Prima pagină » Economic Local » Campionii fondurilor europene din Iași, în anul 2020! Una din cele mai mari investiții este a unui antreprenor care va dezvolta afacerea cu 5 milioane de euro
Campionii fondurilor europene din Iași, în anul 2020! Una din cele mai mari investiții este a unui antreprenor care va dezvolta afacerea cu 5 milioane de euro

Campionii fondurilor europene din Iași, în anul 2020! Una din cele mai mari investiții este a unui antreprenor care va dezvolta afacerea cu 5 milioane de euro

23 dec. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Cele mai mari proiecte finanțate de AFIR, în anul 2020, sunt ale antreprenorilor cu ferme zootehnice care vor investi 3,5 milioane de euro în afacerile din mediul rural. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a virat în conturile fermierilor din Iași, în anul 2020, fonduri europene de aproape 20 de milioane de euro

Campionii fondurilor europene din Iași, în anul 2020, sunt doi antreprenori care vor investi sume importante în afacerile din mediul rural. Proiectul depus de firma Ecoinovation, din comuna Prisăcani, a fost eligibil la finanțare, iar cei doi antreprenori care sunt în spatele afacerii vor moderniza o fermă cu aproape 800 de bovine crescute pentru carne. Proiectul depus de această companie este de 1,5 milioane de euro, din care 1,4 sunt nerambursabili. Practic, antreprenorii pun doar 100.000 de euro din buzunarul propriu pentru dezvoltarea afacerii. Investiția va fi demarată începând cu anul viitor, iar specialiștii din cadrul AFIR susțin că cei doi tineri antreprenori au experiență în domeniul agricol, muncind mulți ani în străinătate, și au venit cu idei de afaceri din afară. Potrivit specialiștilor, cel mai mare proiect finanțat în Iași este cel depus de Velpitar, în valoare de 5 milioane de euro.

Campionii fondurilor europene din Iași vor investi 3,5 milioane de euro în două ferme zootehnice

Un alt proiect, tot în sectorul zootehnic, depus în cadrul submăsurii 4.1- „Dezvoltarea exploatațiilor agricole”, este cel al firmei Il Suino, unde un investitor italian va investi 2 milioane de euro, în comuna Grozești, în modernizarea și extinderea fermei. Potrivit directorului Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est, Ficu Anghel, cele mai mari proiecte finanțate în Iași sunt ale celor care au dezvoltat treptat afacerea. „Sunt firme care au obținut fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor, au un istoric bun și produsele lor vor putea ajunge în supermarketuri. Cu cât firma este mai puternică, crește și potențialul de negociere a prețului pentru produsul finit. În Iași, în anul 2020, au fost absorbite fonduri de aproape 20 de milioane de euro și la nivelul regiunii, de 98 de milioane de euro. La nivelul regiunii, Iașul și Suceava sunt aproape la fel ca nivel al absorbției banilor europeni”, susține Ficu Anghel.

Ficu Anghel, director CRFIR Nord-Est: „Vom avea, cel mai sigur, o nouă sesiune de finanțare, la jumătatea anului viitor”

Potrivit directorului Anghel Ficu, detaliile despre noul program de finanțare PNDR 2021-2027 nu au fost stabilite, însă cel mai sigur o nouă sesiune de depunere a proiectelor va începe la jumătatea anului 2021.

„Se vor menține aceleași măsuri, aceleași sume acordate beneficiarilor. La tinerii fermieri este posibil ca suma să fie dublată la 100.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil. De asemenea, poate pentru proiectele pentru sisteme de irigații vor fi schimbări, în sensul că fermierii, persoane fizice, vor putea accesa banii europeni. Vom avea, cel mai sigur, o nouă sesiune de finanțare, la jumătatea anului viitor. Cei care nu au obținut banii în acest program mai pot depune proiectele în următoarele sesiuni deschise de AFIR (n.r.- Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale). Noi am absorbit peste 90 la sută din fondurile disponibile și cu siguranță interesul din partea beneficiarilor va fi crescut în următorul program”, a mai spus șeful instituției.

Fermierii din Iași au solicitat 100.000 de euro de la AFIR, despăgubiri de secetă acordate prin măsura 17.1

Fondurile nerambursabile acordate prin AFIR pentru gestionarea și prevenirea riscurilor la nivelul exploatațiilor sunt mai mari față de anul 2019. Fermierii au solicitat mai multe fonduri europene, drept despăgubiri pentru secetă, disperați fiind după ce culturile au fost calamitate din cauza secetei. Ieșenii au depus 53 de cereri, triplu față de anul 2019, când a mai fost o sesiune deschisă în cadrul submăsurii 17.1- „Prime de asigurare a culturilor, animalelor și plantelor”, derulată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Cererile depuse la nivel național se ridică la o valoare totală de aproximativ 5,7 milioane de euro, beneficiari fiind 2.574 fermieri. Față de anul 2019, numărul de solicitări și suma care va reveni beneficiarilor este de aproape 4 ori mai mare. Până în prezent au fost deschise două sesiuni de primire a cererilor de finanțare, depunându-se în total 7.809 de cereri de finanțare, cu o valoare de 15,8 milioane euro. Dintre acestea, 5.720 de cereri, cu o valoare de 11,2 milioane euro, au fost admise pentru finanțare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *