Prima pagină » Titlurile zilei » Calvarul nu se termină pentru locuitorii din Copou! Dezvoltatorul Petru Abătăcesei vrea să termine blocul demolat de judecători. A reluat pașii pentru reautorizarea blocului din parc

Calvarul nu se termină pentru locuitorii din Copou! Dezvoltatorul Petru Abătăcesei vrea să termine blocul demolat de judecători. A reluat pașii pentru reautorizarea blocului din parc

15 oct. 2020, 02:00,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

Locuitorii din zona Copou au reușit să câștige o luptă, dar nu și războiul, cu investitorul imobiliar Petru Abătăcesei. Anul trecut, Tribunalul Iași a anulat autorizația de construire. Afaceristul nu s-a lăsat și a reintrodus în circuit proiectul, pentru obținerea avizelor

Situație complicată pentru locuitorii din Copou, municipiul Iași. În 2018, dezvoltatorul imobiliar Petru Abătăcesei a început lucrările la un bloc de locuințe colective, pe bd. Carol I, nr. 40-42. Fundația a fost săpată pe amplasamentul unui fost parc dintre blocuri, retrocedat proprietarilor de drept și, mai poi, vândut afaceristului provenit din Dorohoi. Vecinii au strâns semnături și au făcut zeci de reclamații, după ce și-au arătat dezacordul față de investiția imobiliară. Sesizarea a ajuns și la prefectul de atunci, Marian Șerbescu. Anul trecut, prefectul a atacat autorizația de construire la Tribunalul Iași. Pe data de 12.04.2019, magistrații au admis cererea de anulare a autorizației. Investitorul a atacat decizia la Curtea de Apel Iași, dar fără succes.

Proiectul din Copou a fost reintrodus în circuitul de obținere a autorizației

În acest moment, blocul de locuințe este oprit la stadiul de demisol, chiar înainte de construirea parterului. Dar, investitorul nu s-a lăsat. Proiectul imobiliar a fost reintrodus în circuitul de reavizare. Astfel, la ședința din intervalul 29 septembrie – 7 octombrie 2020 a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI), proiectul a fost supus avizării. Deocamdată, rezoluțiile comisiei nu au fost centralizate. De precizat că, pe timp de pandemie, membrii comisiei trimit individual voturile. Contactat telefonic de către reporterii BZI, investitorul Petru Abătăcesei a precizat că proiectul a fost anulat în instanță pentru că nu erau atașate mai multe avize.

„Continuăm proiectul. A fost anulat pentru că nu avea două, trei avize. Acum, le cerem pe toate. Noi am venit cu avizele pe care ni le-a cerut Primăria Iași. Vom scoate toate avizele, cred că sunt 17 de toate. Acum așteptăm de la Cultură”, a precizat afaceristul.

Petru Abătăcesei deține și firma de construcții Delta Con SRL. Anul trecut, a înregistrat o cifră de afaceri de 4,5 milioane lei, profit de 455.751 lei, datorii de 2,6 milioane lei, cu un număr de 26 de angajați.

S-a asociat cu fiul unui fost procuror cu care a mai construit un bloc în Nicolina

La CZMI, Petru Abătăcesei apărea ca unic beneficiar. Inițial, acesta era asociat cu Ioan Amarie, fiul unui fost procuror de la Parchetul Național Anticorupție, actualmente cunoscut sub denumirea de Direcția Națională Anticorupție (DNA). Cei doi au anunțat un proiect imobiliar de locuințe colective cu regimul de înălțime D+P+4E. În martie 2017, afaceriștii au primit autorizația de construire, anulată ulterior. Suprafața de teren studiată este de doar 429 de metri pătrați. Clădirea ar urma să aibă o arie desfășurată de 1.714 metri pătrați. Vecinii erau nemulțumiți de faptul că noul imobil ar fi umbrit clădirile din împrejurimi. Problema cea mai mare o reprezintă traficul rutier din zonă. Accesul se face printr-o alee îngustă. Chiar și echipajele de pompieri sau de ambulanță au probleme de acces în momentul unei intervenții. Mai mult, la parter sunt prevăzute spații comerciale, ceea ce presupune mai multe mașini de aprovizionare sau clienți cu mașini. Petru Abătăcesei și Ioan Amarie au în portofoliu un bloc cu 5 etaje, în cartierul Nicolina.

Instanța a anulat și autorizația unui grup de investitori din Republica Moldova

Un caz asemănător cu cel din Copou este identificat în zona Arcu. În trecut, Zinan Investment Group SRL a început construcția unui bloc cu șase etaje pe șoseaua Arcu nr.8, în spatele sălii Voința. Proiectul a fost stopat chiar de către magistrați, care au dispus anularea autorizației. Proiectul a fost atacat în instanță de un vecin, administratorul societății Afer SRL, Xenopol Zaharia. Acesta era nemulțumit că proiectul nu a fost supus unei dezbateri publice și că nimeni din zonă nu a fost întrebat de oportunitatea apariției unui asemenea imobil, care depășește cu mult înălțimea celorlalte din zonă. Societatea Zinan Investment Group SRL, din Iași, a fost înființată la finalul anului 2015. În 2019, cifra de afaceri a firmei de dezvoltare imobiliară a fost de 18,2 milioane lei, profit de 5,2 milioane lei, datorii de 49 milioane lei, cu doar doi angajați. În acte apare ca administrator Ștefan Victoriuc, iar la capitolul asociați sunt enumerați Andrei Zincenco, Nicolai Zincenco, Ludmila Zincenco și Alexandr Zincenco.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *