Una din patru persoane se află în evidența medicilor de familie cu o boală cardiovasculară. În acest context, în luna decembrie se derulează, la nivel național, sub sloganul „Dăruiți o inimă sănătoasă celor dragi! Cunoașteți-vă riscul și preveniți apariția bolilor cardiovasculare!”, campania privind prevenția bolilor cardiovasculare: „Inimi în dar”. Aceasta este realizată în cadrul subprogramului de evaluare și promovare a sănătății și educației pentru sănătate a Ministerului Sănătății
Scopul acestei campanii este informarea adulților cu privire la factorii de risc cardiovascular și efectele acestora asupra sănătății, în vederea creării unor comportamente sănătoase.
Principalele obiective ale campaniei care privește bolile cardiovasculare
Obiectivele acestei campanii sunt următoarele: înțelegerea faptului că, la nivel populațional, riscul cardiovascular este unul foarte crescut. Există un risc mare de îmbolnăvire prin boala cardiovasculară, de deces și factori de risc nefavorabili foarte frecvenți. Creşterea nivelului de informare și conștientizare a adulților cu privire la factorii de risc cardiovascular și necesitatea controlului și reducerii acestora. Creşterea nivelului de informare a pacienților cu boala cardiovasculară, cu privire la importanța parametrilor care reflectă factorii de risc cardiovascular și importanța respectării recomandărilor și tratamentului prescris de medic.
Grupul bolilor cardiovasculare include afecțiuni ale inimii, boala vasculară cerebrală și boli ale aparatului circulator. Acestea cuprind toate bolile inimii și ale sistemului circulator, incluzând hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral. Factorii de risc cardio-vascular sunt multipli și se pot împărți în doua categorii: neinfluențabili și influențabili. Primii includ genul, vârsta, poziția socio-economică, factorii de mediu și antecedentele familiale ale bolii. Factorii de risc modificabili pentru bolile cardiovasculare includ hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea, hipercolesterolemia, consumul de tutun și produse conexe, stresul, tulburările de somn, stilul de viață sedentar, consumul dăunător de alcool și alimentația nesănătoasă. De asemenea, prezența hipertensiunii arteriale reprezintă un factor de risc pentru apariția accidentului vascular cerebral, infarctului miocardic.
Medicii trag un semnal de alarmă
Printre mesajele principale ale campaniei se numără faptul că bolile cardiovasculare sunt frecvente și chiar grave în lipsa simptomelor. Pentru pacienții cu boala cardiovasculară diagnosticată este vital să urmeze sfaturile medicului. Este important să ne cunoaștem riscul individual de boală cardiovasculară. Consultația preventivă la medic este necesară încă de la vârsta de 40 de ani. Este important să reducem factorii de risc și să cunoaștem valorile optime ale analizelor care reflectă riscul metabolic.
Mai mult decât atât, se încearcă promovarea utilizării ghidurilor de prevenție la nivelul serviciilor din medicina primară, anume medicul de familie și asistența medicală comunitară.
La Iași, implicarea cadrelor medicale de la toate nivelurile, a pacienților și a promotorilor sănătății în stimularea schimbării comportamentale a populației, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, reprezintă o modalitate de scădere a riscului cardiovascular.