Prima pagină » Local » Campania de vaccinare a copiilor împotriva COVID-19 este un dezastru! Zilnic, la centrele de imunizare din Iași nu vin mai mult de doi copii
Campania de vaccinare a copiilor împotriva COVID-19 este un dezastru! Zilnic, la centrele de imunizare din Iași nu vin mai mult de doi copii

Campania de vaccinare a copiilor împotriva COVID-19 este un dezastru! Zilnic, la centrele de imunizare din Iași nu vin mai mult de doi copii

21 iul. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Tot mai mulți părinți refuză să își imunizeze copiii! De la începutul lunii iunie 2021, debutul campaniei de vaccinare a copiilor împotriva COVID-19, numărul imunizării acestora este foarte mic. Reprezentanții DSP Iași au precizat că această campanie este un dezastru încă de la început. Coordonatorii centrelor de imunizare din Iași, unde se administrează serul Pfizer, spun că foarte puțini copii le trec pragul

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași au precizat că programul de vaccinare pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani este în continuare un dezastru. Coordonatorii centrelor de vaccinare cu Pfizer din Iași se plâng de faptul că imunizează un copil sau doi pe zi. Părinții refuză în continuare să își imunizeze copiii împotriva COVID-19.

„Încă de la începutul lunii iunie 2021, de când a debutat campania de vaccinare pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 – 15 ani, am observat că părinții nu prea sunt de acord. Numărul copiilor care s-au vaccinat este foarte mic, deoarece este și o procedură prin care părinții trebuie să își dea acceptul pentru imunizare. Foarte puțini părinți au ales să facă acest pas, din diferite motive. Noi încercăm prin diferite metode să sprijinim campania de vaccinare și să creștem rata imunizării, însă în cazul minorilor este mai greu, deoarece aici trebuie acordul mamei sau al tatălui. Este și o perioadă mai grea, deoarece este vacanță, dacă erau la școală încercam cu sprijinul unităților școlare să imunizăm copiii. Coordonatorii centrelor unde se administrează serul Pfizer ne transmit că într-o zi vin cel mult un copil sau doi”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Există și părinți care insistă să își vaccineze copiii și nu pot

Vaccinarea la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani împarte părinții în două categorii! Mamele copiilor bolnavi de cancer sunt de acord cu vaccinarea minorilor pentru a-i feri de o altă suferință, iar cealaltă categorie de părinți sunt reticenți în ceea ce privește imunizarea. Părinții copiilor bolnavi de cancer doresc imunizarea celor mici pentru a-i feri de încă o boală, care să îi chinuie. Acești părinți, care știu ce înseamnă suferința copiilor lor, încearcă din răsputeri să îi protejeze.

Pacienții pediatrici oncologici pot fi imunizați împotriva COVID-19 doar după ce sunt declarați vindecați. Medicii epidemiologi susțin că imunizarea este benefică copiilor, deoarece boala se manifestă diferit de la pacient la pacient, iar părinții trebuie să fie precauți. Vaccinul administrat copiilor este Pfizer. Serul va fi administrat într-o doză mai mică copiilor cuprinși între vârstele de 12 și 15 ani. Medicii ieșeni spun că, odată cu imunizarea copiilor, aceștia vor putea reveni la normal în ceea ce privește participarea la activitățile colective.

Patologie severă post-COVID-19 la copii

Specialiștii de la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași trag un semnal de alarmă pentru părinți. Un nou sindrom greu de diagnosticat apare la copiii cu vârsta medie de 8 ani care au fost infectați cu COVID-19. Sindromul inflamator multisistemic post-COVID-19 apare între 4 și 6 săptămâni după infectare. Copiii pot prezenta multiple simptome asemănătoare altor boli, cum ar fi febra mare și frisoanele. Părinții sunt rugați să vină de urgență cu cei mici la spital. Noul sindrom este greu de diagnosticat chiar și de cei mai pricepuți medici. Un criteriu de identificare este numărul crescut al anticorpilor pozitivi după infectare. La Spitalul „Sf. Maria” s-a prezentat un caz cu simptome de apendicită acută care ascundea de fapt noua patologie.

Medicii ieșeni au descoperit la timp, în urma unei intervenții chirurgicale, noua patologie la un băiat de 11 ani, transferat de la Piatra Neamț. Cel mai întâlnit simptom al noii patologii este febra mare. Copiii diagnosticați cu sindromul multi inflamator sistemic post-COVID-19 trebuie tratați în primele zile de evoluție a bolii în secția ATI. Medicii susțin vaccinarea adolescenților și spun că aceasta este o soluție pentru evitarea noii patologii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`