Prima pagină » Eveniment-Social » Campanie spectaculoasă, la Iași, anunțată de un mare profesor! Se cere sprijin public pentru realizarea unei noi atracții turistice
Campanie spectaculoasă, la Iași, anunțată de un mare profesor! Se cere sprijin public pentru realizarea unei noi atracții turistice

Campanie spectaculoasă, la Iași, anunțată de un mare profesor! Se cere sprijin public pentru realizarea unei noi atracții turistice

28 iul. 2022, 02:00, 11 ,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Campanie spectaculoasă! Un mare profesor solicită sprijin public pentru realizarea unei noi atracții turistice. În oraș, tocmai în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, se pregătește o construcție spectaculoasă. Rectorul primei instituții moderne de învățământ superior, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a inițiat un interesant proiect ce presupune înființarea unui muzeu al satului moldav

La Iași, a fost lansată o campanie spectaculoasă! Un profesor solicită sprijin public pentru realizarea unei noi atracții turistice. În oraș, tocmai în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), se pregătește o construcție spectaculoasă. Rectorul primei instituții moderne de învățământ superior, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a inițiat un interesant proiect ce presupune înființarea unui muzeu al satului moldav. În acest context, acesta a lansat acum câteva zile o campanie sub deviza „Dați un leu pentru Muzeul satului moldav”.

„Consultare publică! Vă consult dacă să inițiez o campanie sub deviza «Dați un leu pentru Muzeul Satului Moldav», muzeu reprezentativ pentru Moldova istorică, de pe ambele maluri ale Prutului. Muzeul va fi organizat în Grădină Botanică a UAIC, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași și Complexul Muzeal Național «Moldova» din Iași”, a lansat inițiativa prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC din Iași.

Campanie spectaculoasă, la Iași, anunțată de un mare profesor! Se cere sprijin public pentru realizarea unei noi atracții turistice

Astfel, Universitatea din Iași a fost, este și își propune să rămână depozitarul și facilitatorul valorilor autentice moldovenești, să promoveze patrimoniul etnografic al zonei și să creeze programe menite să îmbunătățească viața culturală a comunității din care face parte. Acesta va fi amplasat în jurul lacului din „inima verde” a urbei. Vor fi aduse case tradiționale de pe ambele maluri ale Prutului, va fi o zonă de agrement, cu obiecte tradiționale.

„Muzeul satului moldav, reprezentativ pentru ambele maluri ale Prutului, se află în stadiul de proiect. Muzeul va da un plus de valoare Grădinii Botanice, va fi un centru de cultură, prin conservarea elementelor etnografice specifice fiecărui județ și fiecărui raion. Specialiștii din UAIC, împreună cu cei ai Complexului Muzeal Național «Moldova» din Iași, vor asigura punerea în valoare a acestui patrimoniu cultural inestimabil. Vom identifica sursele de finanțare europeană”, a punctat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul de la ”Cuza”.

Consultarea publică a comunității UAIC, privind înființarea unui muzeu al satului moldav

În acest context, prof. univ. dr. Tudorel Toader, în calitate de rector al UAIC, a propus în ședința Biroului Executiv al Consiliului de Administrație (BECA) inițierea unei consultări publice a comunității academice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, privind înființarea unui muzeu al satului moldav, reprezentativ pentru întreaga Moldovă. Propunerea a fost aprobată în unanimitate de membrii BECA.

„Această nouă componentă a Universității va funcționa ca secție a Grădinii Botanice «Anastasie Fătu» a UAIC, fiind localizată în zona lacului din Grădina Botanică, «intrarea Munteni», și va reprezenta o nouă bază de cercetare științifică și de practică studențească. Așadar, ne propunem realizarea muzeului satului moldav, unic în această parte a țării, prin identificarea unei linii de finanțare europeană, în parteneriat cu Complexul Muzeal Național «Moldova» și cu autoritățile locale”, a precizat rectorul de la ”Cuza”, prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Grădina Botanică din Iași aniversează anul acesta 165 de ani de transformări istorice

Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași, înființată la 10 august 1856, poartă numele fondatorului său, medicul și naturalistul Anastasie Fătu. În acest an, va aniversa 165 de ani de transformări istorice pe diferite amplasamente din municipiul Iași, fiind prima grădină botanică universitară românească. În același timp, este cea mai mare din țară, unică prin numărul mare de specii vegetale și prin măsurile speciale de conservare aplicate. Încă de la înființare, tinerii studioși aveau posibilitatea să învețe și să descopere aspecte inedite referitoare la specii de plante indigene și exotice, metode de cultură și importanța acestora.

