Prima pagină » Actualitate » Camerele de supraveghere la bloc sau la casă. Cum trebuie montate acestea, conform noii legi
Camerele de supraveghere la bloc sau la casă. Cum trebuie montate acestea, conform noii legi

Camerele de supraveghere la bloc sau la casă. Cum trebuie montate acestea, conform noii legi

17 oct. 2024, 10:00,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Mulți români optează pentru camerele de supraveghere la bloc sau la casă, ca o măsură de protecție a proprietății. Fie că stau la apartament sau la casă, cetățenii instalează camere de supraveghre, însă românii încalcă de multe ori o regulă. Iată cum trebuie montate acestea, conform noii legi.

Camerele de supraveghere la bloc sau la casă

Tot mai mulți români își montează camere de supraveghere pe proprietate, fie că este vorba despre un apartament, o casă sau un teren. Legea prevede condiții clare pentru cetățenii care apelează la această măsură de protejare a locuinței.

Regulamentul GDPR nu poate fi luat în calcul, în cazul în care camerele sunt orientate doar spre limita proprietății personale.

„Instalarea camerelor de supraveghere în spații publice sau private este reglementată de Legea nr. 333/2003 privind pază obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor și de Decizia nr. 52/2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal, prin utilizarea mijloacelor de supravegherea video.”, se arată în lege.

În cazul în care camera de supraveghere surprinde imagini din afara limitei locuinței, proprietarii au anumite obligații. Aceștia trebuie să atenționeze persoanele care apar în cadru cu ajutorul afișelor de tipul „Atenție! Proprietate supravegheată video.”

Cei care își montează un sistem de supraveghere la bloc au obligația să specifice printr-un afiș la avizier și motivul supravegherii. Totodată, proprietarii trebuie să pună la dispoziție și datele personale de contact.

Conflictele între vecinii de la bloc

Un alt motiv pentru care unii proprietari montează camere de supraveghere este și un conflict cu vecinul. Problemele dintre locatari sunt foarte frecvente la bloc. Unii locatari spun că nu se simt confortabil cu vecinii de deasupra pentru că aud zgomote deranjante de la ei din apartament. Fie că se aud tocuri pe podea, ori alergatul sau plânsul unui copil, mulți se simt deranjați. Din aceste motive, încep adevărate războaie între ei.

Potrivit Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:

  • tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
  • tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
  • organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social;
  • pentru zgomote putenice și larmă în blocurile de locuințe sau chiar la casă, chiar și în afara orelor reglementate special, amenda este între 200 și 1000 de lei.

Cert este că montarea camerelor de supraveghere se face respectând anumite reguli și anunțând vecinii motivul instalării acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`