AJOFM Iași derulează o campanie de informare a ieșenilor care vor să plece să muncească sezonier în străinătate. Aceștia trebuie să știe ce obligații și drepturi au, pentru a evita exploatarea prin muncă și traficul de ființe umane. Firme din Spania și Olanda au demarat campaniile de recrutare pentru culegătorii de fructe
Persoanele din Iași care vor să plece să muncească sezonier în străinătate pot obține toate informațiile necesare de la specialiștii din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). Instituția a demarat o campanie de informare a acestor persoane care pleacă să lucreze în afara țării.
„Pe site-ul Ministerului Muncii și Protecției Sociale este postat Ghidul lucrătorului român, elaborat în colaborare cu Ambasadele României și Corpul atașaților pe probleme de muncă și sociale pentru sprijinirea cetățenilor români care muncesc sau doresc să muncească într-un stat al UE. Este foarte important să se informeze despre cum se poate obține un loc de muncă, care sunt drepturile și obligațiile în calitate de lucrător sezonier și care sunt instituțiile cărora se pot adresa pentru asistență. Indiferent prin ce modalitate se obține un loc de muncă, lucrătorul sezonier are o serie de obligații și drepturi pe care trebuie să le cunoască pentru a evita exploatarea prin muncă și traficul de ființe umane”, susține Adriana Sîrghie, purtător de cuvânt în cadrul AJOFM Iași.
Ieșenii care pleacă să lucreze sezonier în străinătate trebuie să se informeze în legătură cu noul loc de muncă
Astfel, persoanele care vor să lucreze sezonier în străinătate trebuie să încheie un contract de muncă în formă scrisă, să solicite un exemplar al contractului. De asemenea, angajatorul trebuie să pună la dispoziția ieșenilor mai multe informații precum câștigul (net) obținut la locul de muncă, la ce dată și cu ce periodicitate se plătește salariul, câte zile/an lucrează ca muncitor sezonier, dar și care este timpul de muncă zilnic în domeniul în care activează. Angajatul trebuie să știe unde este asigurat în cazul în care se îmbolnăvește, cum se plătesc orele suplimentare, cât trebuie să plătească pentru cazare și utilități, dar și alte condiții specifice țării și locului de muncă.
Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă în țările europene pot consulta ofertele accesând www.anofm.ro/EURES. O campanie de informare a angajaților care pleacă să muncească în străinătate a demarat în acest an și Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași, prima de acest fel fiind derulată anul trecut, când sute de ieșeni au plecat să muncească în afara țării.
Firmele din străinătate au demarat recrutările pentru angajații care vor lucra sezonier
Firme din Spania și Olanda au început recrutările pentru angajații sezonieri care să lucreze în sere. O firmă din Spania caută 900 de culegători de căpșuni, zmeură, mure, afine și zmeură, în sere. Cei care vor să se angajeze la această companie vor munci în regiunea Huelva, localitatea Almonte, din Spania. Angajatorul caută 600 de femei și 150 de cupluri, care au între 18 și 50 de ani, au experiență în agricultură și sunt dispuse și capabile să lucreze la temperaturi ridicate specifice serelor. Salariul brut oferit este de 44,99 euro pe zi, din care se scad asigurări de sănătate și TVA, netul încasat de lucrători fiind de 41,29 euro pe zi.
Cei care vor face muncă suplimentară vor primi 7,47 euro brut, pe oră. Ieșenii care vor să plece să muncească sezonier în Spania vor fi angajați cu contract temporar de 3 luni, 6 luni sau 9 luni, cu perioadă de probă de 15 zile. Alte firme din Italia și Germania angajează specialiști în domeniul IT, ofertele de muncă fiind postate pe site-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).