Vă prezint în cele ce urmează pe larg modul în care un personaj, Andras Istvan Demeter, a reușit din 1990 până în prezent să ocupe zeci de poziții în instituții diferite ale statului român. Omul care, vezi Doamne, se pricepe la toate. Culmea este că de curând a reușit să dețină nu mai puțin de cinci funcții de conducere în aceeași instituție. Subliniind faptul că și-a început cariera în 1990, când a călcat literalmente în picioare tricolorul României, voi proceda făcând apel la doi cunoscuți jurnaliști, Alex Mihăiescu, de la G4Media, și George Roncea, de la Curentul, care fiecare în parte i-a consacrat lui Demeter câte o anchetă de dezvăluiri. Postez mai jos cele două articole:
„Andras Istvan Demeter, numit secretar de stat la Ministerul Culturii, deși a avut prin sentință definitivă interdicție de a ocupa trei ani o funcție publică. El a refuzat să demisioneze din funcții după sentința definitivă din 2017
Premierul Florin Cîțu l-a numit secretar de stat în Ministerul Culturii pe Andras Istvan Demeter în locul lui Cosmin Marcovici, printr-o decizie publicată în Monitorul Oficial din 5 martie.
Propus în funcție de UDMR, Andras Istvan Demeter a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție prin sentință definitivă încă din noiembrie 2017 pentru încălcarea legii conflictului de interese. El a avut interdicția de a ocupa trei ani o funcție publică, în urma deciziei Curții Supreme, interdicție ce a expirat în noiembrie 2020.
Andras Istvan Demeter a fost protagonistul unei controverse majore: el a continuat să ocupe pozițiile de membru în Consiliu de Administrație al Radioului Public, dar și coordonator cu atribuții de director al Casei de Producție a TVR, în ciuda condamnării primite de la Înalta Curte.
Agenția Națională de Integritate a cerut în decembrie 2017 printr-o adresă adresată președinților celor două camere ale Parlamentului să demareze procedurile de destituire din funcție, având în vedere că sancțiunea legală era interdicția timp de a mai ocupa o funcție publică timp de trei ani. Cu toate acestea, el a rămas în funcții până în 2021.
Andras Istvan Demeter a atacat decizia Înaltei Curți prin calea extraordinară de atac a revizuirii, însă în noiembrie 2018 Înalta Curte a respins cererea de revizuire. Faptul că Demeter a recurs la o cale extraordinară de atac nu înseamnă însă că decizia definitivă pronunțată de Înalta Curte încă din noiembrie 2017 nu trebuie pusă în aplicare, au explicat juriștii consultați de G4Media.ro.
Întrebat de ce nu respectă o decizie definitivă pronunțată de Înalta Curte și de ce nu demisionează din funcții, Andras Istvan Demeter a răspuns: ”Nu iau în calcul pentru că în continuare susțin că nu este și nu a fost un proces corect. Parlamentul face, parlamentul desface. În momentul în care Parlamentul va avea conjunctura, timpul necesar de a se apleca asupra acestor probleme mă voi conforma decizie Parlamentului. Ca și convingere personală, nu vreau să recurg la acest gest individual pentru că nu recunosc corectitudinea tratamentului în cadrul procesului.”
Agenția Națională de Integritate l-a acuzat pe Andras Istvan Demeter că, în septembrie 2011, pe vremea când ocupa funcția de director general al Radioului Public, a semnat un ordin prin care s-a numit singur în funcția de coordonator într-un proiect POSDRU cu fonduri europene, obținând în urma activităților desfășurate un venit brut în valoare de 190.000 de lei. Potrivit ANI, Demeter a emis un act administrativ în exercitarea funcției publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, încălcând astfel legea conflictului de interese. Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Demeter definitiv prin decizia 3456 din data de 8 noiembrie 2017.
Potrivit ultimei declarații de avere din 2018 afișate pe site-ul TVR, Demeter a raportat pentru anul anterior venituri de peste 30.000 de RON încasate de la Societatea Română de Radiodifuziune, unde este membru în CA, și de aproape 100.000 de RON de la TVR, unde este director al Casei de Producție.
Fost director al Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara, actorul Andras Istvan Demeter, a fost pus sub urmărire penală de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 în noiembrie 2016 în dosarul devalizării bugetului Societăţii Române de Radiodifuziune, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi conflict de interese. Nu este clar dacă acest dosar s-a finalizat cu trimiterea în judecată sau a fost închis.”
