Instituţia ce se pretinde reprezentativă pentru mediul de afaceri este oficiu de propagandă liberală @Dominată de liberali timp de 18 ani, Camera de Comerţ Iaşi este pe pierderi @ Fostul preşedinte al instituţiei este condamnat la închisoare, iar actualul preşedinte şi-a falimentat propria firmă
Prezidata de Paul Butnariu (copatron şi director general al insolventei Companii de Contructii Feroviare Modova SA Iaşi), Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi (CCI) a ajuns, în ultimii ani, oficina propagandei liberale. Dominată de liberali de peste 16 ani, Camera de Comerţ Iaşi şi-a însuşit nu numai discursurile PNL, ci şi temele acestuia. Mai mult, în încercarea disperată de a căpăta credibilitate, CCI Iaşi s-a asociat cu Marius Alexa – folosindu-l, practic, drept comunicator.
Un guru pentru Iaşi: Marius Alexa
Astăzi, CCI Iaşi găzduieşte marea dezbatere „Moldova vrea autostrada”, eveniment aflat în organizarea Asociaţiei pentru Promovarea Economiei Cunoaşterii (APEC) şi firmei Arhipelago. Moderator: Marius Alexa, patron al firmelor Arhipelago şi membru al APEC. Subiectul e simplu – fără autostradă, şansele de dezvoltare ale Iaşului sunt reduse – şi n-ar fi necesitat o dezbatere, de altfel perfect inutilă sub raportul efectelor.
Interesant este că „temele” Arhipelago, lansate în timp în spaţiul public, au fost adoptate de PNL nu doar la nivelul discursului politic – exemplul perfect fiind chiar tema dezbaterii de la CCI Iaşi. „Moldova vrea autostrada” este, în acest moment, tema liberală. Manifestarea s-a dorit a fi de impact; lista celor care au primit invitaţii la teribilul eveniment însa dovedeşte fie diletantism, fie o profundă necunoaştere a spaţiului public.
Astfel, pe lista invitaţilor figurează Cristina Nichita, încă deputat PSD. Patroana de casa de modă intrată în insolventa, Nichita are la activ încă o afacere tulbure care o recomanda, cel mult, unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu DNA. Este vorba de afacerea cu firmele de economie socială.
Un alt invitat de marca este Cristian Adomnitei – ex-preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi – trimis în judecată de DNA pentru fals şi uz de fals. Alături de el, Dan Fiterman – afacerist şi partener de afaceri cu Adomnitei în afacerea „Centrul Medical Bucovina”.
Prinţe alţii, au mai primit invitaţii demisionarul şef de aeroport Marius Bodea, deputatul PNL Anton Doboş, senatorul PNL Dumitru Oprea, consilierul judeţean Marius Danga şi scriitorul Dan Lungu. Despre afacerile şi performanţele acestora cotidianul nostru a mai scris. Ca atare, cu cine se dezbate incitantul subiect al autostrăzii? Cu politicieni liberali lipsiţi de credibilitate, cu un cetăţean trimis în judecată pentru fapte penale, cu afacerişti controversaţi şi cu o creatoare de modă.
Strateg genial, cu firme pe pierderi
Expertă în comunicarea web, în organizare de conferinţe, misiuni economice şi dezvoltarea unei afaceri, Arhipelago pare a fi soluţia oricărui întreprinzător lipsit de resurse. Realitatea e puţin diferită. Fondată în 2010, Arhipelago Interactive SRL, la care este copatron Marius Alexa, a intrat pe profit abia după ce liberalii au câştigat alegerile din 2012. Alte firme ale lui Alexa, însa, nu s-au bucurat de aceeaşi soartă.
Arhipelago Network SRL (firma a cărei denumire a fost schimbată de câteva ori) a intrat în inactivitate după ce fusese pe pierderi. Arhipelago SRL (la care Marius Alexa împărtăşeşte patronajul cu mult mai celebrul Alexandru Lăzescu, şi-a întrerupt de asemenea activitatea până în 2017. Fondată în 2006, firma a depus bilanţuri doar pe 2014 şi 2015 – lucru ce demonstrează atât profesionalismul, cât şi corectitudinea ce domnesc în firmele patronate de guru Alexa.
Exigo logistic SRL e firma-avorton: înfiinţată în 2010, se desfiinţează în finalul aceluiaşi an. În fine, Kapital SRL, firma la care Alexa face parteneriat cu soţia, a fost ani la rând pe pierderi – cu excepţia anului 2015. Era şi firesc ca stimabila Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, patronata de Paul Butnariu, să aleagă drept partener şi promotor un cetăţean cu probleme similare.
Camera de Comerţ Iaşi, în pierderi
Rezultatul financiar pe 2015 al CCI Iaşi este descurajant: instituţia a obţinut… pierderi, cifrate la 85.000 lei. Alte date din bilanţ sunt însa de-a dreptul funebre: veniturile din activităţile fără scop patrimonial au fost, pe 2015, de 98.000 lei, adică puţin peste 8.100 lei lunar. Cum CCI Iaşi acţionează ca o asociaţie, aceste venituri semnifica acele cotizaţii lunare ale membrilor instituţiei; la minim 100 de lei cotizaţia, înseamnă că CCI Iaşi ar avea… sub 100 de membri, şi asta într-un oraş în care, din peste 40.000 de firme, sunt active peste 15.000.
De adăugat ca Paul Butnaru, liberal, a fost impus la conducerea CCI Iaşi de Mihail M. Vlasov, după ce acesta ajunsese şeful Camerei de Comerţ şi Industrie a României. În 2004, ca şi în 2008, Vlasov a folosit resursele şi personalul instituţiei din Iaşi în campaniile electorale ale liberalilor ieşeni.