Campania APIA 2020 de depunere a cererilor unice pentru acordarea subvențiilor europene s-a încheiat. În perioada 15 martie-15 iunie 2020 au depus cererile 19.882 de fermieri din Iași care exploatează o suprafață de 276.360 hectare de teren agricol. Ieri a fost ultima zi când fermierii din județul Iași au putut să depună cererile prin care solicită subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA), fără a fi penalizați
Campania APIA 2020 de depunere a cererilor unice pentru acordarea subvențiilor europene s-a încheiat. Numărul fermierilor din Iași care au solicitat ajutoarele financiare în perioada 15 martie-15 iunie 2020 a scăzut față de anul trecut, dar suprafața agricolă pentru care s-au solicitat subvențiile este aproape aceeași ca anul trecut. Specialiștii susțin că în ultimii ani se observă o tendință de comasare a terenurilor agricole deoarece fermierii din Iași vor să facă agricultură performantă și terenurile comasate sunt mai profitabile.
Numărul cererilor pentru subvențiile europene a scăzut cu 1.000 față de cele înregistrate în anul 2019
Cei 65 de funcționari de la toate centrele de depunere APIA Iași au înregistrat fiecare aproape 300 de cereri pe toată perioada campaniei, cele mai multe cereri fiind înregistrate după data de 1 aprilie 2020, când depunerea fizică a cererilor s-a mutat în mediul online. Numai în ultima săptămână specialiștii din cadrul APIA Iași au lucrat peste program, în weekend, și au introdus în sistemul IPA online aproape 16.000 de cereri prin care fermierii solicitau subvențiile europene. O medie zilnică din ultima săptămână a fost de 300-400 de cereri înregistrate zilnic, cu o suprafață de 15.000-16.000 de hectare de teren agricol.
În campania APIA 2020 au fost transmise online majoritatea documentelor necesare acordării subvențiilor europene
Chiar dacă fermierii din Iași nu s-au mai deplasat la sediile locale APIA pentru a depune cererile unice de plată aceștia s-au putut înregistra în sistemul IPA online doar cu ajutorul funcționarilor din cadrul instituției. Celelalte documente necesare pentru completarea dosarelor au fost trimise de către primăriile din județ, respectiv adeverințele care arată unde se află parcelele deținute de fiecare fermier din Iași. De asemenea, deși campania APIA 2020 a fost suspendată aproximativ o lună, nu a împiedicat depunerea cererilor de către fermierii din Iași.
Fermierii din Iași pot încasa subvenții europene mai mari față de cele acordate în anul 2019
Subvenția europeană cea mai importantă pe care o primesc agricultorii prin intermediul cererii este în cadrul schemei de plată unice pe suprafață (SAPS). Pentru a primi subvenția, fermierii trebuie să dețină terenuri agricole pe care să le exploateze de cel puțin un an. De asemenea, fermierii din Iași au solicitat subvenții și în cadrul schemelor zootehnice, dar și pe alte scheme pentru tinerii fermieri sau schema pentru înverzire. Dacă un fermier accesează mai multe scheme de plată în campania APIA 2020, acesta poate primi și 1.500 de euro pe hectar. Banii acordați de APIA sunt importanți pentru fermierii din Iași deoarece pentru majoritatea dintre aceștia subvențiile reprezintă un real ajutor pentru menținerea afacerilor în agricultură.
În campania APIA 2020, controalele în fermele din Iași vor începe după data de 1 iulie 2020
Fermierii din Iași care nu au depus cererile în campania APIA 2020 până pe data de 15 iunie, o pot face și după această dată, însă vor fi penalizați. Termenul limită de depunere după 15 iunie 2020 este de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1 la sută pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 15 iunie 2020, potrivit prevederilor art. 13 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014. Solicitările depuse după data de 10 iunie 2019 nu sunt înregistrate, astfel că fermierul nu primește nicio subvenție europeană. Potrivit directorului APIA Iași, Sergiu Jităreanu, de la data de 1 iulie încep controale administrative.
„Verificăm în sistem dacă parcelele se suprapun, începe efectiv controlul administrativ. Vor fi verificate fermele prin control prin teledetecție”, susține directorul APIA Iași, Sergiu Jităreanu.