În luna martie 2025, locuitorii mai multor comune din județul Iași vor avea ocazia să scape de deșeurile textile, voluminoase și periculoase printr-o campanie desfășurată de operatorul de salubritate ieșean.
Campania de colectare a deșeurilor se desfășoară pe parcursul lunii martie
Campania de colectare a deșeurilor textile, periculoase și voluminoase continuă la Iași. Programul campaniei include mai multe localități din județul Iași, iar colectarea se va face în zilele stabilite de autorități. Scopul acestei acțiuni este de a oferi o soluție mai eficientă pentru eliminarea responsabilă a unor categorii de deșeuri care, dacă nu sunt colectate corespunzător, pot afecta mediul și chiar sănătatea populației.
În data de 1 martie, operatorii de salubritate vor ajunge în comuna Bivolari și în comuna Valea Lupului, iar pe 5 martie vor colecta deșeurile din comuna Aroneanu. Pe 6 martie, acțiunea se va desfășura la primăria comunei Holboca, iar pe 7 martie echipele vor ajunge în comuna Ciurea.
Locuitorii din comuna Rediu vor putea preda deșeurile pe 10 martie, iar pe 12 martie va fi rândul comunei Țuțora. Pe 13 martie, punctele de colectare vor fi amplasate la primăria comunei Țuțora, dar și în comunele Răducăneni și Golăiești. În data de 14 martie, acțiunea se va desfășura în localitatea Lețcani, iar între 24 și 28 martie, cetățenii din comuna Miroslava vor avea ocazia să scape de aceste tipuri de deșeuri.
Ultima zi a campaniei va fi 31 martie, când colectarea se va face în Iași și Popricani.
Societatea de salubritate ieșeană organizează anual campanii de predare a deșeurilor. Astfel, în prima lună a anului 2025, au fost preluați brazii de lângă containerele de la punctele gospodărești.
Ce pot preda ieșenii către operatorul de salubritate
Pentru a facilita colectarea, au fost stabilite reguli clare privind categoriile de deșeuri care pot fi predate. Astfel, cetățenii vor putea aduce haine vechi, încălțăminte, genți, perdele, lenjerii de pat, plăpumi, carpete, pături, saci de dormit, jucării textile sau plușate și sacoșe din bumbac.
Mai mult, se vor colecta deșeuri voluminoase precum mobilier uzat, saltele, covoare și uși. O atenție deosebită trebuie să fie acordată deșeurilor periculoase, cum ar fi ambalaje de produse de igienizare, vopseluri pe bază de ulei, spray-uri, cerneluri, adezivi, rășini, detergenți periculoși, dar și anvelope.
Pentru ca procesul de colectare să fie cât mai eficient, locuitorii trebuie să depună deșeurile în locurile special desemnate. Deșeurile textile vor putea fi aduse la punctele de pre-colectare stabilite de fiecare Unitate Administrativ-Teritorială (UAT), în timp ce deșeurile vor trebui lăsate fie în punctele de pre-colectare pentru deșeurile menajere de la blocuri, fie în fața porții, pentru cei care locuiesc la case. În ceea ce privește deșeurile periculoase, acestea se vor depune exclusiv în punctele de colectare desemnate.
În fiecare zi, muncitorii de la Salubris colectează câte 2 tone de gunoi de la coșurile stradale, în fiecare zi.
Prin participarea la această campanie de colectare a deșeurilor, fiecare cetățean contribuie la reducerea poluării și la menținerea unui mediu mai curat și mai sănătos. Autoritățile locale îndeamnă toți locuitorii să profite de această oportunitate și să se asigure că predau deșeurile conform regulilor stabilite.