Nu se cunoaște un plan referitor la organizarea inițială a „grădinii lui Fătu”, însă au fost păstrate aprecierile unor personalități ale timpului: Gheorghe Asachi, în „Gazeta de Moldavia” (1856), Ion Ionescu de la Brad, în Catalogul oficial al Expoziției Florale Naționale de la Frumoasa (Iași, 1865), Dimitrie Brândză ce prezenta speciile de plante la cursurile de botanică susținute pentru studenți (1870-1873). Și Nicolae Leon, rectorul Universității din Iași, în volumul intitulat „Amintiri” (1922), menționa aspecte referitoare la rolul grădinii în educație și importanța colecțiilor de plante pentru cursurile de botanică.

Comentarii
  • Petruake T. - Iasi

    Apreciez initiativa si colecta de bani pentru realizarea acesti muzeu ,fiind ales locul potrivit .

  • Universitatea Cuza a ainchis cu 10 ani in urma cel mai cautat muzeu din iasi, muzeul de stiinte naturale. Poate ar trebui sa se ocupe intai de reorganizarea, modernizare si deschiderea acestuia si (care are sediu si exponate) dar lipseste vointa si suportul material. Abia apoi sa se apoi sa treaca la inventarea unui nou muzeu de la zero, fara sediu, sau exponate. Sa inchizi un muzeu functional pentru ca nu esti in stare sa il administrezi si apoi sa treci la infiintarea unuia de la zero, spune ceva despre capacitatea administrativa a institutiei.

  • Tumorel Toader vrea sa betoneze si gradina botanica, nu-i ajunge ca rade 12.000 metri patrati de spatiu verde in Titu Maiorescu pentru noi camine fara locuri de parcare. Un nenorocit!

  • Cea mai stupida idee!
    Nu faptul de a face un muzeu ci amplasamentul. Deja Copoul este blocat cand vine omul la singurul petic de iarba din tot Iasul.
    Acum apare unul cu minte putina dar cu putere multa care poate sufoca complet Copoul dar si gradina Botanica!

    De parca in Romania am ramas fara spatiu!
    Ne inghesuim ca sarmalele in oala..ca in tarile cele mai sarace de pe planeta.

  • Nelu Constantin

    Cel mai nepotrivit loc posibil! Blocam copoul. Un parc cu verdeata si apa v-ati gandit sa construiti?
    Nu avem parcuri domnilor! Iesenii se inghesuie pe copou!
    DACIA, CANTA, PACURARI – Unde e un parc verde mai mare de 500mp pentru oamenii din zona?

  • Adrian Trifan

    Ok. Dăm fiecare un ban ca să ce ? Să o ia în administrare un privat. Să dăm din banii de gaze , electricitate, mâncare unuia, care după aceea să-și umple buzunarele. Ei zic pas. Nu vreau să fiu luat de fraier. Bani se pot face rost, prin sponsorizări de la privați. Sunt atâtea firme… de cum intrii in Iași, de la Tg-Frumos, hă, numa’ firme și pe stânga și pe dreapta. Așa că, cetățene profesor, spor și sport.
    O zi bună la toată lumea.

  • Ce idee tâmpă!
    Fără replică, ce mai!
    Ca și „profesorul” dealtfel…

  • Orice noua institutie cu rol educativ si cu clare conotatii romanesti este mai mult decat binevenita. Felicitari domnului profesor Tudorel Toader si succes in materializarea acestei initiative !

  • Tudorița neica când satul spune ca ești beat mergi și te culca.

  • Tocmai cine!TT

  • IOAN O IDEE PROASTA

    O

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`