La nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi, conform Programului Propriu de Acţiuni pe anul 2024 avizat de Inspecția Muncii se află în desfășurare Campania națională de verificare a modului de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă în șantierele temporare sau mobile din domeniul construcţiilor.
Având în vedere că domeniul construcţiilor constituie unul dintre sectoarele cu pondere importantă în economia naţională și în baza analizei datelor statistice privind indicele de frecvență care indică numărul de accidentați la 1000 de lucrători, prin care s-a constatat că acest sector de activitate are o pondere majoră în numărul total de accidentați în muncă anual, organizarea anuală a unei campanii naționale este o prioritate în reducerea numărului de accidente de muncă.
Campania națională de verificare a modului de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă în șantierele temporare sau mobile din domeniul construcţiilor, la Iași
În cadrul activității de control în domeniul securității și sănătății în muncă, desfășurate de ITM Iași, în primele opt luni ale anului 2024, au fost verificați un număr de 203 agenți economici din sectorul construcțiilor, au fost dispuse 306 de măsuri pentru neconformitățile constatate și aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 345.500 lei.
Cele mai frecvente deficienţe constatate în urma acestor controale au fost:
- Angajatorul nu a luat măsurile corespunzătoare în vederea supravegherii lucrătorilor astfel încât aceștia să utilizeze echipamentele individuale de protecție adecvate activităților pe care le desfășoară și ale riscurilor la care sunt expuși.
- Angajatorul nu au luat măsuri privind informarea lucrătorilor și/sau reprezentanților acestora despre riscurile profesionale, atunci când în același loc de muncă își desfășoară activitatea lucrători din mai multe întreprinderi și/sau unități.
- Angajatorul nu a luat măsurile corespunzătoare astfel încât să se asigure o delimitare, îngrădire şi semnalizare corespunzătoare a tuturor zonelor de lucru.
- Angajatorul nu s-a asigurat ca echipamentele de muncă utilizate să aibă sisteme de protecţie colectivă, balustrade solide, platforme sau plase de prindere suficient de solide pentru a împiedica/opri căderile de la înălţime.
- Angajatorul nu a asigurat o pozare corespunzătoare a cablurilor de alimentare cu energie electrică a echipamentelor de muncă din dotare care induc atât riscul de electrocutare cât și riscul de împiedicare.
Ca urmare a acțiunilor de control desfășurate s-a constatat necesitatea creșterii gradul de exigență în sancționarea neconformităților identificate, în conformitate cu gradul de risc evaluat, având ca scop final implementarea de către angajatori a măsurilor necesare pentru asigurarea securității și sănătății lucrătorilor la nivelul activităților desfășurate în domeniul construcțiilor. Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași va continua acțiunile de control în această campanie, urmărindu-se și modul în care sunt îndeplinite măsurile dispuse la unitățile deja controlate.