Prima pagină » Actualitate » Camera Deputaților a adoptat legea ce vizează măsuri de gestionare a populaţiei de urşi, după tragedia de pe Jepii Mici
Camera Deputaților a adoptat legea ce vizează măsuri de gestionare a populaţiei de urşi, după tragedia de pe Jepii Mici

Camera Deputaților a adoptat legea ce vizează măsuri de gestionare a populaţiei de urşi, după tragedia de pe Jepii Mici

15 iul. 2024, 16:54, 7 ,
în Actualitate

Luni, 15 iulie, Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege care stabilește măsuri pentru gestionarea populației de urși, urmând ca legea să fie promulgată. Proiectul a fost adoptat cu 214 voturi pentru, 7 împotrivă și 23 de abțineri, iar un deputat nu a votat.

Proiectul de lege vizează modificarea Legii nr. 407/2006 și a Ordonanței de Urgență 81/2021. Scopul principal este prevenirea atacurilor urșilor asupra oamenilor și a pagubelor cauzate de aceștia, prin aprobarea vânătorii a 426 de urși bruni în 2024 și 2025, acesta fiind nivelul național de prevenție, și a 55 de urși bruni ca nivel național de intervenție.

Comisiile pentru agricultură și administrație publică din Camera Deputaților au dat un raport favorabil acestui proiect de lege. Senatorul UDMR Tanczos Barna, inițiatorul proiectului, a anunțat pe Facebook că, pe baza unui studiu științific, proiectul reintroduce vânătoarea prin stabilirea unor cote de prevenție și intervenție pentru populația de urs brun.

În dezbaterile din comisiile de muncă și administrație publică, fostul ministru al Mediului a explicat că a inițiat acest proiect după finalizarea mandatului său, bazându-se pe un studiu comandat de Minister pentru estimarea populației de urși din România. De asemenea, Barna a menționat că ordonanța 81 din 2021 a fost inițiată ca o soluție imediată la problemele din intravilan, iar Parlamentul a extins intervenția și în extravilan.

Proiectul de lege prevede și finanțare pentru fermieri pentru protejarea stânelor și culturilor agricole, precum și măsuri pentru studierea evoluției speciei și a conflictelor dintre urși și oameni în România. Senatorul a subliniat că inițiativa include o cotă anuală de intervenție pentru gestionarea problemelor în zonele cele mai afectate de conflicte, adaptată în funcție de gravitatea situației din fiecare județ și fond de vânătoare.

Măsuri urgente după ce Diana a fost ucisă de urs, pe Jepii Mici

Fostul ministru al Mediului a susținut că proiectul propune recoltarea de probe genetice, de la fiecare exemplar recoltat, pentru a completa baza de date, astfel încât să se completeze baza de date pe care o deține ICAS-ul, ca în cinci – zece ani să avem cel mai amplu studiu genetic al acestei specii, din toată lumea.

”Nu există nicio ţară unde să se fi recoltat peste 10.000 sau 15.000 de probe genetice de la această specie, ele completate an de an cu probele genetice de la exemplarele recoltate vor completa această bază de date și vom avea un fundament ştiinţific şi pentru următoarele intervenţii”, a adăugat Tanczos Barna, subliniind că nu se dorește ca această cotă preventivă să fie transformată în vânătoare de trofee, și că a propus 350 de puncte la exemplarele care sunt recoltate, iar comisia de specialitate a propus 400 de puncte.

Fostul ministru al Mediului a afirmat că că proiectul de lege în sine completează pachetul de intervenții din Planul de acţiuni, care a fost dezbătut de Ministerul Mediului în urmă cu patru, cinci ani şi unde este prevăzută şi intervenţia prin vânătoare.

”Toate studiile arată o creştere constantă a populaţiei de urs brun din România, inclusiv cele făcute de ONG-uri, inclusiv cele făcute în zona Făgăraş unde un ONG studiază populaţia de urs brun din acea zonă. Toate studiile cu privire la numărul de atacuri arată o creştere semnificativă, toate studiile care analizează valoarea pagubelor arată o creştere semnificativă. Deci, populaţia de urs brun din România nu este într-un pericol şi acest lucru este subliniat inclusiv de studiul ştiinţific. Este nevoie de o intervenţie preventivă, aşa cum se face în toate ţările membre ale UE, unde există o populaţie semnificativă de urs brun”, a mai arătat spus senatorul.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că parlamentarii PSD vor solicita o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru dezbaterea şi adoptarea unei iniţiative legislative prin care sunt vizate noi măsuri de gestionare a populaţiei de urşi.

Camera Deputaţilor s-a reunit în sesiune extraordinară după ce o fată de 19 ani din Iași a murit marțea trecută, după ce a fost atacată de un urs pe traseul turistic Jepii Mici din Munții Bucegi.

Comentarii
  • Sigur a fost facut lobby pentru ca strainii sa vina iarasi la vanatoare in Romania pentru ca la ei in tara nu au voie si pentru acest lucru au fost ajutati de cei ce raspund de padurile patriei. Pacat.

    • Ursul Dănuț

      Sigur mă-ta a născut un prost. Păcat.

      Când pui viața animalelor mai presus de cea a unui om ești cea mai josnică forma de materie fecală.
      Un singur om este mai prețios decât toate animalele necuvântătoare din lume, dar imbecili că tine nu o să înțeleagă asta niciodată.

  • Daa cred că daca –crrredcă că dacă sa adoptat în sistem de gașcă ciordelisto-covrigaro- hunoristă–cum de nici un pulitician ciorrrrrdelist covrigarrrrr al meuuu nu se întâlnește cu ursul ci doar populimea votătoare–

  • Zonele de hrana pentru animalele salbatice din mujocul padurilor nu mai exista (in unele zone nici paduri nu mai sunt)
    Ministerul Mediului si Romsilva nu si-au mai facut treaba, Deputatii 80% sunt vanatori, si-au legalizat activitatea.
    Cetatenii care hranesc animalele salbatice ar trebui drastic sanctionati, de ani de zile ursii si-au schimbat sistemul de viata, e mai simplu sa obtina hrana prin ”cersit” la marginea drumurilor sau localitatilor decat sa o caute in padure

  • In lantul trofic, ursul nu are dusmani, deci el nu dispare pe cale naturala.Omul trabuie sa intervina pentru a regla numarul de exmplare, prin vanatoare. Pana la urma nu mai conteaza cine ii vaneaza, daca scapam nemancati de ursi atunci cand ne plimbam prin padure.

  • Eu impusc orice urs sau lup care ma ataca! Pe vremea lui Ceausescu se organiza vanatoare, carnea de urs se manca , era un deliciu, blanurile se valorificau si nu s-a intamplat sa fie cineva mancat de urs. Fiecare ocol silvic punea destula mancare pentru ursi , lupi, caprioare, ursii nu erau infometati ca acum, sunt f multi si nu au ce manca. La tot pasul vezi o ursoaica cu 3 pui , vreo 15.000 ursi in plus in fiecare an.pe vremea lui Ceausescu ursii erau si castrati si traiau mai mult in rezervatiile special amenajate. Cand un urs ne pune viata in pericol trebuie sa-l omoram noi si gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025