Prima pagină » Local » Campionatul Mondial de Esports se va desfășura la Iași. Municipalitatea este implicată în organizarea evenimentului din 2023

Campionatul Mondial de Esports se va desfășura la Iași. Municipalitatea este implicată în organizarea evenimentului din 2023

07 ian. 2023, 02:00, 6 ,
Alexandra MAISNER în Local

A 15-a ediție a campionatului mondial de Esports se va desfășura la Iași. Municipalitatea intenționează să organizeze evenimentul între 26 august și 2 septembrie 2023. Competiția va avea loc în grădina Palas, pe diverse scene amplasate

Anul acesta, capitala Moldovei va fi gazda Campionatului Mondial de Esports. Astfel, Iașul se alătură marilor orașe ale lumii. Anul trecut, evenimentul s-a organizat în Bali, Indonezia. Primăria Municipiului Iași va avea parte de susținerea Guvernului României cu privire la organizarea campionatului.

Circa 700 de jucători și oficiali ai Federației Internaționale Esports vor fi prezenți în perioada desfășurării evenimentului. Numeroasele inițiative de viitor din orașul Iași au atras atenția puterilor din alte țări, după ani buni în care România s-a plasat în rândul codașilor europeni în ceea ce privește proiectele de dezvoltare.

Imagine din timpul unei editii a Campionatului Mondial de Esports

În cadrul evenimentului vor avea loc mai multe manifestări cultural-tradiționale

În 2023, a 15-a ediție a Campionatului Mondial de Esports se va desfășura la Iași

Gradina Palas

Evenimentul se va desfășura în grădina Palas pe diverse scene amplasate

Campionatul Mondial de Esports se va desfășura la Iași, iar anul acesta va fi unul diferit, astfel, competiția va avea un cadru asemănător cu cel al unui festival. În cadrul evenimentului vor avea loc mai multe manifestări cultural-tradiționale.

„Pe lângă disputa sportivă care va avea loc la nivel de campionat mondial în ceea ce privește grupele, calificările, semifinalele și finalele, vor fi și multe manifestări artistice și culturale prin care vrem să scoatem în evidență profilul cultural, istoric, dar și lucruri despre tradițiile românești. Mai exact, muzica populară românească și arta, în general, pe care vrem să le împărtășim celor care vor veni alături de noi”, a transmis Mihai Chirica, primarul Iașului.

La Iași sunt așteptați să participe aproximativ de 500 de jucători, fiecare echipă fiind alcătuită din câte 10 jucători. Astfel, aproximativ 50 de țări vor fi prezente anul acesta la cea de-a 15 ediție a Campionatului Mondial de Esports. Municipalitatea vizează întâlniri cu profil economic între mediul de afaceri ieșean și român, cu oamenii de afaceri care vor fi prezenți din diferite țări.

„Vor fi aproximativ 500 de sportivi, câte 10 jucători, în medie. Preconizăm să participe 50 de țări. România are de mai mulți ani o tradiție în acest sport. Avem și vicecampioni mondiali pe anumite categorii. Sunt echipe care s-au format mai ales în zona Maramureș, Baia Mare, cred că pe structura lor se va forma echipa națională a României”, a mai precizat primarul Iașului, Mihai Chirica.

În continuarea evenimentului care va avea loc anul acesta vine o inițiativă extrem de diferită de a face sport, cei care se înscriu în cursele gamingului fiind ,,forțați” să-și antreneze creierul. Ceea ce a pornit ca fiind doar o idee în urmă cu câțiva ani, astăzi reprezintă un proiect care ar putea genera creșterea economiei municipiului și plasarea acestuia printre cele mai dezvoltate orașe din Europa în domeniul activităților pentru tineri. Totodată, Iașul este primul oraș în care o astfel de activitate este organizată de o municipalitate.

Sediul primariei Municipiului Iasi

Primăria Municipiului Iași va avea parte de susținerea Guvernului României cu privire la organizarea campionatului

În 2023, Iașul devine capitala gamerilor din întreaga lume

Primarul Iasului, Mihai Chirica

Mihai Chirica, primarul Iașului susține ca fiind necesară înființarea Federației de Esports

România este prima țară din Europa care organizează acest campionat, fiind în punctul de a înființa și Federația Națională de Esports. De la League of Legends, Dota 2 și până la Counter-Strike: Global Offensive, Iașul va avea parte de o săptămână plină de energie, cu evenimente artistice și culturale, urmărite în întreaga lume.

„De data aceasta vrem să ducem această competiție la cel mai înalt nivel. Depinde foarte mult de noi cum va evolua acest sport în Europa în următorul deceniu. Depinde mult de cum ne vom prezenta și cum vom face să devină atractiv. Ne dorim să arătăm că nu este vorba doar de o activitate în care se butonează o tastatură. Este chiar un sport și necesită foarte multe abilități de inteligență, dar este nevoie și de o condiție fizică pentru a putea juca ore întregi, chiar zeci de ore pe zi, pentru a deveni un campion.

Noi nu avem încă o Federație Națională de Esports, dar suntem pe punctul de a o înființa. Avem în vedere inclusiv modificarea legislației românești a legii sportului prin care Esport-ul sa fie recunoscut ca sport pentru că este un sport de talie mondială”. a mai transmis edilul municipiului Iași, Mihai Chirica.

Iașul este un oraș dinamic și plin de energie, cu cea mai tânără populație din România, cu tineri creativi și pasionați de tot ceea ce presupune gamingul și lumea Esports. Iașul este inima culturii și a istoriei din România și, în același timp, un hub IT&C într-o creștere remarcabilă.

Campionatul Mondial de Esports se va desfășura la Iași anul acesta. Piața mondiala a jocurilor electronice este într-o continuă creștere, ceea ce înseamnă valori de zeci sau chiar sute de miliarde de dolari la nivel mondial, fiind cu siguranță și o modalitate de promovare pentru cei care se ocupă de domeniul gamingului și de domeniul IT în general.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024