Articol de Alexandru Mihăescu
Sursa: G4Media
„Demeter Andraș Istvan, fostul șef al Radioului, un artist al combinațiilor penale
Actual membru al CA al SRR, Demeter Andraș Istvan face parte dintr-o constelație de aștri ai șmecheriei pe bani publici, în care strălucește alături de colegul său Ovidiu Miculescu, despre care am mai scris în Curentul, și pe care îl așteaptă deja niște dosare penale cu numele său pe copertă. Unul dintre cele mai recente dosare penale pe adresa lui Miculescu este legat de implementarea proiectului ACCES împreună cu trupeții lui de încredere, printre care și Demeter Istvan, fost șef al Radiolului și fost șef în general pe peste tot. Istvan ridică bani cu lopata de la statul român, de vreo 20 de ani, deși liderilor UDMR-ului le pute România. Lansarea pe culoarul funcțiilor de tot felul s-a produs, conform unui material publicat de revista Cațavencu, în urma unor activități cu caracter profund xenofob și antiromânesc. În 1990 s-a aflat printre membrii fondatori ai UDMR și în același an Demeter ar fi fost arestat la Târgu Mureș, pentru profanarea însemnelor de stat, când a smuls de pe statuia lui Avram Iancu steagul României, pe care l-a călcat în picioare, după care i-a dat foc. A avut câștig de cauză în instanță, deoarece dosarul său a fost judecat de magistratul Inczi István.
A fost recompensat pentru boala sa pe drapelul României în toate modurile posibile. În 1993 a fost numit directorul Teatrului de Stat „Csiky Gergely“ din Timișoara apoi a venit la București, ca director general în Ministerul Culturii, în cadrul căruia a ocupat mai apoi diverse funcții de conducere.
Andras István Demeter a avut funcția de director al Direcției Creație Contemporană, Diversitate Culturala din cadrul MCC și a fost numit în funcția de secretar de stat din partea UDMR, la propunerea ministrului culturii și cultelor, Adrian Iorgulescu. Când a fost director general în MCPN, a deturnat suma de trei miliarde de lei vechi alocați restaurării Cimitirului Vesel din Săpânța, în scopul reabilitării unor obiective culturale maghiare. În iunie 2010, ajunge președinte-director general al Societății Române de Radiodifuziune după ce fost reprezentant al Ministerului Culturii în cadrul Centrului Național al Cinematografiei și consilier al ministerului Culturii plus secretar de stat. Avizul favorabil primit de Demeter pentru ocuparea șefiei SRR în Comisiile de Cultură ale Parlamentului a întărit speculația potrivit căreia a existat o înțelegere între USL și UDMR, de numire a lui Demeter Andraș în fruntea Radioului, în schimbul votului parlamentarilor maghiari pentru susținerea plecării lui Ponta la Bruxelles, dar și pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu. Demeter Andraș și-a dat demisia din funcția de președinte-director general al instituției după doi ani, iar poziția sa a fost preluată la începutul lunii iulie de Ovidiu Miculescu, membru al CA din partea PSD. Andraș n-a murit de foame după demisia de la SRR. Ajunge aproape imediat directorul Casei de producție a Televiziunii Române și este preluat de Elwis Claudiu Saftoiu, după ce acesta a preluat șefia TVR, în echipa sa fidelă de consilieri. Indemnizațiile consilierilor PDG sunt acoperite din bugetul Cabinetului Președintelui-Director General al TVR, parte din bugetul anual al TVR. Însă Demeter a fost recompensat cu mai multe funcții, respectiv salarii, de la bugetul României de care-i este scârbă.
