Prima pagină » Economic Local » Campionii din Iași la producțiile de porumb și floarea-soarelui. Iată ce spun latifundiarii din județ despre producția record de anul acesta
Campionii din Iași la producțiile de porumb și floarea-soarelui. Iată ce spun latifundiarii din județ despre producția record de anul acesta

Campionii din Iași la producțiile de porumb și floarea-soarelui. Iată ce spun latifundiarii din județ despre producția record de anul acesta

21 oct. 2019, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Și anul 2019 a fost un an bun pentru agricultori, chiar dacă vremea le-a dat câteva bătăi de cap. Marii fermieri au obținut recolte mari la porumb și mulțumitoare la floarea-soarelui. Aceștia spun că mare parte din recoltă se va vinde către multinaționale

Anul 2019 a fost un an cu multe încercări pentru fermierii din județ. Perioadele îndelungate cu ploi care au distrus o parte din culturi, dar și lipsa ploilor fix în perioadele când era nevoie de apă au determinat fermierii să ia măsuri pentru a-și salva producțiile. Chiar dacă aceștia au scos mai mulți bani din buzunar anul acesta, pentru a nu suferi pierderi însemnate, per ansamblu aceștia sunt mulțumiți de recoltă.

Producții mari la porumb

Mai mult, la unele culturi, cum este cea de porumb, unii fermieri se laudă cu producții record. Astfel, trendul de anul trecut se menține și anul acesta printre agricultorii ieșeni. Marii latifundiari nu s-au dezis nici anul acesta și au obținut producții bune la cele mai importante culturi recoltate în această toamnă, cum sunt floarea-soarelui și porumb. Dacă la floarea-soarelui așteptările au fost mari, producțiile nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor, însă recolta la porumb este una bogată. Astfel, producția medie la porumb a fost de 8 tone la hectar, o producție record, susțin specialiștii, iar la floarea-soarelui, de 3 tone la hectar.

Porumbul, în topul producției

Una dintre firmele care exploatează suprafețe însemnate cu culturi agricole în zona Țigănași este SC Agricola ’96 Țigănași, firmă deținută de inginerul Aurel Placinschi. În prezent administează peste 5.000 de hectare de teren agricol în satele Țigănași, Probota, Trifești și Victoria și deține o fermă cu 200 de vaci de lapte. Producția de anul acesta arată astfel: de pe 622 de hectare cultivate cu floarea-soarelui, producătorul a recoltat între 2 și 2,2 tone de floarea-soarelui la hectar. La porumbul consum, cultivat pe 671 hectare, producția este de 8 tone la hectar, iar la porumbul pentru sămânță, cultivat pe 612 hectare, producția este de 4 tone la hectar.

Floarea-soarelui, afectată de ploi

Un alt fermier care administrează câteva sute de hectare în zona Sculeni este Viorel Stan, director al SC Prest Serv Impex SRL. Agricultorul a obținut de pe cele 339 de hectare cu porumb o producție de 8 tone la hectar. De pe cele 89 de hectare cu floarea- soarelui, fermierul a recoltat 3 tone la hectar. Agricultorul susține că ar fi fost o producție mai bună la floarea-soarelui dacă vremea ar fi ținut cu fermierii. „Anul acesta e un an mulțumitor, nu foarte bun, la floarea-soarelui. Sunt producții mici din cauză că ploile nu au fost uniforme, au fost băltiri. Toată producția noastră de porumb și floarea-soarelui va ajunge la multinaționale. Noi nu avem o bursă a pieței pe agricultură”, spune fermierul.

2019, un an bogat pentru fermieri

Fermierii din Iași mai spun că anul 2019 este unul bun din punct de vedere al producției, mai ales pentru cele mai importante culturi agricole precum grâul, orzul, porumbul, floarea-soarelui sau rapiță și sfeclă de zahăr. „La porumb suntem foarte bine, am făcut 8 tone la hectar. Avem și sfeclă de zahăr, cu o producție bună, dar și la grâu a fost bine anul acesta. În jur de 4 tone la hectar”, a spus Mihai Nechifor, fermier care administrează aproximativ 200 de hectare în zona Strunga.
Anul acesta, suprafața cultivată cu porumb a fost de 100.000 de hectare, iar cea cu floarea-soarelui, de aproximativ 40.000 de hectare. Specialiștii din agricultură spun că tendința e de creștere a suprafeței agricole cultivate cu culturi clasice. „Creșterea suprafețelor cultivate cu porumb și floarea-soarelui s-a datorat pierderii suprafețelor cultivate cu rapiță din cauza secetei”, susțin specialiștii din Iași. Anul trecut, România a ocupat primul loc la producția europeană de porumb și floarea-soarelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`