Prima pagină » Local » Campania de vaccinare pentru copii cu vârste cuprinse între 5-11 ani are succes la Iași! În două zile, 50 de minori s-au imunizat împotriva Covid-19
Campania de vaccinare pentru copii cu vârste cuprinse între 5-11 ani are succes la Iași! În două zile, 50 de minori s-au imunizat împotriva Covid-19

Campania de vaccinare pentru copii cu vârste cuprinse între 5-11 ani are succes la Iași! În două zile, 50 de minori s-au imunizat împotriva Covid-19

29 ian. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

Campania de vaccinare a copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani a debutat promițător la Iași. De miercuri, 26 ianuarie 2022, și până ieri, 28 ianuarie 2022, în centrele de vaccinare au fost imunizați împotriva virusului 50 de minori. Tulpina Omicron face ravagii în rândul sugarilor

În doar 48 de ore, în centrele de vaccinare din Iași destinate copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani au fost imunizați împotriva Covid-19 50 de minori. Autoritățile sunt în alertă în ceea ce privește rata de infectare cu tulpina Omicron a copiilor, care crește de la o zi la alta. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași trag un semnal de alarmă.

”De pe data de 26 ianuarie 2022, de la debutul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 a copiilor cu vârstă între 5 și 11 ani, în centrele din Iași s-au imunizat 50 de minori. Este un început bun, dar incidența cazurilor de infectare cu tulpina Omicron la copii este mult mai mare în acest val decât incidența cazurilor din valul 4. De remarcat este faptul că peste 60 la sută dintre copiii infectați sunt sugari, cu vârsta sub un an, motiv pentru care DSP Iași încearcă să transmită următorul mesaj părinților care au copii mici și mai ales sugari: să nu stea în contact cu ei fără mască, pentru că sunt extrem de receptivi la această infecție cu tulpina Omicron”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Medicii de la Spit alul ”Sf. Maria” din Iași susțin vaccinarea copiilor a căror vârstă este cuprinsă între 5 și 11 ani

Medicii de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf. Maria”, Iași au transmis un mesaj părinților, având în vedere incidența crescută a cazurilor de infecție cu virusul COVID-19 în rândul populației pediatrice. Specialiștii susțin imunizarea copiilor împotriva Covid-19.

”Vă rugăm să aveți în vedere următoarele recomandări pentru a evita infectarea copiilor. Vă reamintim că, dintre micuții noștri pacienți, cele mai vulnerabile categorii sunt nou-născuții, copii cu vârsta de până în 28 de zile și sugarii, copii cu vârsta de până într-un an. Vă atragem atenția că în această perioadă este foarte important să respectați măsurile de igienă și de distanțare socială care împiedică răspândirea virusului COVID 19: familiarizarea copiilor cu purtarea măștii de protecție; igiena mâinilor; aerisirea frecventă a încăperilor; măsuri de distanțare socială; desfășurarea activităților în spații deschise. În familiile în care există copii de diferite vârste și în special în familiile în care există un copil inserat în colectivitate și un copil care nu frecventează colectivitatea, să existe un grad de distanțare între cei doi copii, în momentul în care unul dintre aceștia prezintă simptome specifice infecției cu virusul COVID-19”, au declarat reprezentanții Spitalului ”Sf. Maria”, Iași.

Principalele simptome ale infecției cu SARS-Cov-2

Principalele simptome ale infecției cu SARS-Cov-2 ce caracterizează aceste categorii de vârstă sunt: febră care nu cedează la antitermicele uzuale administrate per os, lipsa poftei de mâncare, stare de oboseală marcată, plâns incosolabil sau areactivitate, diaree, vărsături, convulsii sau modificări de respirație. Specialiștii recomandă ca, în această perioadă, starea de sănătate a copiilor să fie monitorizată cu o mai mare vigilență, în special a copiilor mici.

”Subliniem că în acest val pandemic manifestările respiratorii sunt mai puțin frecvente decât celelalte manifestări. Din experiența clinică, vă informăm că tulpina actuală ce are transmitere comunitară, deși prezintă un grad de contagiozitate ridicat, determină forme ușoare și medii de boală, care se remit sub tratament suportiv. Dacă aceste simptome afectează starea de sănătate a copilului dumneavoastră, vă recomandăm să solicitați un consult inițial la medicul de familie sau medicul pediatru, care în funcție de gravitatea manifestărilor vă va direcționa sau nu către Unitatea de Primie Urgențe a spitalului de care aparțineți teritorial. Vă recomandăm ca în mini-trusa de urgență a fiecărui părinte să existe: aparat de aerosoli, antitermice (paracetamol, ibuprofen), soluție pentru aerosoli, soluții de rehidratare orală, medicamente pentru tratarea diareei de tipul diosmectită, mucolitice de tipul fluimucil, care se vor administra doar la indicația medicului”, au precizat reprezentanții spitalului.

Specialiștii susțin că vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani poate reduce rata de infectare în cazul minorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *