Autorităţile de la noi din ţară spun că, în următoarea lună, vor fi vaccinate în jur de 500.000 de persoane, cadre medical şi personal de suport din sistemul sanitar. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a spus, pe larg, care e planul de imunizare a populaţiei în următoarele luni.
Conform afirmaţiilor acestuia, ”vor fi spitale care de mâine (30 decembrie – n.r.) vor primi primele tranşe de vaccinuri pentru a începe vaccinarea personalului”.
Etapa I de vaccinare
Mai întâi, vaccinul va fi făcut în centre amenajate în spitale.
Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei de Vaccinare:
”Progresiv, intră în activitate toate centrele de vaccinare. Nu este condiţionată începerea activităţii de livrarea dozelor. Noi avem dozele, aşteptăm să le livrăm. Condiţionarea este legată de disponibilitatea centrului de vacinare, aici vorbim despre personalul vaccinator şi despre personalul care beneficiază de vaccinare. Mulţi, o parte dintre ei, şi-au exprimat opţiunea de începe după 1 ianuarie activitatea de vaccinare”.
Etapa a II-a de vaccinare: populaţia vulnerabilă
După vaccinarea personalului medical urmează imunizarea celor cu vârsta peste 65 de ani, a celor care au boli cronice, dar şi a lucrătorilor din domenii-cheie (învăţământ, poliţie, armata, angajaţi vitali în sectorul ecoonomic).
Ultima etapă de vaccinare presupune imunizarea generală a populaţiei. Atunci se preconizează că vom primi săptămânal în jur de 500.000 de doze.
Detalii despre vaccinare
Dozele vor fi administrate de medicii de familie, rezidenţi, asistenţi medicali ori voluntari. Bineînţeles, toţi vor fi coordonaţi .
Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei de Vaccinare:
”În etapele a doua şi a treia vor fi înfiinţate şi organzate centre de vaccinare în afara unităţilor medicale. În momentul de faţă vorbim despre aproape 800 de centre medicale. Personalul care îşi desfăşoară activitatea în aceste centre de vaccinare şi care nu desfăşoară activităţi voluntare, va fi remunerat pentru această activitate”.
Estimare pe hârtie – Imunizarea a 70% din populaţie
Conform planurilor de pe hârtie, se estimează că, în prima jumătate a anului, va fi vaccinata în jur de 70% din populaţia ţării. Asta înseamnă cam 12 milioane de romani. Se spune că ar trebui să se vaccineze cam 3 milioane de persoane pe lună. Calculul e făcut luând în considerare că fiecare centru amenajat va avea cel puţin 3 cabinete, cu o capacitate de 150 de vaccinări zilnic.
Răzvan Cherecheş, expert politici de sănătate:
”Am o uşoară temere că ritmul de vaccinare nu e suficient de accelerat. 1000 de vaccinări pe zi e departe de a fi suficient. Nu este comunicat populaţiei care vor fi paşii şi de când va începe. Întrebarea care se pune: De când începem valul doi? Când începe valul trei? Când va ajunge vaccinul la mine? E o întrebare la care nu se poate răspunde”.