Prima pagină » Actualitate » Campania de vaccinare care este un eșec tranformă România într-o țară care donează milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19
Campania de vaccinare care este un eșec tranformă România într-o țară care donează milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19

Campania de vaccinare care este un eșec tranformă România într-o țară care donează milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19

06 aug. 2021, 08:58,
George Cristian în Actualitate

România înregistrează un eșec în ceea ce priveşte campania de vaccinare iar acest lucru se poate vedea din numărul mic de persoane care se imunizează împotriva COVID-19. Totuși, țara a devenit un bun donator pentru alte regiuni care nu îşi permit să cumpere vaccin. Altfel spus, România donează milioane de doze de vaccin nefolosite şi cumpărate din banii românilor.

Sub formă de ajutor umanitar, România donează aproximativ 1,3 milioane de doze de vaccin către țări precum Tunisia, Egipt, Albania sau Vietnam.

România donează milioane de doze de vaccin către mai multe țări

Vaccinul care este donat este produs de AstraZeneca şi va ajunge în Tunisia, Egipt, Albania dar și Vietnam. România va trimite aproximativ 1,3 milioane de astfel de doze. Ministerul Sănătății a emis un comunicat de presă prin care anunță că Guvernul a adoptat joi o hotărâre referitoare la cedarea cu titlu gratuit şi sub forma unor ajutoare umanitare a dozelor de vaccin.

Concret, în Tunisia urmează să ajungă 425.000 de doze, Egipt va primi 525.000 de doze, Vietnam 199.200 iar Albania urmează să primească 150.000 de doze. Dozele vor fi transportate de Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) sau Ministerul Apărării Naționale.

„DSU, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, va întreprinde demersurile necesare pentru rambursarea cheltuielilor eligibile ocazionate de transport din bugetul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, în situația în care asistența se va acorda prin acest mecanism”, se mai arată în comunicat.

Românii nu doresc să se vaccineze cu AstraZeneca

În ultimele luni, vaccinul AstraZeneca, vaccin produs de Oxford a fost în centrul a mai multor controverse. Conform datelor publicate, mai multe persoane au fost suspecte că au dezvoltat tromboze după ce s-au imunizat cu acest tip de vaccin.

De altfel, vaccinul AstraZeneca este un vaccin tradiţional folosind tehnologia veche pe când Pfizer și Modernă folosesc tehnologia ARN. De curând, unele voci din interiorul companiei AstraZeneca au menționat faptul că iau în calcul varianta de a renunța la producerea vaccinului.

„Trebuie să purtăm această discuţie cu echipa noastră executivă superioară şi apoi cu consiliul de administraţie al AstraZeneca. Explorăm diferite opţiuni, dar este mult prea devreme în această etapă pentru a concluziona că (procesul).” a spus vicepreședintele AstraZeneca, Ruud Dobber.

El a mai spus că ”vom avea mai multă claritate înainte de sfârşitul anului”.

România vinde doze de vaccin împotriva COVID-19

La polul opus al actului de donație se află vânzarea dozelor de vaccin. Altfel spus pentru că întreaga campanie de imunizare bate pasul pe loc, autorităţile din România au decis să vândă doze de vaccin:

„România a încheiat un acord de principiu pentru vânzarea de vaccin împotriva COVID-19 Irlandei. Din acest acord fac parte 700.000 de doze de Pfizer BioNTech cu menţiunea foarte importantă că aceste doze nu sunt necesare în acest moment pentru derularea campaniei de vaccinare din ţara noastră. Noi continuăm să avem în ţară un număr suficient de mare de doze atât pentru continuarea campaniei de vaccinare cât şi eventualitatea administrării pentru momentul în care se va lua o decizie dacă se va lua decizia pentru cea de-a treia doză”, a afirmat Andrei Baciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *