Prima pagină » Actualitate » Camera Deputaților intră astăzi în sesiune extraordinară. Tragedia din munții Bucegi, pe ordinea de zi
Camera Deputaților intră astăzi în sesiune extraordinară. Tragedia din munții Bucegi, pe ordinea de zi

Camera Deputaților intră astăzi în sesiune extraordinară. Tragedia din munții Bucegi, pe ordinea de zi

15 iul. 2024, 11:20, 1 ,
BZI.ro, în Actualitate

Sesiunea extraordinară a Camerei Deputaţilor va avea loc luni, 15 iulie, de la ora 15:00, într-un format hibrid, pentru a modifica legislaţia privind urşii, după ce o tânără de 19 ani a fost atacată mortal pe un traseu popular din masivul Bucegi.

Convocarea acestei sesiuni a fost decisă de Biroul permanent al Camerei Deputaţilor la data de 11 iulie 2024, conform Agerpres.

Pe ordinea de zi figurează proiectul de lege care vizează completarea articolului 1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi modificarea şi completarea OUG nr. 81/2021. Aceasta ordonanță reglementează metodele de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor de urs brun asupra oamenilor şi bunurilor acestora, precum şi modificarea şi completarea altor acte normative (Plx 719/2023).

Scopul principal al acestui proiect legislativ este modificarea Legii nr. 407/2006 şi a OUG nr. 81/2021 pentru a preveni atacurile asupra populaţiei umane şi pagubele cauzate de urşi. Se propune aprobarea recoltării a 426 de exemplare de urs brun pentru anii 2024 şi 2025, ca măsură preventivă la nivel naţional, şi a 55 de exemplare, ca măsură de intervenţie.

De asemenea, pe ordinea de zi se află şi vacantarea unui loc de deputat, ca urmare a demisiei deputatului USR Dan Barna, care a devenit europarlamentar.

Tanczos Barna: „O tragedie cumplită care putea fi evitată”

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat miercuri că parlamentarii PSD vor cere o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru dezbaterea şi adoptarea unei iniţiative legislative care vizează noi măsuri de gestionare a populaţiei de urşi. Potrivit acestuia, modificările legislative sunt în curs de elaborare.

Fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna, a declarat marţi seară, referindu-se la cazul turistei care a decedat după un atac de urs, că această tragedie ar fi putut fi evitată dacă ar fi fost adoptat proiectul de lege propus de UDMR, care prevede reintroducerea vânătorii.

„Suntem în faţa unei tragedii cumplite, o tragedie cumplită care putea fi evitată, iar tragedii similare au mai avut loc în trecut. Şi, pur şi simplu, ne întrebăm câte persoane trebuie să mai moară, câte persoane trebuie să mai fie mutilate, câte persoane trebuie să ajungă la spital în urma atacurilor urşilor şi cât timp trebuie să mai treacă ca viaţa oamenilor să devină mai importantă pentru tot Parlamentul României decât viaţa unui exemplar de urs brun. UDMR are un proiect de lege care a trecut de Senat anul trecut, în noiembrie, un proiect de lege care reintroduce vânătoarea şi care de opt luni de zile zace în sertarele Camerei Deputaţilor” a afirmat Tanczos Barna.

Acesta a adăugat că proiectul de lege ar putea fi votat dacă ar exista o decizie în Camera Deputaţilor şi în coaliţie.

Poliţia a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă şi braconaj cinegetic, după ce marţi un urs a ucis o tânără pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi. Ursul a fost ulterior împuşcat, deoarece era agresiv şi nu părăsea zona unde se afla corpul victimei.

Comentarii
  • Silviu Gordun

    Nu inpușcați urșii, dați-le de mâncare că ei umblă flămânzi după mâncare să-și suplineze grăsimea pentru hibernare iarna. Stop defrișările copacilor sănătoși din de păduri. Puneți verdeață în loc de betonari cu ciment prin cartiere că murim de căldurile astea caniculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *