Campania „Dăruiește! Vino la teatru” este organizată de asociația „Surâsul Albastru”, care se ocupă de terapiile pentru copiii diagnosticați cu autism. În parteneriat cu Ateneul Național Iași, asociația a pregătit un spectacol, mai exact piesa de teatru „Take, Ianke și Cadîr” pentru ieșeni. Din banii strânși, se va construi un nou centru pentru copiii cu autism, „Casa Albastră”
Asociația „Surâsul Albastru” este însoțitorul copiilor care se confruntă cu o tulburare din spectrul autist pentru a reclădi un univers comun, din care toată lumea să facă parte. Asociația și-a propus ca acestă campanie umanitară organizată în prag de sărbători să fie una de conștientizare a populației cu privire la problemele pe care le întâmpină atât copiii diagnosticați cu autism, cât și copiii acestora.
Campania organizată de asociația „Surâsul albastru”: Dăruiește! Vino la teatru!
Asociația „Surâsul Albastru”, în parteneriat cu Ateneul Național Iași, invită toți ieșenii în luna cadourilor la un spectacol caritabil de excepție „Take, Ianke și Cadîr”, după I. L. Caragiale. Aceasta este regizată de reputatul Ion Sapdaru și jucată de talentații actori ai prestigioasei instituții de cultură. Spectacolul are loc în cadrul Campaniei „Dăruiește! Vino la Teatru!” organizată de Asociația „Surâsul Albastru”, campanie umanitară de conștientizare a autismului.
Deviza campaniei asociației este: „Responsabilizăm și dăruim prin cultură”.
Sâmbătă, 10 decembrie 2022, de la ora 18:30, va avea loc un spectacol caritabil, o piesă fantastică jucată de actorii Ateneului Național Iași, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”.
Invitațiile pot fi procurate de la standul asociației din Palas Mall sau chiar sunând la numărul de telefon 0772 165 010 (Asociația Surâsul Albastru) contra unei donații de 150 de lei. Totodată, asociația a mai pregătit felicitări de Crăciun „Îngeri” de Felix Aftene care pot fi procurate de la standul din Palas Mall sau direct de la sediul asociației „Surâsul Albastru”.
„Take, Ianke și Cadîr”, pe scena Ateneului Național Iași
De peste zece ani, Asociația Surâsul Albastru oferă dragoste copiilor cu autism. Din dragoste, peste 300 de micuți au beneficiat de ore de terapie. Fiecare terapeut lucrează pentru o eficiență mai mare, doar cu câte un singur copil. Dar nu este suficient, pentru că lista de așteptare a copiilor cu autism este lungă iar orice clipă de întârziere la ședința de terapie înseamnă accelerarea regresului.
Autismul înseamnă de cele mai multe ori respingere, o barieră socială care îi condamnă pe unii oameni la întuneric. În cazul persoanelor cu autism, „spectacolul vieții” coincide până într-un punct cu spectacolul scenei.
Pentru că este vorba de spectacol, și în „Take, Ianke și Cadîr”, cea mai jucată piesă românească de teatru ce tocmai a împlinit 90 de ani, apar bariere, apar cutume ale societății civile care condamnă și exclud. În Caragiale însă, în final, dragostea, zâmbitoare, învinge. În poveștile copiilor cu autism, dragostea este de cele mai multe ori un deziderat.
Campania „Dăruiește! Vino la teatru!”, ce se derulează în preajma sărbătorilor de iarnă marchează totodată și Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Dăruiește venind la teatru, pentru a ajuta copiii să facă parte din întreaga comunitate.