșterea tensiunii arteriale in timpul somnului, conform altor studii citate de AHA, noteaza Sante Magazine.

„Fumul de canabis conține componente similare cu fumul de tutun”, a declarat Robert Page, profesor de farmacologie la Universitatea din Colorado (SUA). Studiile arată că nivelurile din sânge de monoxid de carbon și gudron se găsesc si la un fumător de canabis, nu doar la cel care consuma tutun.

Autorii cercetarii indică, de asemenea, că studiile existente privind legătura dintre marijuana și sănătatea inimii sunt studii pe termen scurt, observaționale și retrospective, care identifică tendințele, dar nu dovedesc o legătură de cauză și efect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *