Prima pagină » Local » Campania Curățăm România, un real succes la Iași: Au fost colectate 377 tone de deșeuri din natură

Campania Curățăm România, un real succes la Iași: Au fost colectate 377 tone de deșeuri din natură

07 mai 2022, 02:00,
Codruța Șoroagă, în Local

Campania Curățăm România se bucură de un real succes la Iași. Deși, inițial, se dorea ca aceasta să se desfășoare în intervalul 4 aprilie-4 mai, s-a decis prelungirea sa până pe 31 mai. În prima lună de campanie au avut loc 400 de acțiuni de strângere a gunoaielor, în timpul cărora au fost colectate 377 tone de deșeuri.

Campania Națională “Curățăm România!”, desfășurată sub sloganul “Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”,  a debutat în data de 4 aprilie, urmând să se desfășoare până pe 31 mai.  În această campanie s-au implicat activ toate  instituțiile din subordinea ori coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a unităților administrativ-teritoriale, a autorităților județene (Prefectură, Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar), precum și numeroși voluntarilor și ONG-uri.

10.000  de ieșeni s-au implicat în Campania „Curățăm România”, în doar o lună

În prima lună a Campaniei Naționale „Curățăm România”, la nivelul județului Iași s-au desfășurat 400 de acțiuni de strângere a deșeurilor din natură, în care s-au implicat peste 10.000 de participanți. Astfel, au fost colectate 377 tone de deșeuri depozitate ilegal în natură.

Deoarece se dorește o schimbare în mentalitatea tinerilor legat de protecția mediului, pe lângă acțiunile de ecologizare, s-au desfășurat și „dialoguri verzi” și vizite la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Țuțora pentru aproximativ 700 de elevi și cadre didactice.

Campania „Curățăm România” a reușit să aibă succes, datorită implicării tuturor primăriilor, instituțiilor publice, a operatorilor, dar și a voluntarilor. Printre cei mai importanți participanți la campanie, amintim: Direcția Silvică Iași, Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași (Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad), Sistemul Hidrotehnic Independent Pașcani (Administrația Bazinală de Apă Siret), Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Iași, Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS), SC Salubris și SC Girexim.

Conform Agenției pentru Protecția Mediului Iași, deşeurile abandonate în natură nu reprezintă doar o problemă de mediu, ci și o pierdere economică. În urma sortării celor 377 de tone de deșeuri colectate în vederea recuperării materialelor reciclabile, cele mai mari cantități au fost de plastic, urmate de hârtie şi carton, apoi sticlă. Reciclabilele salvate au fost predate agenților economici autorizați.

Campania de colectare a deșeurilor abandonate în natură se prelungește până pe 31 mai 2022

În cadrul Campaniei “Curățăm România”, în Hârlău, în intervalul 5-18 aprilie, s-au desfășurat 7 acțiuni de ecologizare, la care au luat parte elevii Școlii Pârcovaci, ai Liceului Tehnologic Hârlău, precum și angajații primăriei din Hârlău. S-au colectat 9,5 mc de plastic, 4 mc hârtie-carton, 0.3 mc de sticlă și 0,2 mc de metal. În comuna Costuleni au fost colectate și predate 1400 de kilograme de deșeuri abandonate în natură.

Inițial s-a avut în vedere data de 4 mai, ca dată de finalizare a Campaniei Naționale „Curățăm România”, însă, în urma solicitărilor multiple din teritoriu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a decis prelungirea campaniei până pe 31 mai 2022.

De asemenea, până pe 5 iunie 2022, când se sărbătorește Ziua Mondială a Mediului, vor continua și activitățile educative desfășurate în școlile din județului Iași. Prin aceste acțiuni, se dorește ca locuitorii județului Iași să cunoască și să înțeleagă importanța mediului înconjurător și modul în care acesta poate fi protejat. Unul dintre scopurile Campaniei „Curățăm România”, este acela de a-i face pe cetățeni să conștientizeze faptul că mediul înconjurător are un efect covârșitor asupra sănătății și calității vieții.

Comentarii
  • ce e frustrant ca voluntariat nu fac cei care arunca deseuri pe jos sau fac gratare in natura, ci altii care sa stranga in urma lor. ca si in Iasi, curatenie in cartiere ar trebui sa faca proprietarii de potai care murdaresc cu fecale spatiul verde din jurul blocurilor si copkilaraia care vandalizeaza tot ce prind inclusvi si „ciorile” de pe Decebal si zona Pacuret. nu sa vina sa faca curat Salubris SA.

  • asa am ajuns, curata copiii gunoaiele pe care le-or aruncat adultii nesimtiti. rau am ajuns. ma uit la astia in jur de 30 de ani, unii au facultati, dar bun simt n-au. arunca gunoi pe oriunde le vine si daca le spui spun ca ce, sa stranga primaria, ca de aia o platim. ca asa-s astia, ei pun semnul egal intre ce le este lor comod si ce este civilizat. capetelor seci nu le da prin cap ca cu banii cheltuiti ca sa stranga gunoiele nesimtitilor s-ar putea face ceva mai bun.

  • Pe când și campania,, dam amenzi în România ” pentru a,, stimula” persoanele care aruncă gunoaie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024