Prima pagină » Actualitate » Camerele de supraveghere au surprins momentul surpării străzii din județul Prahova – VIDEO

Camerele de supraveghere au surprins momentul surpării străzii din județul Prahova – VIDEO

26 apr. 2024, 15:20,
în Actualitate

O parte a străzii 23 August din orașul Slănic, județul Prahova, s-a surpat joi dimineață, iar o cameră de supraveghere a surprins momentul, potrivit Observator News. Vineri, terenul în zona afectată de surpare din Slănic Prahova s-a tasat cu încă 20 de centimetri, informează Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, citat de Agepres.

Pe imaginile surprinse de o cameră de supraveghere se poate vedea cum două maşini o iau pe trotuar pentru a evita crăpăturile din asfalt. Ulterior, apare şi o maşină de poliţie, iar forţele de ordine încep să izoleze zona înainte de apariţia craterului.

Autoritățile prahovene au decis joi seara să evacueze mai multe clădiri și să interzică și traficul pietonal pe strada care s-a surpat.

Terenul s-a tasat cu încă 20 de centimetri

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă anunţă vineri, 26 aprilie, că terenul în zona afectată de surpare din Slănic Prahova s-a tasat cu încă 20 de centimetri, în urma măsurătorilor efectuate vineri dimineaţa, de personalul specializat, contractat de Primăria Slănic.

„Menţionăm că până la acest moment, 42 de persoane au fost evacuate din imobilele aflate în proximitate, iar prin grija administraţiei publice locale, două familii au fost adăpostite la operatorii economici de pe raza localităţii”, arată sursa citată.

Situaţia este continuu monitorizată, iar personal specializat contractat de Primăria Slănic efectuează măsurători în vederea transmiterii acestora expertului tehnic în domeniul Af (Rezistenţa Mecanică şi Stabilitatea Terenului de Fundare a Construcţiilor şi a Masivelor de Pământ).

Totodată, echipele operative ale IGSU, Poliţiei Române şi Jandarmeriei Române sunt prezente la faţa locului pentru asigurarea măsurilor din aria de competenţă şi vor rămâne în dispozitiv atâta timp cât situaţia o va impune.

Zona surpată se întinde pe o suprafaţă de peste 60 de metri pătraţi, iar adâncimea craterului este de circa doi metri.

Ce au transmis autoritățile despre incidentul din județul Prahova

În ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, convocat ca urmare a evenimentului petrecut în localitatea Slănic, județul Prahova și după evaluarea preliminară efectuată de experții cooptați în gestionarea acestei situații de urgență, au fost adoptate următoarele măsuri preventive:

– Extinderea perimetrului de siguranță, prin evacuarea unei scări de bloc a unui imobil din vecinătate, a postului de poliție și a unui operator economic;

– Interzicerea completă a traficului, atât rutier, cat și pietonal în zona perimetrului de siguranță;

– Efectuarea zilnică de măsurători de specialitate pentru a se determina dacă terenul continuă să se deplaseze;

– Inițierea demersurilor necesare pentru efectuarea expertizei de specialitate care are ca scop stabilirea exactă a cauzei ce a condus la tasarea terenului;

– Monitorizarea permanentă a situației.

La nivelul autorității publice locale au fost identificate spații pentru cazarea persoanelor din imobilele evacuate, urmând ca în situația în care acestea vor solicita sprijin, să fie direcționate spre aceste locații. De asemenea, evenimentul este atent monitorizat la nivel central, iar echipaje operative ale IGSU, Poliției Române și ale Jandarmeriei Române sunt prezente la fața locului pentru gestionarea optimă a situației.

Prefectura Prahova anunţa, joi, că în zona în care o stradă s-a surpat în oraşul Slănic au fost montaţi martori pentru a se verifica mişcarea terenului.

„În urmă cu puţin timp, a luat sfârşit şedinţa operativă întrunită ca urmare a situaţiei de urgenţă generată de tasarea terenului şi formarea unui crater de aproximativ doi metri adâncime. La această şedinţă au participat: Grupa Operativă a DSU şi IGSU, reprezentanţi ai Poliţiei Române, ai Jandarmeriei Române, prefectul judeţului Prahova, primarul localităţii Slănic dar şi experţi de la Salina din Slănic. (…) Până la acest moment, 20 de persoane au fost evacuate preventiv din cele două blocuri, au fost montaţi martori care să indice dacă terenul se mişcă în continuare şi a fost creat un perimetru de siguranţă”, informează sursa citată.

Potrivit acesteia, în cadrul şedinţei au fost discutate aspecte ce ţin de eventuala adăpostire a persoanelor evacuate din cele două blocuri aflate în proximitate, dar şi convocarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Primarul din Slănic, Costea Daneluş spunea că aşteaptă ca specialiștii de la București să se pronunțe cu privire la cauza care a dus la surparea străzii.

„Voi convoca comitetul local pentru situaţii de urgenţă, am vorbit cu proprietarii de la bloc, amiabil, vom căuta să le găsim un spaţiu, dacă ei nu au unde să stea, pe la vecini, pe la prieteni. Aşteptăm specialiştii de la Bucureşti să ne spună ce se întâmplă. Aşteptăm specialiştii care sunt în geologie să ne dea verdictul”, a spus Costea Daneluş, care a adăugat că nu se ştie ce a cauzat alunecarea de teren.

Pe lângă locatari, autoritățile au dispus ca și sediul Poliției, care se află tot în zona afectată, să fie evacuat preventiv.

„Astăzi, în jurul orei 10:30, dispeceratul ISU Prahova a fost informat cu privire la faptul că în localitatea Slănic s-a produs o tasare a unui teren, în urma căreia s-a format un crater de aproximativ doi metri cu posibila afectare a mai multor imobile. Colegii s-au deplasat cu o autospecială de intervenţie pentru a verifica dacă se confirmă, situaţia se confirmă, iar urmare a acestui eveniment au fost date mai multe dispoziţii, printre care a fost trimisă şi grupa operativă a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi a IGSU pentru a sprijini toate activităţile de la faţa locului. La acest moment nu putem vorbi de o situaţie foarte gravă (…). Preventiv, a fost dispusă măsura evacuării a două imobile. Sediul Poliţiei a fost evacuat şi el preventiv. E vorba de 20 de persoane până la acest moment care, de bunăvoie, au înţeles necesitatea acestei evacuări”, a precizat, căpitan Toma Bogdan de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`