Campania ”Curățăm România” care se desfășoară până la 4 mai 2022 are succes în Iași. Specialiștii de mediu spun că autoritățile locale s-au mobilizat și împreună cu voluntarii au fost organizate acțiuni de ecologizare în aproape toate comunele din județ
La două săptămâni de la debutul campaniei ”Curățăm România!”, datele înregistrate de Agenția pentru Protecția Mediului Iași, coordonatorul campaniei în județ, arată că s-au derulat 272 de acțiuni de ecologizare a zonelor cu deșeuri abandonate. Acestea s-au desfășurat în aproape toate comunele din Iași, alături de specialiștii Direcției Silvice Iași, Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași (Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad), Sistemului Hidrotehnic Independent Pașcani (Administrația Bazinală de Apă Siret), Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS), SC Salubris și SC Girexim. Specialiștii de mediu spun că această campanie națională are succes la Iași.
”E o inițiativă bună. Primăriile pot să ia bani pentru a desfășura aceste acțiuni de ecologizare. Nu pot să spună primarii, acum, după ce au primit o nouă șansă să curețe comunele, că nu au știut sau nu au avut timp. Noi vom merge din nou în control, după ce se finalizează campania, și vom verifica unitățile administrative”, spune Gheorghe Bacușcă, comisar-șef al Gărzii de Mediu Iași.
Primăriile din Iași au fost amendate de comisarii de mediu pentru că nu au îndeplinit target-ul privind colectarea selectivă.
În campania ”Curățăm România” sunt implicați specialiști din toate instituțiile din Iași
La aceste acțiuni se adaugă și demersuri educative realizate împreună cu Inspectoratul Școlar Iași despre cum pot fi produse mai puține deșeuri și colectarea selectivă. Activitățile educative vor continua până pe 5 iunie, când se sărbătorește Ziua Mondială a Mediului.
”Cu sprijinul Instituției Prefectului Județului Iași și al Consiliului Județean Iași, sperăm ca până la finalul campaniei să se mobilizeze și să se implice în acţiuni de ecologizare toate primăriile din județ și astfel să scăpăm de zonele sufocate de deșeuri abandonate (din zonele împădurite, malurile apelor, marginea drumurilor, terenuri agricole/virane etc.), cu atât mai mult cu cât o parte din cheltuieli pot fi decontate prin Administrația Fondului pentru Mediu: https://afm.ro/curatam_romania.php”, mai spun specialiștii de mediu.
Campania națională ”Curățăm România” se desfășoară în perioada 4 aprilie-4 mai 2022 și implică participarea activă a tuturor instituțiilor din subordinea ori coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a unităților administrativ-teritoriale, a autorităților județene (Prefectură, Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar), precum și a voluntarilor și ONG-urilor.
Cei care incendiază sau îngroapă deșeuri riscă 5 ani de închisoare
Prin campanie se dorește schimbarea percepției și atitudinii factorilor de răspundere, a instituțiilor și a cetățenilor din comunități cu privire la poluarea produsă de deșeuri și necesitatea colectării selective a acestora într-un mod corect și prietenos cu mediul. Executivul a aprobat în ședința de Guvern de pe 6 aprilie, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, o ordonanță de urgență privind unele măsuri de eficientizare a gestionării deșeurilor. Una dintre principalele prevederi ale actului normativ se referă la incriminarea unor fapte cu impact semnificativ asupra mediului și sănătății populației.
”Astfel, începând cu data publicării în Monitorul Oficial, respectiv 7 aprilie 2022, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 5 ani. În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice (amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 pentru persoanele juridice)”, mai spune Gheorghe Bacușcă, comisar-șef al Gărzii de Mediu Iași.
Pagina de Facebook a campaniei naționale ”Curățăm România” este: https://www.facebook.com/curatamRO, iar postări despre activitățile realizate în județul Iași pot fi urmărite pe: https://www.facebook.com/apmiasi. Campania ”Curățăm România” se derulează sub sloganul ”Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”.