Omul cu cinci funcții
Colega lui Demeter Andraș, Lucia Hossu Longin, se întreba la un moment cu un fel de tâmpenie candidă, într-un articol de presă „cum se poate ca Andras Demeter să dețină cinci funcții în aceeași instituție:- Director al Casei de Producție, – Consilier al PDG, – Director interimar la Resurse Umane, – Director interimar la Juridic, – Director interimar (ține locul) la Marketing. Oare o fi legal?“ Colega lui Demeter a susținut orbește tot ce a propus Elwis Săftoiu, fostul director general, așa că din acest motiv am nuanțat calitatea tâmpită a uimirilor sale retorice. La vremea respectivă Meseșan, membru in Consiliul de Administrație al TVR, a solicitat organizarea unei ședințe extraordinare a forului, având în vedere „practica” folosită în procedura de selecție a managerilor din televiziunea publica.”Motivul este evident: batjocura fata de angajații instituției și disprețul față de toate regulamentele și procedurile la care s-au pretat cei care s-au erijat în organizatori și coordonatori ai concursurilor pentru funcțiile de manageri ai TVR. Este inadmisibil ca, nici la această ora, nu s-au făcut publice în TVR persoanele care și-au depus proiectele pentru funcțiile de manageri (un exemplu scandalos îl reprezintă cel privind selecția pentru funcția de director al ?ê?£tirilor TVR), deși, tot la aceasta ora, o comisie recurge la selecția dosarelor care intră în concurs! Precizez ca niciodată în istoria TVR nu s-a mai înregistrat o astfel de practica”, se arată într-o solicitare a Adei Meseșan către membrii CA ai TVR, remisă și agenției de presa Mediafax. Ada Meseșan a spus că a refuzat public să facă parte din comisiile de selecție și de concurs pentru ocuparea funcțiilor de manager. Unul dintre motivele invocate de Meseșan pentru refuzul sau de a participa la ședințele comisiilor a fost acela că, „prin procedurile prezentate în ședințele CA de către conducerea executiva a TVR, selecția de proiecte și concursul indicau procedura asumată tacit de majoritatea conducerii, respectiv, „câștigarea funcției, cu dedicație”. Dedicațiile speciale pentru Demeter Istvan au fost mai multe. Tot cu dedicație e fost cooptat de Ovidiu Miculescu în Proiectul ACCES, o metodă de furt a banilor publici europeni, cu zero impact social dar cu impact la buzunarele „aleșilor“ care au luat bani, sub forma de salarii, din acest proiect deși erau salariati ai SRR cu funcții de conducere la Serv. Juridic, Serv. Financiar, Dep. Economic s.a., ce au depășit, ilegal, timpul normal/legal de munca, cu toate că în codul muncii era stabilit altfel.
Demeter, Miculescu – în atenția DNA
Sindicatul din SRR a reclamat deja la ANI situația de incompatibilitate și de conflict de interese, în care s-a aflat în anul 2012, Ovidiu Miculescu, Președinte al Consiliului de Administrație și Director General al Societății Române de Radiodifuziune. Starea de fapt i se potrivește și lui Demeter Andraș. Ovidiu Miculescu a ocupat o funcție de membru (președinte) în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune (CA al SRR), concomitent cu o funcție de Director General al SRR (membru în Comitetul Director al SRR). În perioada 23 august – 31 decembrie 2012, dl. Ovidiu Miculescu apare însă ca fiind și „angajat“ al SRR, cu contract de muncă pe perioadă determinată, ocupând o funcție remunerată de „Coordonator instituțional“ în cadrul proiectului derulat cu fonduri europene „ACCES-Formarea profesională continuă, calificare/ recalificare – Garanția succesului pe piața muncii pentru angajați“, cu nr. de identificare POSDRU/62/2.3./S/31209. Starea lui Ovidiu Miculescu, de a ocupa concomitent, în perioada 23 august 2012-31 decembrie 2012, pe de o parte, o funcție de membru ( președinte) în Consiliul de Administrație al SRR, o funcție de membru ( Director General) în Comitetul Director al SRR, și pe de alta parte, o funcție de salariat („coordonator instituțional“) al SRR, în baza unui contract de muncă determinată, ca membru al echipei de implementare a proiectului POSDRU/62/2.3./S/31209, având ca beneficiar pe SRR, este o stare de incompatibilitate, fiind încalcate prevederile art. 84 alin. 4 din Legea 161/2003. „Legea 161/2003 nu-l absolvă nici pe Miculescu Ovidiu, nici pe Demeter Andras, fostul șef al SRR, de la răspunderea juridică pentru încălcarea regulilor imperative și de ordine publică, interdicțiile prevăzute în Legea 161/2003, privind și membrii CA și CD ai SRR.
Faptele acestora se încadrează în conținutul constitutiv al infracțiunii de Conflict de Interese, prevăzută de art. 253 indice 1 Cod Penal, în formă continuată. Intrarea unei persoane din partea beneficiarului, în stare de incompatibilitate și de conflict de interese, pune în pericol interesele legitime ale SRR, ca beneficiar de fonduri europene, deoarece: derularea proiectului ACCES, finanțat din fonduri europene și consumarea fondurilor alocate, era condiționată de respectarea, de către beneficiar, a regulilor comunitare și naționale, privind conflictul de interese; Actele juridice întocmite în stare de conflict de interese sunt lovite de nulitate absolută (potrivit art. 73 alin. 2 din Legea 161/2003 și art. 23 din Legea176/2010) iar sumele plătite de autoritatea finanțatoare, în baza actului lovit de nulitate absolută, trebuie restituite autorității finanțatoare, în baza principiului restitutio in integrum. Pe scurt, Demeter, Miculescu – banii înapoi. Iar DNA, ei bine, DNA are de muncă”
Articol de George Roncea
Sursa: Curentul