Joi, 28 ianuarie 2021, Andrei Baciu, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, a anunțat că în cadrul primei etape de imunizare anti-COVID-19 alocată personalului din domeniile sănătate şi social, rata de vaccinare a depăşit 92 – 93%.
„Campania de vaccinare a debutat în urmă cu o lună şi au fost vaccinate peste jumătate de milion de persoane. Sunt programate peste un milion de persoane la vaccinare în continuare. Referitor la etapa întâi, depăşim o rată de vaccinare de peste 92 – 93%, deja. Ceea ce este un element extrem de important”, a afirmat Baciu, la dezbaterea online „Vaccinarea, prezent şi viitor”, organizată de DC Media Group.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii: „Există o lege a vaccinării la care s-a lucrat mult timp”
El s-a arătat încrezător că raportarea la vaccinare se va schimba.
„Ştim că România are, în general, de câţiva ani, câteva probleme referitoare la anumite zone de vaccinare. Acum este evidentă pentru oricine nevoia de a avea un sistem de vaccinare bine pus la punct, astfel încât să atingem acele obiective europene la care facem tot timpul referire. Există acum această oportunitate în care poţi să dezvolţi politici noi de sănătate, inclusiv în domeniul vaccinării.
Există o lege a vaccinării la care s-a lucrat mult timp, un cadru bine definitivat care poate să devină unul din motoarele esenţiale pentru redemararea campaniilor de vaccinare şi alinierea acestora la standarde europene. Putem să vedem încă o dată, prin vaccinul împotriva COVID-19, cât de multe beneficii oferă vaccinarea sănătăţii publice”, a explicat secretarul de stat.
Evidența persoanelor vaccinate anti-COVID-19 în ultimele 24 de ore. Campania de vaccinare se află pe drumul cel bun
Conform datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin intermediul aplicației Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 28 ianuarie 2021, ora 17.00, este următoarea:
1. În ultimele 24 de ore, au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu serul de la Pfizer BioNTech 38.692 de persoane, dintre care 20.917 persoane vaccinate cu 1 doză, iar 17.775 persoane vaccinate cu 2 doze.
2. Numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020): 609.396, la un număr de 534.346 persoane din care:
– 459.296 persoane vaccinate cu 1 doză;
– 75.050 persoane vaccinate cu 2 doze.
3. Numărul total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore): 96 reacții comune și minore, din care:
– 15 reacții de tip local;
– 81 reacții generale.
4. Numărul total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020): 1.480 reacții comune și minore, din care:
– 418 reacții de tip local cu durere la locul injectării;
– 1.062 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 declară că 2 reacții adverse sunt în curs de investigare.
Mai mult, CNACV menționează că programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 – 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea Prim-ministrului.