Prima pagină » Local » Campanie de informare a cetățenilor cu privire la modificările Legii fondului funciar, demarată de AUR Iași
Campanie de informare a cetățenilor cu privire la modificările Legii fondului funciar, demarată de AUR Iași

Campanie de informare a cetățenilor cu privire la modificările Legii fondului funciar, demarată de AUR Iași

13 nov. 2023, 09:30,
BZI.ro, în Local

Reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor Iași a desfășurat în această săptămână o campanie de informare a cetățenilor cu privire la prevederile Legii 123/2023, pentru completarea și modificarea Legii fondului funciar 18/1991.

Așadar, după ce terenurile care au fost incluse în cadrul vechilor cooperative agricole de producție, pe vremea regimului comunist, au făcut obiectul retrocedărilor, pe bază de cerere, în temeiul Legii 18/1991 – cunoscută drept Legea fondului funciar – modificări și completări legislative de mare importanță au fost adoptate prin intermediul Legii nr. 123/ 2023 în beneficiul celor care nu se mai încadrau în limitele temporale ale legii inițiale privind eliberarea titlului de proprietate.

Campanie de informare a cetățenilor cu privire la modificările Legii fondului funciar, demarată de AUR Iași

Concret, modificarea este de interes pentru cei care nu au predat terenuri la CAP și nici nu li s-au preluat de către stat terenurile deținute, permițându-le, în conformitate cu noile prevederi, ca fie direct, fie prin moștenitori, să solicite emiterea unui titlu de proprietate în termen de 6 luni de la momentul intrării în vigoare a Legii 123/2023.

„Deţinătorii sau moştenitorii acestora care nu s-au înscris în cooperativa agricolă de producţie, nu au predat sau nu li s-au preluat la stat terenurile prin acte translative de proprietate pot solicita, la cerere, comisiei judeţene emiterea titlului de proprietate în condiţiile prezentei legi, astfel:
a) dacă deţinătorii sau moştenitorii acestora figurează cu terenul în registrele agricole sau registrele cadastrale şi în evidenţele fiscale;
b) pentru terenul în cauză nu a fost deschisă carte funciară în baza Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
c) terenul nu face obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane şi nici nu s-a eliberat anterior titlu de proprietate cu privire la acesta”, se arată în textul Legii.

AUR Iași anunță că termenul limită pentru depunerea acestor cereri către autoritățile locale este 19 noiembrie 2023!

Reprezentanții partidului politic au anunțat că această campanie AUR Iași, de informare a cetățenilor cu privire la prevederile acestei legi, va continua și în perioada următoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024