O nouă atracţie turistică se pare că a apărut în Iaşi. Câmpul de maci de la Vlădeni a ”furat’ privirea ieşenilor. De aici până la un întreg ”pelerinaj” a fost doar un pas. Sute de ieşeni trec zilnic pe acolo pentru a-şi face poze. Desigur, pozele sunt postate ulterior pe reţelele de socializare. Ieşenii dau totul pentru faimă de pe social media, chiar dacă ”faima” înseamnă să strici câmpul cu maci şi să creezi pagube materiale.
Câmpul cu maci, de la surpriza proprietarului la atracția turiștilor
Contactat de reporterii Cotidianului BZI, proprietarul terenului atracţie turistică care a devenit a afirmat că această cultură a fost o surpriză pentru el. Anul trecut acesta a cultivat rapiță. Câțiva maci și-au făcut timid apariția. Anul acesta, bărbatul a plantat mazăre. Surpriza a fost imensă atunci când, în locul vrejurile mult așteptate și-a făcut apariția o mare de flori roșii care au transformat câmpul într-un peisaj desprins din povești. De precizat că, localitatea Vlădeni este cunoscută și pentru zona de pescuit unde, an de an, pasionații aleg să admire superbele peisaje cu maci dar și să se relaxeze în acest loc unde pot să aibă parte de capturi de peste consistente.
Aceste flori superbe încântă privirile, marcând într-un mod deosebit începutul verii. Pe lângă frumusețea acestora, de-a lungul timpului au fost create o serie de legende despre apariția macilor. De asemenea, oamenii le-au atribuit caracteristici atât cu tentă creștină cât și în legătură cu momente din viața fiecărui om.
Paznicul a devenit „ghid turistic”
Zeci de persoane care ajung în zonă doresc să facă poze cu lanul de maci. Paznicul angajat pentru a veghea culturile a ajuns să fie „ghid turistic” pentru oamenii care vin în căutarea câmpului de maci deja vestit în mediul on-line. De asemenea, acesta îi ghidează pe cei care doresc
Legende și semnificația macului
În Grecia antică macii se regăsesc pe fetele monedelor fiind asociaţi cu bogăţia şi fertilitatea. Totuşi aceştia au fost asociaţi de-a lungul timpului cu moartea din cauza culorii roşie care e asemnata cu sângele. De asemenea a fost considerat simbolul somnului deoarece din această floare se extrage opium. În Imperiul Roman oamenii o încadrau printre plantele funerare. Totuşi, proprietăţile halucinogene atrăgeau atenţia din ce în ce mai mult asupra acestei flori.
În credinţa medievală creştină se credea că macul ar fi apărut din sângele unor sfinţi martiri. Exista un număr considerabil de legende în jurul acestei flori. Una dintre cele mai cunoscute afirma că în Sâmbăta Mare, când toate florile s-au hotărât să privegheze, numai macul somnoros a adormit venindu-şi în fire la strigătele de bucurie ale semenelor: „Hristos a înviat!” Atunci, macul s-a ruşinat aşa de tare încât a devenit aşa de roşu aprins.
Ce simbolizează macul în dicționarul de simboluri
În dicționarul de simboluri macul este atribuit sentimentului de regret dar şi de speranţa ca orice perioadă dificilă sau durere va putea fi depăşită. De asemenea în creștinism această floare este considerată simbolul odihnei sufletelor celor adormiţi. Având aceasta insemnatata pentru creştini, flori de mac sunt aşezate pe mormintele eroilor necunoscuţi în zilele de comemorare.