Prima pagină » International » Campanie de vaccinare împotriva variolei maimuţei, în Marea Britanie. Ţara va rămâne fără doze în 20 de zile

Campanie de vaccinare împotriva variolei maimuţei, în Marea Britanie. Ţara va rămâne fără doze în 20 de zile

10 aug. 2022, 09:35,
în International

Pe teritoriul Marii Britanii s-a dat startul campaniei de vaccinare împotriva variolei maimuţei. Însă, autorităţile nu au crezut că numărul cetăţenilor care vor să se imunizeze va fi atât de mare.

Astfel, ţară va rămâne fără vaccin în maximum 20 de zile. Cererea în Marea Britanie „depășește cu mult” stocurile disponibile în momentul de faţă, potrivit datelor oficiale. În prezent mai sunt disponibile 8.360 de doze pentru alocare la nivel național, cu circa 5.000 alocate pentru capitală, pe lângă stocurile limitate deținute de trusturile NHS, potrivit ft.com.

În altă ordine de idei, vă aducem aminte că variola maimuței a declanșat stare de urgență în Statele Unite ale Americii.

Marea Britanie a dat startul campaniei de vaccinare împotriva variolei maimuţei

Populaţia Marii Britanii a început să se imunizeze împotriva variolei maimuţei, dar stocul se va epuiza în circa două – trei săptămâni. Noi livrări vor fi aşteptate abia la finalul lunii septembrie, chiar dacă cererea este extrem de crescută. În aceeași ordine de idei, și Franța a dat startul campaniei de vaccinare împotriva acestui virus.

Vă aducem aminte că această țară este una dintre cele mai afectate de variolă maimuței. Potrivit unei scrisori interne a NHS, consultată de Financial Times mai sunt aproximativ 8.300 de doze de vaccin. Conform aceluiaşi document, alte 100.000 de doze vor ajunge peste o lună.

La nivelul actual al cererii, este probabil ca Marea Britanie să rămână fără vaccin în aproximativ 10-20 de zile, după care va exista o perioadă de aproximativ trei-patru săptămâni în care nu vor mai sosi doze noi. S-a crezut că numărul celor care au nevoie de vaccinare va fi mai mic decât cel pe care îl vedem în cabinete, iar cererea este mare”, a spus Claire Dewsnap, președinta Asociației britanice pentru sănătate sexuală și HIV.

Imvanex, vaccinul împotriva variolei maimuţei

Documentul intern al NHS a cerut serviciului de sănătate să elaboreze de urgenţă un plan pentru a acoperi perioada până la sfârșitul lunii septembrie, „ținând cont de aceste constrângeri acute de aprovizionare și de urgența de a ajunge la cei care prezintă cel mai mare risc”.

„Este clar că totul este foarte dificil și foarte sensibil și nu este o poziție în care niciunul dintre noi nu ar dori să se afle”, se relatează în document.

Vă reamintim faptul că Bavarian Nordic, producătorul vaccinului, care este cunoscut sub numele de Imvanex a fost aprobat inițial pentru utilizarea împotriva variolei. Acesta, în acest context, nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

NHS England a menţionat că a crescut extrem de „rapid” capacitatea de a oferi vaccinul celor eligibili în conformitate cu liniile directoare publicate de Agenția de Securitate Sanitară din Marea Britanie. Mai mult decât atât, compania a adăugat că, în timp ce aprovizionarea este „în prezent foarte limitată”, se așteaptă să primească „mai multe doze în următoarele săptămâni”.

„Pentru a opri răspândirea și a proteja comunitățile, NHS acordă prioritate celor care prezintă cel mai mare risc cât mai repede posibil, iar oamenii ar trebui să aștepte să fie contactați pentru a se programa pentru vaccin”, a precizat aceasta într-un comunicat.

Grupurile LGBT+ au tras săptămâna trecută un semnal de alarmă în ceea ce priveşte accesul la vaccinurile împotriva variolei maimuțelor în Marea Britanie, avertizând că, în lipsa unor măsuri urgente, există riscul că boala să devină endemică în țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *